04.01.2018.

Fotografski master klas iz misterije i erotike

Nadežda Pajkić
Iz foto-knjige Davida Lyncha "Nudes"

Reditelj David Lynch objavio je fotografsku knjigu pod nazivom Nudes, jednako intrigantnu kao njegov filmski opus

david lynch

Izložbom Male priče, održanoj prošle godine u Kulturnom centru Beograda, reditelj David Lynch upoznao nas je s još jednom pasijom – fotografijom.

Ne, nažalost, ovo neće biti tekst o još jednoj izložbi koju organizuje kod nas, ali će fanove Lynchove fotografije obradovati vest da je objavio knjigu aktova koja se zove, jednostavno – Nudes, a možete je nabaviti na Amazonu za 55 dolara.

Nije novost da je Lynch fasciniran ljudskim telom – od prelepih protagonista i protagonistkinja koje vidimo u filmu Blue Velvet ili seriji Twin Peaks do ekstremno izobličenog Johna Merricka iz filma The Elephant Man (1982). Na sličan način i njegove fotografije istražuju različita ljudska obličja i upoznaju nas s nekonvencionalnom vrstom lepote.

Na jednoj slici iz knjige Nudes na prvi pogled vidimo maglu i dim, ali kada se približimo, spazićemo nagu ženu u pozadini kako sedi na ružičastoj fotelji. Konture su blurovane, lice skriveno iza plave kose, a zanimljiv detalj koji vidimo su i nokti na nogama nalakirani u crveno.

david lynch

Da li je to scena iz filma Blue Velvet? San agenta Dalea Coopera? Može biti. Jer sve čime se Lynch bavi povezano je i čini jedinstven ezoterični, lynchovski univerzum.

Kao inspiraciju iz koje se razvio ovaj projekat američki umetnik navodi dela Feancisa Bacona, čije su surealne slike predstavljale uznemirujuće izobličene ljudske figure

Druga fotografija otkriva gotovo apstraktnu crno-belu viziju nogu, ruku, oblina à la Guy Bourdin, ali koja je prošla kroz lynchovski tretman i dobila pomalo začudnu i, čak, zastrašujuću auru.

david lynch

Deluje da sve čega se Lynch dohvati dobije jednu poetičnu notu, koja očarava i intrigira.

david lynch

Volim da fotografišem žene, zanimljivo je i magično videti koliko su različite, citat je kojim se knjiga otvara.

David Lynch

Ali ono što je nama zanimljivo i magično jeste Lynchov ezoteričan – i čak bizaran pogled na svet u kom živimo, ali koji nam je ipak tako blizak i poznat, te u njega rado uranjamo sa svakim novim projektom.