03.12.2017.

Obavezna decembarska šetnja do bioskopa

42magazin
Promo, Giphy

Izgleda da mi znamo da je došla zima – ne po tome što pada sneg, već zbog toga što su domaći TV kanali počeli da puštaju Titanik na repeat.

bioskop decembar

Ne želimo da živimo u 1997. godini, ili obnavljamo gradivo već 2.367. put, već šetamo do bioskopa i biramo neke odlične nove naslove:

Animirani: S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga

U pitanju je jedinstveno kinematografsko delo o jedinstvenom umetniku – Vinsentu van Gogu, koji je ujedno prvi u istoriji u potpunosti naslikan animirani film na svetu. Film govori o brilijantnom i problematičnom holandskom slikaru iz 19. veka, a kompletan film je u potpunosti oslikan u skladu sa slikama i stilom Van Goga. Proces je trajao dve godine. Svaki od 56.800 frejmova filma su zapravo ulja na platnu, koja je uradio tima od čak 60 slikara, a oni su koristili istu tehniku koju je koristio i Van Gog.

Život i kontroverzna smrt Vinsenta van Goga ispričana kroz njegove slike i likove na njima.
Intriga se otkriva kroz intervjue s likovima koji su bili najbliži Vinsentu i kroz dramatičnu rekonstrukciju događaja koji su doveli do njegove smrti. Film prikazuje 120 Van Gogovih najpoznatijih slika. Radnja koja je nastala na osnovu 800 pisama koje je slikar sam napisao vodi nas do značajnih ljudi i događaja u vremenu pre njegove neočekivane smrti. Svaka scena naslikana je tehnikom kojom je i sam Vinsent slikao. Scenario i režiju potpisuje Dorota Kobjela i Hju Velčmen, dok su za produkciju zaduženi BreakThru Films i Trademark Films. Naša publika imaće priliku da ekskluzivno nakon premijere filma 21. decembra razgovara sa umetnicima Biserkom Petrović i Vladimirom Vinkićem, koji među slikarima ovog filma.

Dokumentarac: Druga strana svega

Rediteljku Milu Turajlić već svi dobro znamo po ostvarenju Cinema Komunisto, u kom smo se, kroz priču o filmskoj industriji u vreme Jugoslavije, podsetili raspada jedne zemlje. U sličnom maniru Mila, svojim novim filom Druga strana svega, kroz intimne razgovore majke i ćerke, ispituje ishode političkog angažovanja u vremenu nacionalizma, građanskog rata i diktature. Dok rediteljka traži odgovore od svoje majke o njenoj borbi i razočaranjima, hronika jedne porodice postaje i portret jednog društva tokom političkih nemira i postavlja pitanje da li i kako nove generacije nastavljaju i oblikuju borbu za budućnost zemlje u kojoj žive.

Ostvarenje Druga strana svega premijerno je prikazano na Amsterdamskom najprestižnijem festivalu dokumentarnog filma, gde je dobila i prestižnu nagradu za najbolji film, a beogradsku premijeru imao je na Festivalu autorskog filma 29. novembra i bio ispraćen ovacijama publike. Ovaj film je prva koprodukcija HBO Europe kod nas.

Muzički: Grejs Džouns

U junu je održala prvi koncert u našem regionu kada je otvorila šesto izdanje festivala Dimensions. Ko nije bio na koncertu (a i oni koji jesu bili), nikako ne sme propustiti dokumentarac o modnoj i muzičkoj ikoni Grejs Džouns, a koji je režirala Sofi Fajns.

Ovaj film sniman je preko deset godina, a jedan je stilski i nekonvencionalni pogled na Grejs – veliku umetnicu s Jamajke i zvezdu new wavea.

Film će se prikazivati u bioskopima od 9. decembra.

Blockbuster: Ratovi zvezda: poslednji džedaji

Deluje da će nas franšiza Ratovi zvezda nadživeti! Ako je tako, hajde da se zabavimo dok smo tu. U najnovijoj Star Wars epizodi nastavlja se saga o Skajvokerima, a uz to nova ekipa likova otkriva neke šokantne detalje o njihovoj prošlosti. U filmu igraju Mark Hamil, Keri Fišer, Adam Drajver, Dejzi Ridli, Džon Bojega, Oskar Ajzak, Lupita Njongo, Endi Serkis, Domnal Glison, Entoni Danijels, Gvendolin Kristi, Keli Mari Tran, Lora Dern i Benisio del Toro.

Scenarista i reditelj je Rajan Džonson, a producenti Ketlin Kenedi i Rem Bergman. Džej Džej Abrams, Tom Karnovski i Džejson Makgalin su izvršni producenti.

Ratovi zvezda: Poslednji džedaji u sve naše bioskope stiže 14. decembra.