28.11.2018.

Muzička playlista: Tamara KEZZ

Dunja Jovanović
Nada Jurković

Šta je live looping, saznajte kroz razgovor sa Tamarom Ristić iliti – Kezz, mladom, talentovanom i nadasve inovativnom kantautorkom. A kako se u savršen zvuk stapaju elektro i etno, njena omiljena muzička kombinacija – otkrijte klikom na playlistu koju je za nas sastavila:

Ćao, Tamara! S obzirom na to da je tvoja muzika zaista posebna, barem kod nas, smatraš li se nekom vrstom buntovnice? S kojim ciljem ili sa kojom idejom si počela da stvaraš?
Bavljenje bilo kojim alternativnim muzičkim pravcem danas u Srbiji smatram buntovništvom. Počela sam da stvaram sa 12 godina, spontano i bez konkretnog cilja, koji se vremenom uobličio u želju da podelim to što stvaram s ljudima.

Tamara KeZZ

Inače, šta voliš, a šta te nervira na toj, domaćoj muzičkoj sceni?
Volim publiku i njihove reakcije na muziku, kao opozit bilo kakvoj vrsti foliranja koje me iritira.

Koliko je energije potrebno da bi se publici predstavila „nova“ vrsta muzičkog miksa – u tvom slučaju elektro/etno zvuka? Kakav si fidbek dobijala u početku?
Često imam utisak da je približno radu u rudniku. Mada nikad nisam radila tamo, pa ne mogu da potvrdim. Zamislite koliko se tek energije onda vraća. Fidbek je odličan od samog početka. Ali evo, nakon skoro četiri godine, ljudima je moja muzika još uvek nova i čudna. Kao što je i meni ova koju tek treba da objavim, moram priznati :).

Bavljenje bilo kojim alternativnim muzičkim pravcem danas u Srbiji smatram buntovništvom

Opiši nam proces stvaranja jedne tvoje pesme? Da li uspeh nekako utiče na taj proces – motiviše ili oduzima vreme/entuzijazam?
Sve počinje muzikom u glavi koju snimim u telefonu pevušeći, jer se u tim situacijama često nalazim napolju. Druga opcija je kada u kućnom studiju improvizujem na sintu. Sve ostalo je dosta komplikovano. Malo je lakše otkad sam kupila komp, sa željom da sama radim kompletnu produkciju. U suštini, volela bih da približim razliku ideja koje se gomilaju i završenih projekata, to mi je neki ideal. Stvaranje je neizostavan deo mog življenja. Odvija se u svim okolnostima i upravo to me motiviše.

A kako napreduje svetska karijera, pošto sam razumela da imaš želju da se razvijaš van granica naše zemlje?
Krenulo je polako prošle godine. Osim po ex Yu, svirala sam u Berlinu, Narviku – Norveška, Tirani – Albanija, Sarti – Grčka. Videćemo šta će se dalje dešavati.

Tamara KeZZ

Mnogi te vide kao predstavnicu naše zemlje na Eurosongu. Šta misliš o tome?
Zabavno, ali mogu da razumem. Ne pratim taj festival godinama jer mi je nezanimljiv. A i da jeste, ne bih se prijavljivala zbog uslova konkursa.

Koju tvoju numeru najčešće izvodiš jer je publika uvek traži?
Često se iznenadim jer nije svuda ista favorit. Ali primetila sam da me pitaju za Nikada mi neće biti dovoljno, koja nije na albumu. Za bis uglavnom traže Momu, Oko šareno, Jovku Kumanovku i Cvet.

Najbolja žurka koju sam radila jeste Allnighter na Brodu 20/44

Omiljeni klub…
a) … u kom si puštala?
Brod 20/44.
b) … u kom si bila?
Klubove tek otkrivam. U većinu sam prvi put ušla kada sam nastupala tamo. Neka ostane otvoreno.

Najbolja žurka…
a) … na kojoj si nastupala?
Allnighter na Brodu 20/44, Kao da sam se ponovo rodila :)!
b) … na kojoj si bila?

Žurka u klubu Farbfernseher u Berlinu: Transatlantyk w/ LÜLE (20/44 – Belgrade)

Prvi put si na Brodu 20/44 nastupala u okviru večeri F Society koje afirmiše i umrežava izvođačice u elektronskoj muzici.
Koliko je ovo iskustvo bilo važno za tebe?

Par meseci pre toga sam imala koncert u Gastro baru 20/44, gde se rodila velika želja da osetim energiju Broda. Ispostavilo se da je to veče bilo zaista posebno, jer se spontano desio moj najduži set (do tad). Bilo mi je zadovoljstvo da podržim event i kao posetilac, i otkrijem neka nova imena. Mislim da bi za jačanje ženske scene bilo još značajnije da u nekim budućim izdanjima, a nadam se da će ih biti, delimo stejdž/pult i sa kolegama.

Nakon skoro četiri aktivne godine na sceni, ljudima je moja muzika još uvek nova i čudna

Neposredno pred izlazak tvog albuma Kezz bila si svuda – prštali su intervjui i predstavljana si kao mlada nada koja će pokoriti svet. Deluje mi da su se stvari od tada dosta stišale iako ti i dalje aktivno nastupaš. Gde te ljudi najčešće mogu čuti ovih dana?
Možda su se mediji stišali – muzika je sve glasnija. Nastupam često, a vreme koje mi ostane koristim uglavnom za stvaranje i produkciju. U subotu 15. decembra imam gostujući koncert na promociji albuma Irie FM u Domu omladine, a iste večeri pozivam sve da mi se pridruže na Brodu 20/44, gde ću imati live set. Zatim, 20. decembra sviram koncert sa Svemirkom u Dragstoru, a dan nakon toga live set u Novom Sadu u Kulturnom centru LAB. Idemo na Mars je 29. decembra u Dragstoru, gde nastupam sa novom formom livea. Za Badnje veče sam u baru Alcazar (CMOK) u Crvenki, a za Božić u klubu Ljubitelj u Gornjem Milanovcu. Biće još nekoliko stvari između, sve najavljujem na društvenim mrežama.

Hvala, Tamara!