04.12.2017.

Spoj modernog porcelana i primenjene kaligrafije

42magazin
Katarina Ćirković

Radnju keramike predivne Bojane Brkić – Boya Porcelain, u Zetskoj 4A, već dobro poznaju oni koji imaju profile na društvenim mrežama (dakle, baš svi), jer neviđeno je instagramična.

copy-of-love4eva-making-of-6

Dajemo vam povod za jednu snežnu šetnju do baš te adrese jer Bojana danas lansira novu kolekciju 30 ručno napravljenih porcelanskih tanjira za zid, a koju je jedinstvenim ispisima začinila i grafička dizajnerka Jana Oršolić.

Dve dame su inspiraciju pronašle u strasti, kuvanju, deljenju i davanju

Kolekcija se zove LOVE 4EVA i slavi okupljanje oko trpeze. Dve dame su inspiraciju pronašle u strasti, kuvanju, deljenju i davanju na način na koji to radi chef  Massimo Bottura, divno nesavršenim formama francuske grnčarije, bučnom grafičkom izrazu Marion Deuchars i Jamesa Victorea.

copy-of-love4eva-collection-9

Te niti prožimaju ovu malu seriju ručno pečatiranih, potpisanih i numerisanih unikata, koje predstavljaju tokom decembra u prodavnici Boya Porcelain.

Na njima su poruke ispisane ekspresivno, isključivo crnom bojom, sa samo par zlatnih detalja iscrtanih tečnim zlatom od 24 karata

Tipično beli porcelanski tanjiri delovaće vam tananije nego što jesu, a ta njihova specifičnost u kolekciji LOVE 4EVA istaknuta je kombinovanjem mat i glaziranih komada. Na njima su poruke ispisane ekspresivno, isključivo crnom bojom, sa samo par zlatnih detalja iscrtanih tečnim zlatom od 24 karata.

love4eva-making-of-4

Ovi dekorativni zidni tanjiri imaju sakriveno kačenje, a svoj možete odabrati između 30 komada napravljenih u tri različite veličine.

Boya Porcelain je mala porodična manufaktura koju vode Bojana i Rade. Bojana se u umetnost keramike zaljubila kao student kineskog jezika i literature, kada je otkrila minimalistički ideal lepote Dalekog istoka. Danas, u svom studiju u Zetskoj, koji je i prodavnica njenih radova, proizvodi autorske kolekcije koristeći porcelan iz Limoža u Francuskoj.

Bojana se u umetnost keramike zaljubila kao student kineskog jezika i literature, kada je otkrila minimalistički ideal lepote Dalekog istoka

Svaki komad koji vidite u radnji kroz Bojanine ruke prošao je bar 15 puta. Porcelan je dugo bio nešto što se čuva u vitrini. Strah da se ne razbije nadjačavao je uživanje u njegovoj lepoti. Uz to je postao predekorisan. Novo vreme koje se opravdano odlučuje za neposredno i jednostavno odbacilo ga je. Bojanu motiviše da porcelan vrati na zasluženo mesto i u svedenom dizajnu jer nas on svojim prisustvom uči mnogo o nama i o okupljanjima za stolom.

love4eva-making-of-1

Jana Oršolić je dizajner u čijem radu slova imaju prominentnu ulogu. Radi i na Fakultetu primenjenih umetnosti, gde studente na predmetu Pismo kroz klasičnu, savremenu i primenjenu kaligrafiju, kao i projektovanje fontova, uči da treba da rade ono bez čega svoj život ne mogu da zamisle.

copy-of-love4eva-making-of-2

Kao i veliki Milton Glaser, ona smatra da je idealan dizajn onaj koji u isto vreme obavesti i oduševi (Inform and Delight).

Ostatak kolekcije LOVE 4EVA pogledajte u galeriji: