09.10.2018.

Filmovi koje svaki grafički dizajner treba da pogleda

42magazin
zvanični sajt filma Helvetica, giphy

Kao dizajner/ka verovatno ste prezauzeti projektima, klijentima i rokovima. Ipak, kao što je svaki biznismen pogledao Vuka sa Wall Streeta, ili svaki profesionalni bokser Alija, tako biste i vi mogli da izdvojite vreme za nekoliko filmova koji će vam biti od koristi.

grafički dizajner, filmovi

Kako da se fokusirate na detalje, kako da od andergraund umetnosti dođete do mejnstrima, koliki uticaj tipografija ima na našu svakodnevicu – samo su neka od pitanja, a na koja ćete pronaći odgovore gledajući ih.

Ne morate ni da tražite, izlistali smo filmove za vas:

Umetnost Hermanna Zapfa (1967)

Film je nastao kao ideja američke kompanije Hallmark, koja je želela da prikaže edukativni sadržaj kratkog formata o tome kako nastaje tipografija za njihove čestitke. Za naratora izabran je Hermann Zapf, jedan od najtalentovanijih tipografa ikada, čovek koji stoji iza fontova Palatino, Optima, Zapfino, Melior, Aldus ili Zapf Dingbats i pionir u digitalizaciji tipografije. Na linku možete odgledati ceo film, diviti mu se i ponešto naučiti od njega, genijalca.

Exit Through the Gift Shop (2010)

Benksy je grafiti umetnik s globalnom reputacijom, čije radove možemo videti baš svuda – od posturaganskog Nju Orleansa do zida-barijere u Palestini. Iako je već godinama na sceni, insistira na anonimnosti. Verovatno da bi izbegao zatvor jer mnoge od njegovih akcija su provokativne i kažnjive zakonom.

Ekscentrični francuski reditelj upustio se u filmsko-dokumentarističku avanturu, sa idejom da locira i snimi Banksyja. Međutim, umesto priče o umetniku, ulazimo u podzemni grafiti svet i doživljavamo ga iz prve ruke. U filmu se, osim Benksyja, pojavljuju i Shepard Fairley, Invader i mnogi dugi genijalni grafiti artisti.

Moonrise Kingdom (2012)

Ako ste grafički dizajner/ka, onda nije loše da pogledate SVE filmove Wesa Andersona jer znamo da cenite detalje. Za ostvarenje Moonrise Kingdom angažovao je Jessicu Hiche da kreira tipografski font, kao i paletu boja koja je korišćena u filmu. Dizajn scenografije, kostimi, šminka i brending lažnih biznisa koje karakteri u filmovima imaju su s pažnjom i promišljanjem kreirani. Vizuelna estetika Andersonovih projekata bez premca je i sigurni smo da će vas inspirisati.

Helvetica (2007)

Ukoliko ste iskusni u dizajnerskom poslu, šanse su da ste već gledali Helveticu – film koji slavi postojanje ovog širokoupotrebnog fonta. Ako ga pak niste pogledali, danas je taj dan. Saznajte kako se Helvetica koristi i koliki je impakt na celokupnu tipografiju, ali i naše živote ovaj font imao i ima.

Jobs (2013)

Jobs je film koji se fokusira na karijeru Stevea Jobsa i uspehe njegove kompanije Apple. Opšte je poznato da su Apple proizvodi vrhunskog dizajna i da se taj dizajn konstantno unapređuje. Gledajući film primetićete kako dizajn može da se primeni, a da zadovolji široki rang potrošača, kao i insajderski uvid u viziju kojom je gradio ovu, danas najpoznatiju, kompaniju na svetu.

Art & Copy (2009)

Ovo je film koji će definitivno, na tren, promeniti vaš pogled na svet. Više ćete obraćati pažnju na bilborde, pažljivo ćete analizirati svaku reklamu i razmišljati o moći advertajzinga. Ako imate plan ili samo želju da kreirate kampanje poput Think different, Just do it ili Got milk?, onda je ovaj film #mustsee za vas.

Design and Thinking (2012)

Male su šanse da vi, kao dizajner/ka, niste već gledali ovaj film. Međutim, ako je to slučaj, onda ostavite sve što radite i pronađite, skinite ili strimujte – momentalno! Saznaćete šta je plus, a šta minus dizajniranja u 21. veku, kako dizajnersko razmišljanje možete da primenite i pretvorite u biznis model ili kako kreativci menjaju svet uz pomoć svojih ideja.

PressPausePlay (2011)

Digitalizacija i pristupačnost svemu, pa i umetnosti, te dizajnu, otvorila je mnogim ljudima vrata i dala prostora da stvaraju onoliko koliko im kreativnost dozvoljava. Svako može izraziti svoju umetničku stranu na toliko načina i u mnogo oblika. Pitanje koje ovaj film postavlja glasi: Kako u kulturi gde svako ima priliku da stvara umetnost možete razlikovati onu dobru od loše? I što je još važnije: Da li će ovaj postmoderni pokret dovesti do toga da umetnost postane – prosečna?

Drew: čovek iza postera (2013)

Ako volite postere, onda ste sigurno čuli za Drewa Struzana. Ako ne, skrolovali ste do pravog mesta. Drew je čovek koji je kreirao postere za čuvene filmske serijale poput Star Wars, Indiana Jones, Back to the Future, Harry Potter i mnoge druge. Ne preterujemo ako kažemo da je Drew Paul Rand filmskog advertajzinga, a u ovom ostvarenju pogledaćete kako njegovi posteri nastaju.