07.11.2019.

Maja Louis: Kada prihvatimo da je naš život naša odgovornost, onda život bira nas

Andrijana Živković
Dalibor Stanković

Maja Louis nas je razbudila i kroz razgovor o svom životnom putu, trenutnom stvaranju i budućim planovima skrenula nam pažnju na važne poruke koje ne smemo stavljati u drugi plan

Maja Louis

Maja Stojanović Louis jedna je od onih čiji život prati muzika već od ranog detinjstva. S obzirom na to da je čuveni Louis njen otac, a Marko Louis rođeni brat, pitanje odakle potiče njeno muzičko interesovanje i talenat se ne postavlja. Korak po korak, ona je uz njih učila o muzici, stvaranju, prenošenju snažne poruke kroz note i reči, te konačno objavila svoj prvi singl Život bira umetnike nakon koga je usledio album prvenac pod nazivom Buđenje i ujedno novi singl i spot za pesmu Molim se za tebe.

Već na početku razgovora Maja nam otkriva da se pesma i spot Molim se za tebe bave nasiljem nad ženama u svim oblicima. Na poslu, u porodici, u školi. Mentalno i fizičko zlostavljanje, manipulacija, mobing. Dok sa žarom govori o ovom važnom pitanju, dodaje da je njena uloga koju je preuzela stvarajući ovu pesmu da probudi svest devojčicama, devojkama i ženama da imaju kome da se obrate i da ne moraju da čekaju da se nešto desi da bi bile shvaćene ozbiljno.

Pre nego što detaljno pređemo na važne teme, pitamo je najpre:

Koliko vremena je prošlo od tvog buđenja do stvaranja albuma Buđenje i kako si se ti probudila?
Ne znam da li to ima veze s godinama i sazrevanjem… verovatno ima, ali shvatila sam da je život put i da prolazimo kroz razne faze, učimo i razvijamo se dok smo živi. Ta realizacija u meni je buđenje. Momenat kada shvatiš da si rođen i da ćeš da umreš, i da su to jedine dve stvari u koje možeš da budeš siguran. Ono vreme između toga treba iskoristiti najbolje moguće.

Kako umetnik zna da ga je život odabrao, kako si ti znala?
Mi biramo, mi stvaramo, kreiramo i sve je do nas. Kada prihvatimo da je naš život naša odgovornost, onda život bira nas.

Prvog dana kada je pesma Molim se za tebe izašla, dobila sam poruke od žena koje su proživele nasilje, a to je meni znak da radim pravu stvar

Kako ti se čini tvoj poziv, a zatim život umetnika u današnjem vremenu?
Ja sam zahvalna i srećna. Ne znam šta bih pametno još da dodam… prosto sam zahvalna.

Nakon što si se doselila iz Nemačke, postala si član benda Louis, gde si pevala sa svojim ocem Ljubišom Stojanovićem Louisom. U kakvom ti je sećanju taj period?
To su moji počeci i bila sam privilegovana jer sam od samog starta radila sa vrhunskim muzičarima. Od tate sam puno naučila i na nastupima, a i ovako u životu.

Marko Stojanović Louis: Moja muzika briše granice. Ja sam jedan srećan imigrant

Još jedna porodična saradnja, ako se to tako može nazvati kada je o porodici reč, dogodila se pre tvog prvenca sa tvojim bratom Markom Louisom, a reč je o pesmama Ljubav i Svet je tvoj. Da li ti je to dalo vetar u leđa da se samostalno izraziš?
Naš odnos kao brata i sestre daje mi vetar u leđa. Ta podrška koju mi dajemo jedno drugome je meni jako važna, a kada smo u studiju i kada nastupamo zajedno, tada stvaramo magiju.

Molim se za tebe je više od pesme i spota, s obzirom na to da daje snažnu podršku ženama, poziva ih na akciju protiv nasilja i istovremeno daje utehu i zbrinjava one koje su preživele neku vrstu nasilja, ali i osnažuje one koji treba ih zbrinu i daju im podršku. Kako ti to vidiš?
Apsolutno pozivam sve žene da osveste da vrede, da mogu, da su kraljice i da posavetuju sebe kao što bi posavetovale najmiliju prijateljicu ili sestru. Počni da ceniš sebe jer vrediš!

Malo se priča o važnim temama. Želim da pričam o životnim temama da bih ja naučila za sebe, a i da bih učila kako da predstavim svom detetu istinu

Kako je došlo do saradnje sa  Autonomnim ženskim centrom?
Kada sam napisala pesmu Molim se za tebe, kontaktirala sam sa AŽC sa ciljem da podignem ovu temu na viši nivo. Malo se priča o važnim temama. Želim da pričam o životnim temama da bih ja naučila za sebe, a i da bih učila kako da predstavim svom detetu istinu. Želim da pevam nešto što ima smisla.

Maja Louis

Koliko je teško pozvati žene na hrabrost koja se podrazumeva kada nešto treba da se promeni?
Ja ne pozivam samo žene. Ja pozivam sve da se bore protiv nasilja. A žene pozivam da podignu drugu ženu koja je u nevolji, koja je izgubila samopouzdanje, samopoštovanje i da joj pokaže ogledalo i pruži podršku.

Buđenje je momenat kada shvataš da si rođen i da ćeš da umreš, i da su to jedine dve stvari u koje možeš da budeš siguran. Ono vreme između toga treba iskoristiti najbolje moguće

Kakve su do sada reakcije na spot i pesmu Molim se za tebe i poruku na kraju spota Nisi sama?
Reakcije su fenomenalne. Prvog dana kada je pesma izašla, dobila sam poruke od žena koje su proživele nasilje, a to je meni znak da radim pravu stvar.

Šta je sledeće na čemu već radiš ili planiraš da radiš?
Pišem i snimam uveliko nove pesme i puna sam inspiracije i radim na svojoj emisiji koju ću uskoro da počnem da puštam na svom YouTube kanalu.

Maja Louis

Hvala!