07.01.2018.

10 domaćih slikarki i slikara sa odličnim Instagram profilima

42magazin

Ne otkrivamo toplu vodu kada kažemo da je novo tržište umetninama na internetu. Ispravka – na Instagramu.

Pre četiri godine časopis Vogue objavio je članak koji se bavio temom upravo ove društvene mreže i njenom vezom s prodajom umetničkih dela, pre svega slikarskih. Vogue je tada tvrdio da kolekcionari, oni koji su aktivni na Instagramu, u većoj meri kupuju dela umetnika koje sami otkriju na toj društvenoj mreži nego ona koja im kustosi predlažu u galerijama.

Jednostavno, Instagram je tu – nadohvat ruke, radi non-stop i beskonačno je polje za istraživanje i pronalaženje profila raznih umetnika.

Ako vam je ova tema interesantna, onda verovatno već pratite neke velike svetske umetnike kao što su Ai Weiwei (@aiww), KAWS (@kawsstudio) ili Yayoi Kusama (@yayoikusamas), ali, ako pokušate da pronađete neke naše, a da su starije garde, na primer – Vlade Veličkovića, nećete imati sreće. Međutim, ako tražite neka nova, i relativno nova, lokalna slikarska imena, evo nekoliko nikova na koje biste mogli da obratite pažnju:

@vuckovic.milica
Milica Vučković

slikari

O Milici smo već pisali, mada smo je više spominjali u kontekstu njenog hobija – trčanja, nego u vezi sa onim čime se ova talentovana devojka primarno bavi, a to je slikarstvo. Nakon nedavno održane samostalne izložbe u Ostavinskoj galeriji, nazvanoj – 1/3, ona po već ko zna koji put skreće pažnju na svoj rad i navodi nas da preispitujemo slikarstvo uopšte, ovaj tradicionalni medij i način na koji se on menja i modernizuje. Skoro sve svoje slike Milica uredno deli na svom Instagram profilu, pozivajući na komentare. Takođe, neretko insta fotografijom preporuči i neku dobru knjigu.

@denic.aleksandar
Aleksandar Denić

slikari

Aleksandar je čovek-mašina, hiperprodukuje radove, neumorni je izlagač i izdavač svojih radova u vidu stripova, čak i knjiga. Takav mu je i Instagram profil. Skoro svaki dan dogodi se nešto novo, osvane neka nova slika, koja u karakterističnom #denić stilu komentariše društvo u kom živimo, a koje koketira sa estradom, ili je sad već celokupno postalo estradno, to ne možemo ni sami da odgonetnemo.

@irena.kuzmanovic
Irena Kuzmanović

slikari

Irena je u Beogradu završila Akademiju primenjenih umetnosti, odsek slikarstvo, a na istom mestu je i masterirala u klasi Nikole Božovića. Imala je dve samostalne izložbe, a učestvovala je i na brojnom grupnim izložbama širom Srbije. Njen rad nazvan The Passing uvršten je u umetničku kolekciju hotela Merriot u Beogradu.

@milannenezic
Milan Nenezić

slikari

Milanove slike se, kako je sam rekao u jednom intervjuu, retko nalaze na izložbama jer ih smatraju previše morbidnim. Upravo zato ih on kači na internet – jer tako uspeva da dođe do neke malo brojnije publike i proda ih. Za svoje slike kaže da su hipernadrealistične, kroz njih istražuje pre svega ljudsko telo, koje je različito za svakoga – budući da svi imamo različitu svest i različite poglede na svet.

@goranasam
Gorana Bačevac

slikari

Gorana je pre svega vajarka, međutim, bavi se i crtanjem i slikanjem ili miksanjem svih ovih medija, čime kreira sopstveni, jedinstveni izraz. Nedavno je učestvovala na dve izložbe – novom izlagačkom prostoru salona GIR, i u okviru grupne izložbe u organizaciji Kulturforuma, održanoj pod krilaticom – Novi ritam.

@dammjann
Damjan Kovačević

Ovaj nagrađivani umetnik radi slike i crteže, kaže da oni nisu tradicionalni već klasični medijumi, sa kojima se on igra na savremen način. Inspirišu ga španski umetnik Miquel Barcelo, mađarski režiser Bela Tarr, slovenački bend Laibach, kao i hrvatski pesnik i pisac Marko Pogačar.

@iluzimaja
Maja Milovanović

slikari

Majine slike se dosta razlikuju – od apstraktno prikazanih delova tela, preko scena s kiborzima, do nostalgičnih crno-belih fotografskih priča (koje su najpoznatije). Pa su različite i reakcije na njih. Ova umetnica imala je desetak samostalnih izložbi i brojne zajedničke izložbe, a neretko komentariše domaću komercijalnu umetnost, za koju kaže da nije napredovala dalje od Kandinskog.

@tadija_janicic
Tadija Janičić

slikari

Tadija je crnogorski umetnik čiji su radovi izlagani na Oktobarskom salonu, a njegova poslednja izložba u galeriji O3on bila je zapažena, pre svega zbog naziva – Ljudi koji vole da gledaju u sise. Možda Tadija voli da gleda u sise, i da ih slika, ali i mi volimo da gledamo u Tadijine slike, a onda i u sise na njima. Šalu na stranu, Tadija kroz jedan humorističan narativ komentariše stvarnost u kojoj živimo: rijaliti formate koje gledamo, kapitalizam, političke igrače…

@mariah_scary
Marija Knežević

slikari

Marija je počela da se bavi slikarstvom iznenada, i tim potezom je oduševila. Ona se igra kombinovanjem boja i apstraktnih oblika na staklu, pa tako, kao rezultat, dobijamo gotovo detinji rad – neočekivan, lep, onaj koji budi razne emocije kod posmatrača. Njeni radovi izlagani su na više grupnih izložbi, a dostupni su za prodaju u Palmasu na Dorćolu.

@biljana_durdevic
Biljana Đurđević

slikari

Biljana je docent na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, već ima puno samostalnih izložbi, grupne ne uspevamo ni da prebrojimo, a dobitnica je i mnogih nagrada za svoj rad. Za svoje slike kaže da su uvek autobiografske, da pričaju unutrašnju priču i govore dosta o trenutku u kom se nalazi. Iako je na slikarskoj sceni Biljana već dobro poznata, na Instagramu je nova, pa nije zgoreg da joj pružimo dobrodošlicu kliktanjem na follow.