06.02.2020.

U potrazi za zimskom idilom: 17 najlepših planinskih koliba

42 magazin
Instagram, Pinterest

Ovakve prizore vole čak i oni koji kažu da ne vole da vide zimu ni na fotografiji.
A pošto skoro u gradu snega biti neće, evo gde biste mogli da skoknete po delić hladne topline

10 najlepših koliba

Svako ima svoju viziju idealnog zimskog ambijenta, zimske brvnarice… i niko ne može da ostane ravnodušan na u snegu zavejanu kućicu od drveta, kamin koji pucketa, cimet koji miriše, karirano ćebence koje bocka, čaj koji greje… Romantika takvih slika izmešta nas u neki pitomiji i humaniji prostor, skoro u zimsku bajku, a mi imamo nekoliko predloga kako da tu sliku i oživite ovih dana.

Treba samo da pogledate našu listu koliba/brvnara na našim planinama i da isplanirate probijanje kroz smetove do vrha za uživanje.

I da, imamo dva bonus predloga iz Hrvatske, na Velebitu. I to morate da vidite i, naravno, posetite.

Brvnare ZlatAir – Zlatar

Kućice ZlatAira odišu izuzetnim enterijerom, budući da je puno pažnje posvećeno udobnosti i detaljima. U gradnji i uređenu kućica primenjena su isključivo eko-materijali, svaka kućica je u drugom stilu s posebnim akcentima i komfornim ambijentom, a svaka ima prostranu terasu i udoban dnevni boravak.

10 najlepših koliba

Etno-kompleks Orahovac – Aranđelovac

Objekat Etno-kompleks Orahovac nalazi se u Aranđelovcu. Gostima brvnare s pogledom na vrt na raspolaganju je sva udobnost savremenog života, ali i balkon s predivnim pogledom na grad, terasa, pribor za roštilj, kontinentalni doručak…

10 najlepših koliba 10 najlepših koliba

 

Koliba Vrelo – Štitkovo, Nova Varoš

Nedaleko od Nove Varoši nalazi se selo Štitkovo. Sve sačuvane kuće tipično su starovlaške i potiču s kraja 19. veka, o čemu svedoči i upisana godina gradnje na kućama, a najstarija kuća u centru sela sagrađena je 1882. U netaknutoj prirodi s pogledom na prelepe predele i jezerce, možete uživati u specijalitetima tradicionalne kuhinje kao što su: pita savijača, heljdopita, palačinke, zlatarski sir i kajmak, kačamak, projice, planinsko jagnje na žaru, domaće kiselo mleko…

10 najlepših koliba

Zaovinska idila – Tara

U netaknutoj prirodi Zaovinskog jezera nalazi se bungalov za smeštaj šest osoba na dva sprata. Kućica deluje veoma komforno, a spoj tradicionalnog i savremenog stvoreni su za idealan odmor.

Šumska kuća – Tara

Šumska kuća smeštena u četinarskoj šumi, idealna je za miran odmor na planini Tari. U njoj su dobrodošli vaši kućni ljubimci.

Markove kolibe – Sjenica

Objekat Markove kolibe nalazi se u Sjenici. Svaka koliba ima terasu s pogledom na planinu.

10 najlepših koliba

Najpoželjnija kućica na sajtu Airbnb

Brvnara Šturac – Zdravkovac, Rudnik

Brvnara Šturac u okviru kompleksa Zdravkovac na Rudniku može da primi pet gostiju, a pleni toplim enterijerom od prirodnih materijala i dominantnog drveta. Nesvakidašnja arhitektura s akcentom na zajedničkom, centralnom prostoru s masivnim trpezarijskim stolom od punog drveta učiniće svako porodično okupljane još intimnijim. Idealan smeštaj za porodice s decom ili grupu prijatelja.

 

Divčibarski konak – Divčibare

Divčibarski konak nalazi se u mestu Divčibare, na 500 metara od planine Divčibare. Ski-lift je udaljen 500 metara od konaka. Ukoliko želite da istražite područje, u okolini možete da vozite bicikl, kad nema snega.

10 najlepših koliba

Cottage Kremna – Kremna, Užice

Objekat Cottage Kremna nalazi se u Kremni u blizini Užica. Nakon dana provedenog u pešačenju, skijanju ili ribolovu, možete da se opustite u vrtu ili zajedničkom salonu. Zlatibor je udaljen 28, a Mokra gora 13 kilometara.

10 najlepših koliba

Lodge Nagramak – Sekulić, Tara

Kompleks Lodge Nagramak nalazi se u Sekuliću na Tari, šest kilometara od Mitrovca. Svaka jedinica ima balkon, kamin… a okolina je pogodna za skijanje – Mokra Gora je na 21 kilometar od brvnare, a Kaluđerske Bare udaljene su 24 kilometra.

Brvnare Sekulić – Sekulić, Zaovine, Tara

Brvnare Sekulić nalaze se u Sekuliću u Zaovinama, na pet kilometara od Mitrovca i Zaovinskog jezera, pored nove crkve. Na 17 kilometara od vile je Mokra Gora. Idealno mesto za miran porodični odmor u prirodi.

Koliba Vodice – Zlatibor

Koliba se nalazi na Vodicama, deset kilometara od centra Zlatibora, smeštena je na brdaštecu, okružena velelepnom borovom šumom, a iznad nje se pružaju brda. Na 100 metara od kolibe protiče planinska reka Rzav, raj za sve ljubitelje pecanja, boravka  kraj reke i roštiljanja. Na sedam kilometara je najlepše zlatiborsko kupalište Boškova voda, a u obližnjem selu Gostilju je fantastični Gostiljski vodopad.

Planinska koliba Tara – Tara

Planinska koliba Tara nalazi se na vidikovcu Osluša na planini Tari. Koliba na obodu šume mesto je za idealan odmor.

Brvnara Orlovo gnezdo – Golija

Brvnara Orlovo gnezdo ukopana je u stenu iznad sela (200 m od centra) i dominira svojim položajem i atraktivnim izgledom. Napravljena je isključivo od prirodnih materijala, drvenih talpi i kamena, pa je kao takva deo ideje o borbi za zdravu planetu. Sa nekoliko terasa pruža se pogled na Kopaonik, Crni vrh, Jankov kamen i nepregledna prostranstva crnogoričnih šuma i cvetnih livada. Odlikuje je i visok komfor za udoban odmor.

Guesthouse Šejn – Kopaonik

10 najlepših koliba

Objekat Guesthouse Šejn nalazi se na Kopaoniku, na 4,4 km od Ski-centra Kopaonik, a ima smeštaj s barom, besplatan parking, zajednički salon i kuhinju, vrt… besplatan WiFi u svim prostorijama. TV sa satelitskim kanalima. Osim kontinentalnog doručka, ponuda obuhvata usluge iznajmljivanja ski-opreme, bicikala i automobila.

Planinarsko sklonište Ždrilo – Velebit

Fantastičan projektu arhitekte i strastvenog planinara Ivana Juretića  Sklonište pod Ždrilskim kukom nalazi na pola puta iz smera Baške Oštarije i Šugarske Dulibe, na oko tri sata hoda.
Mesto gde čete se u večernjim satima osećati kao da ste odseli u hotelčiću sa hiljadu zvezdica i ležati na terasi brojeći ih, a ujutro se to isto mesto pretvara u najlepšu terasu sa pogledom na ostrvo Pag uz najukusniju serviranu kafu u vlastitom aranžmanu…

Planinarsko skolnište Šugarska Duliba – Velebit

Planinarsko skolnište Šugarska Duliba smešteno na prevoju iznad duboke ponikve (po velebitski – dulibe), te je još jedan sjajni biser Ivana Juretića i prijatelja, koji su prastari limeni kontejner spolja lepo izolirali, a iznutra je maksimalno iskorišćen prostor, pokretan enterijer od prirodnih materijala… Fasciniraju dva debela staklena zida sa bočnih strana kontejnera, ojačane spolja čeličnim sajlama koje je u srce Velebita dopremio helikopter… Posebna predstava je ležati u toplom i kroz ogroman prozor pratiti svu raskoš i snagu prirode. Lokacija je udaljena od skloništa pod Ždrilom oko četiri sata hoda… U šumi, pokraj puta, 70 m pre cisterne, nalazi se ponor kojem se ne vidi dno.