25.01.2019.

Britanski sitkomi (i još ponešto) koje možete strimovati na Netflixu

Dunja Jovanović

Britanski humor je, bez dvojbe, jedinstven. Možda čak i zbunjujuć. Zasnovan na diskretnom sarkazmu, ironiji i samokritici, za neke deluje kao jedan sasvim novi i često nemušti jezik

Britanske serije, 42 magazin

Međutim, čini nam se da smo mi, iako poprilično daleko od Britanije, sasvim dobro taj jezik razumeli. Ključ je ne pričati o stvarima, ljudima ili događajima preterano ozbiljno – ma koliko one ozbiljne bile. Dakle, u parodiranju društva. Valjda to ima veze sa situacijom u kojoj godinama živimo.

Tako smo voleli (i još uvek volimo) Alo, alo!, seriju koja se bavila Drugim svetskim ratom, zatim Mućke – o pekamskim muljatorima

… ili seriju Crna Guja – o tamnoj strani britanske istorije. Ne zaboravimo Mr. Beana, lika koji parodiju pravi od običnih građana i svakodnevnih situacija.

S druge strane, nakon svih ovih godina i nebrojenih repriza pomenutih serijala, čini se da još uvek nismo naučili da se šalimo na svopstveni račun. A to je jedna od važnih poruka britanskog humora.

Šalom do samospoznaje? Hm, možda nam samo treba još nekoliko lekcija.

Ako je to slučaj, izabrali smo pet serijala koji su se u Britaniji emitovali od 1970. naovamo, a koje trenutno možete strimovati na Netflixu.

The Fix (Netflix)

Premijeru je imala 2018. na Netflix platformi, a zasada je emitovana prva sezona od 10 epizoda.

Ok, ovo nije serija već komični kviz. Ali vodi ga Jimmy Carr – jedan od najkontroverznijih i definitivno najsmešnijih modernih britanskih komičara (koji pritom liči na Rogera Federera), uz malu pomoć talentovane američke komičarke Katherine Ryan i komičara kog smo ovom prilikom otkrili (i baš nam se dopada) D. L. Hughleya.

Nalik na kultne britanske kvizove QI ili Big Fat Quizz of The Year, Carr svojim gostima komičarkama i komičarima postavlja razna pritanja iz opšte kulture. Naravno, voditelji su urnebesni, kao i gosti, pa se spremite na nekoliko pucanja od smeha.

Toast of London (Channel 4)

Emituje se od 2012. Zasad su prikazane tri sezone, dok se premijera četvrte čeka.

Matt Berry (Garth Marenghi’s Darkplace, IT Crowd, The Mighty Boosh) jeste Stephen Toast, pompezan, samozadovoljan i egocentričan propali glumac, koji preživljava radeći sihnronizacije i loše TV drame.

Dajte Toastu šansu. Biće vam potrebno neko vreme da se naviknete na humor ove serije, njenu šablonsku sktrukturu, kao i na glavnog protagonistu koji je u isto vreme nepodnošljivo iritantan i simpatičan.

Međutim, prateći Toasta, kroz naizgled smešne ili skroz banalne situacije, doživećete dozu iskrene emocije i empatije.

IT Crowd (Channel 4)

Emitovana je od 2006. do 2013.

Zanimljivo je da smo poprilično posvećeno pratili američku seriju Štreberi (Big Bang Theory), dok je britanska serija IT Crowd, bazirana na sličnim premisama, prošla poprilično neopaženo. Iako je, ako smemo subjektivno da dodamo – milion puta bolja.

Dakle, pre nego što je serija Big Bang Theory pretvorila štrebere u heroje, IT Crowd se bavila svakodnevicom radnika najštreberskijeg posla na svetu – tehničkom podrškom. Serija je prepuna štreberskih stereotipa, presmešnih situacija, ali i nekih s kojima možemo da se povežemo – smeštena je u okruženje (ne)funkcionalnog preduzeća koje liči na domaće, državno.

U seriji glume sve sami carevi i jedna carica – Chris O’Dowd, Richard Ayoade, Katherine Parkinson, Noel Fielding i (opet) Matt Berry. Nagrađivana je Baftom nekoliko puta, a uskoro će dobiti i američki rimejk.

Peep Show (Channel 4)

Emitovana je od 2003. do 2015, a 2010. godine proglašena je za seriju koja se najduže prikazivala na britanskom Kanalu 4.

Prva sezona vraća nas na početak dvehiljaditih, kada je bilo kul snimati fisheye kamerom, kada su boje bile saturisane i slušao se drum’n’base. Baš tada upoznajemo štrebera Marka (David Mitchell) i muzičara Jaza (Robert Webb), dva potpuno različita cimera koji žive običnim životima.

Iako isprva nije delovala kao očigledni hit, ova serija bila je kultna u Britaniji i definisala je generaciju X. U formi klasičnog sitkoma, Peep Show kroz unutrašnje monologe protagonista daje voajerski kvalitet priči, što je posebno interesantno svima onima koji vole krindž komediju i rijaliti TV.

Monty Python’s Flying Circus (BBC)

Emitovana je od 1969. do 1974.

Ljudi koji vode Netflix stvarno su nas obradovali uploadovanjem sve četiri sezone ove kultne serije.

Grupa (tada) amatera zezatora – Graham Chapman, John Cleese, Eric Idle, Terry Jones, Michael Palin, ilustrator Terry Gilliam i reditelj Ian MacNaughton udruženim snagama stvorila je Monty Python’s Flying Circus, seriju koja je vrlo brzo postala najuticajnija komedija na svetu, a to ostaje i dan-danas – skoro 50 godina od kada je prestala da se emituje.

Pored serije radili su tetarske predstave i filmove, kao što su Cambridge CircusWe Have Ways of Making You Laugh, I’m Sorry, I’ll Read That Again,  Do Not Adjust Your Set, te su se proslavili i van granica Velike Britanije.

Čuveni Pajtonovci inspirisali su i mnoge domaće komičare poput Sedmorice mladih, Nadrealista, a čak je i Nikola Kojo nedavno glumio u predstavi Spamalot, zasnovanoj na filmu Monti Pajton i Sveti gral.