30.11.2017.

Vizuelno blago

42magazin
Pinterest, Profimedija; naslovna fotografija: Francis Giacobbeti za Issey Miyake

Selekcija fotografskih knjiga koje želimo u biblioteci za svakodnevno prelistavanje i dozu lepog

foto knjige

Iz knjige “Josef Koudelka: The Making of Exiles”

Gray Matter – Ivan Šijak
Ivan je beogradski reditelj, sinematograf i fotograf čiju autorsku izložbu od pre dve godine Gray Matter, održanu u Muzeju grada Beograda, i te kako pamtimo. Prošlog meseca Šijak je objavio knjigu – katalog pomenute izložbe, a njena promocija održana je u Artgetu. Svako ko nije bio pre dve godine na pravom mestu u pravo vreme – a to bi bilo na Gray Matter izložbi, definitivno ne sme propustiti prelistavanje istoimene knjige fotografija.

foto knjige

Untouched KODAK: Papier Photographique – Guy Bourdin
Guyu Bourdinu ne treba posebno predstavljanje – on je, jednostavno, fotograf koji je svojim umećem oblikovao komercijalnu i art fotografiju današnjice. Njegov provokativni i neretko surealni pogled kroz objektiv promenio je pejzaž modne fotografije, kroz jedinstven narativ, kompoziciju i kompleksne scenografije. Kada pričamo o ličnim projektima, Bourdin se fokusirao na gradove u kojima je živeo i istraživao ih svojim objektivom. Knjigu koju predlažemo za prelistavanje je zbir upravo takvih projekata, na kojima mu je mentor bio niko drugi do Man Ray (on je i napisao predgovor za katalog izložbe ovih slika održane 50-ih godina u Parizu).

18825_058c2_f27t30_8h-300dpi-crsite

Calvin Klein – Calvin Klein
Iako američka scena modnog dizajna nikada nije pupela od kreativnosti, neki dizajneri uspeli su da se upišu u knjigu modne istorije. Calvin Klein je jedan od njih. Bez obzira na to što je karijeru počeo kopirajući evropske dizajnere, uspeo je da se profiliše prepoznatljivim vizuelnim narativima kojima je reklamirao svoj brend. Sarađivao je pre svega s Bruceom Weberom i Irvingom Pennom, a ove godine kuća je izdala knjigu s upravo tim materijalom koji je oblikovao ne samo jedan brend, već čitavu estetiku devedesetih.

102617-calvin-klein-book-lead

Giacobetti – Jerome Neutres
Francis Giacobetti bio je glavni fotograf mesečnika Lui, radio je pod 14 pseudonima i trudio se da svaki od njegovih alter ega ima drugačiju fotografsku viziju. Jedan je od retkih koji je od fotografija golišavih modela pravio umetnička dela, bez obzira na to što su bile namenjene komercijalnom mediju. Vratio je fantaziju i stil u žanr, a to ga je dovelo do mesta na kom se o njemu priča kao o jednom od najuticajnijih fotografa druge polovine 20. veka. Ukoliko vas zanima lepota ljudske forme, prelistajte baš ovu knjigu.

foto knjige

Josef Koudelka: The Making of Exiles – Clément Chéroux i Michel Frizot
Godine 1988, Josef Koudelka objavio je seriju fotografija za koju se kasnije ispostavlja da je najvažnija u njegovoj karijeri – Exiles. Ova serija crno-belih fotografija opisivala je temu koja je i danas aktuelna – migracije i susrete raznih ljudi po Evropi. Knjiga Josef Koudelka: The Making of Exile jeste istraživanje geneze i rada na ovom fotografskom putovanju.

foto knjige