06.04.2017.

Nick Cave: Sirov filmski testament jednog umetnika

42magazin
Promo

Projekcijom filma Još jednom s emocijom Andrewa Dominicka, 8. maja u 20.30, u Velikoj sali Sava centra počinje 10. Beldocs, koji u godini jubileja donosi pregršt novina, filmova i, prvi put, regionalni market dokumentarnih filmova.

Sam izbor filma kao što je Još jednom s emocijom ukazuje na velike ambicije koje ima ovogodišnji Beldocs. U pitanju je veličanstveno dokumentarno ostvarenje, rađeno u crno-beloj tehnici, o stvaranju sada već legendarnog albuma Skeleton Tree Nicka Cavea, naravno sa njegovim sastavom The Bad Seeds.

Originalno zamišljen kao performans, film nas uvlači u nešto mnogo značajnije, sa čime se i sam reditelj Andrew Dominic suočava, a to je tragična pozadina pisanja i snimanja tog albuma. Film čine isprepletane naracije snimljenog performansa novog albuma Bad Seeds i intervjui i snimci koje je sakupljao Dominic. Rezultat je film tako kompletan, surov i sirov, istinski testament jednog umetnika koji pokušava da pronađe izlaz iz tame.

final-one-more-time-with-feeling-quad-1

Film je premijeru doživeo u Veneciji prošle godine, nakon čega je prikazan u više od 30 zemalja, ostvarivši izvanredan uspeh širom sveta. Reditelj Andrew Dominick poznat je po igranim filmovima, počev od izvanrednog filma Chopper sa Erickom Banom, koji je radio u Australiji i koji mu je otvorio vrata ka Holivudu, do visokostilizovanih drama Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa i Killing Them Softly sa Bradom Pittom, sa kojima se dokazao kao autor od kojeg se očekuju specifična ostvarenja. Tako je i sa filmom Još jednom s emocijom, koji u svojoj snazi nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Rezultat je film tako kompletan, surov i sirov, istinski testament jednog umetnika koji pokušava da pronađe izlaz iz tame

Festival Beldocs biće održan od 8. do 15. maja paralelno u nekoliko beogradskih dvorana, gde će biti prikazano više od 80 filmova u različitim programskim celinama. Većina naslova imaće na Beldocsu svoje evropske ili svetske premijere. Beldocs će otvaranje i zatvaranje upriličiti u Sava centru, a ostali programi biće u Dvorani Kulturnog centra, Domu omladine Beograda, u Velikoj sali Jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj i u Sali Dinko Tucaković u Kinoteci u Kosovskoj. Prvi put u okviru Beldocsa biće održan i market dokumentarnih filmova, sufinansiran sredstvima programa Evropske unije Kreativna Evropa.