09.01.2018.

ART KALENDAR: Najznačajnije izložbe u 2018.

42magazin
Pinterest, Profimedija

Od mode, preko arhitekture, fotografije, slikarstva, pa sve do umetnosti klabinga – pogledajte koje izložbe će definisati godinu pred nama:

Iconic dizajn
GDE: V&A galerija u muzeju Design Society, Šendžen, Kina
KAD: 2. decembar 2017. – 4. avgust 2019.

izložbe

Londonski muzej Victoria and Albert nedavno je otvorio prvu internacionalnu galeriju u Kini, tačnije u šendženskom dizajn muzeju – Design Society.

Arhitekta Sam Jacob je za ovu priliku izabrao 250 objekata iz V&A kolekcije koji su izloženi u novoj galeriji, a koji su važni za istoriju dizajna. Do 4. avgusta 2019. svako ko ode do Šendžena moći će da vidi sjajne objekte, počevši od astrolaba (astronomskih instrumenata) iz 17. veka, pa sve do kombinezona koje je Stella McCartney dizajnirala za H&M.

Američki pop art
GDE: Kuća Legata (Knez Mihailova 46), Beograd
KAD: 12. januar – 12. mart 2018.

izložbe

Šezdesete godine prošlog veka obeležila je šarenolika pop art umetnost, a kolekciju grafika njenih najčuvenijih predstavnika – Andy Warhola, Jamesa Rosenquista i Toma Wesselmanna, imaćemo prilike da vidimo u Kući Legata, u okvoru izložbe Američki pop art.

Kolekcija od stotinak originalnih radova, različitih tehnika, u vlasništvu je milanske galerije Visconti Fine Art s predstavništvom u Ljubljani.

Cena ulaznice za decu i studente je 250 dinara, a za ostale 500 dinara.

Man Ray
GDE: Bečki Kunstforum, Beč, Austrija
KAD: 14. februar – 24. jun 2018.

izložba

Iako su fotografije Mana Reya prisutne u svakoj izložbi posvećenoj dadaizmu i nadrealizmu, na nemačkom govornom području ovaj umetnik mnogima nije poznat.

Živeo je i radio naizmenično u Njujorku i Parizu. Izložba posvećena njemu bavi se „celokupnim Manom Reyom“ i kritički objašnjava teme koje obeležavaju njegov rad.

Margiela
GDE: Modni muzej Palata Galliera, Pariz, Francuska
KAD: 3. mart – 15. jun 2018.

izložba

Nakon izložbe posvećene Cristóbalu Balenciagi prošle godine, nova izložba u modnom muzeju Palata Galliera posvećena je avangardom dizajneru Martinu Margieli.

Najmisterioznija modna figura – Margiela, karijeru je započeo 1988. i ostavio neverovatan trag na čitavu scenu. Od konceptualnog prilaženja kreiranju do dekonstrukcije i inovacije, njegove kolekcije bile su dragulji modernizma i minimalizma koje mnogi dizajneri i danas pokušavaju da iskopiraju.

Noćna groznica: evolucija dizajna klubova od 60-ih do danas
GDE: Vitra Design muzej, Vajl na Rajni, Nemačka
KAD: 17. mart – 9. septembar 2018.

izložba

Kako su neka veoma poznata arhitektonska imena radila na dizajnu iconic klubova – na primer Arata Isozaki osmislio je izgled njujorškog kluba Palladio, ili Rem Koolhass koji je sa svojom firmom OMA projektovao redizajn legendarnog londonskog kluba Ministry of Sound, bilo je krajnje vreme da je se jedna izložba posveti upravo evoluciji dizajna noćnih klubova.

Otvaranje ove izložbe biće, kako kažu organizatori, jedna velika žurka, s muzikom, osvetljenjem i neviđenim prostornim instalacijama.

Gabriele Münter, retrospektiva
GDE: Muzej moderne umetnosti Louisiana, Kopenhagen, Danska
KAD: 3. maj – 19. avgust 2018.

izložba

Uvek je lepo kad vas iznenadi izložba s fokusom na umetnika o kom malo toga znate. To kažemo jer pretpostavljamo da niste čuli za Gabriele Münter (1877–1962) koja je osnovala uticajnu ekspresionističku grupu Der Blaue Reiter s kolegama Wassilyjem Kandinskyim, Franzom Marcom, Lyonelom Feiningerom i drugima. Nije ni čudo što niste, jer, kako to biva u umetničkoj istoriji – o talentovanim ženama najmanje se pričalo.

Sa više od 130 dela, ovo je jedna od prvih izložbi koje ispituju rad jedne od najuticajnijih, ako ne i najtalentovanijih umetnica 20. veka. Za mnoge ova izložba biće i upoznavanje s njenim opusom.

Azzedine Alaïa: The Couturier
GDE: Dizajn muzej, London, Velika Britanija
KAD: 10. maj – 7. oktobar 2018.

izložbe

Azzedine Alaïa bio je poznat kao kreator visoke mode koji je svojim radom naglašavao lepotu ženske forme. Protekle godine, londonski Dizajn muzej sarađivao je s gospodinom Alaïaom u vezi sa postavljanjem izložbe koja će istraživati njegovu karijeru i kreativni proces rada. Kako je Alaïa umro 18. novembra prošle godine, Dizajn muzej će ovu izložbu održati u njegovu čast i time akcentovati jednog od retkih umetnika u modnom svetu danas.

Bijenale u Veneciji
KAD: 26. maj –25. novembar 2018.

izložba

U protekle tri dekade grad Venecija bio je domaćin najboljih izložbi – od arhitektonske u parku Giardini do one u masivnom, starom skladištu Arsenale, gde su organizatori instalirali umetnička dela arhitekata i drugih artista, čak i performera.

Bijenale je jedinstven miks akademske i umetničko-spektakularne komponente, a pritom, dešava se u Veneciji, koja je sama po sebi must-see.

Frida Kahlo: Izmišljanje sebe
GDE: Victoria & Albert muzej, London, Velika Britanija
KAD: 16. jun – 4. novembar 2018.

izložbe

O Fridi Kahlo ne moramo da pišemo puno, verovatno već sve znate. Međutim, ako želite da vidite neobičnu kolekciju ličnih objekata i garderobe koji su pripadali ovoj legendarnoj meksičkoj umetnosti, a koji su bili zaključani gotovo 50 godina nakon njene smrti, vreme je da se zaputite u London, gde će biti izloženi.

Opsesija: aktovi Klimta, Schielea i Picassa
GDE: Met Breuer, Njujork, SAD
KAD: 3. jul – 7. oktobar 2018.

izložbe

Ova izložba prezentovaće selekciju od 50 radova iz kolekcije Scofield Thayer, koja je najpoznatija po delima umetnika pariske škole, kao i briljantnim erotskim radovima Gustava Klimta, Egona Schilea i Pabla Picassa.

Ovo će biti prvi put da se radovi ovih umetnika nađu zajedno, postavljeni jedni pored drugih, a ova izložba će, ujedno, obeležiti stogodišnjicu od smrti Klimta i Schielea.

Arhitektonski studio: Alejandro Aravena
GDE: Muzej moderne umetnosti Louisiana, Kopenhagen, Danska
KAD: 11. oktobar 2018. – 17. februar 2019.

izložbe

Muzej moderne umetnosti Louisiana u Kopenhagenu svake godine priređuje izložbe nazvane Arhitektonski studio koje se fokusiraju na, pogađate, arhitektonske studije iz celog sveta.

Ove godine taj prostor zauzima studio Elemental arhitekte Alejandra Aravene. Ovaj Čileanac dobitnik je nagrade Pritzker zbog realizacije projekata priuštivih stambenih jedinica koje su umnogome pomogle rešavanje problema beskućništva u njegovoj zemlji.