14.01.2017.

Grace Jones u muzici svog života

Milena Rašić
Profimedia, Pinterest

Dugoočekivani dokumentarni film The Music of My Life o pevačici koja decenijama uspeva da nas šokira završen je posle 12 godina pripreme i svi nestrpljivo očekujemo iskrenu priču o živoj legendi

Drska, divlja, puna samopouzdanja i pomalo bezobrazna. Možda čak i previše.

Grace Jones. Žena koja se može pohvaliti činjenicom da je vežbala sa Arnoldom Schwarzeneggerom, šetala po pisti za modne kuće Yves Saint Laurent i Kenzo Takada, koja se pojavila u filmu o čuvenom Jamesu Bondu i čiji se glas proteže kroz četiri oktave. Žena kojoj je doživotno zabranjena poseta Disneylandu zbog „slučajnog“ pokazivanja grudi prilikom nastupa.

A sada je ekranizovala svoje memoare i uobličila ih u formu dokumentarca koji će pratiti njen život. Premijera The Music of My Life u režiji Sophie Fiennes još nije zakazana, ali se očekuje u toku 2017. i predstavljaće kombinaciju snimaka sa koncerta, ličnih video-zapisa i narativnih delova.

Rođena Jamajkanka poznata je po kontroverznim nastupima, a kao jedan od najupečatljivijih zapamćen je onaj u kom oskudno odevena pleše pored kaveza sa tigrom, svetla se gase, tigar nestaje, a u kavezu je Grace koja žvaće komad sirovog mesa.

2

Umetnica koja na kraju svoje sedme decenije nastupa u toplesu, grudi obojenih belom bojom u stilu žena afričkih plemena, kaže da za današnje dive nema simpatije i da uopšte ne može da ih razlikuje.

„Toliko su predvidive. I uopšte nisu ubedljive. Na primer, uvek ih neko stilizuje. To ne dolazi od njih samih. Biti jedinstven znači da kroz eksperimentisanje pronađeš sebe, iz sopstvenih patnji, vaspitanja i sreće. Ja sam te stvari radila zbog uzbuđenja, zbog rizika, činjenice da je to bilo novo, nikad zbog novca“, kaže Grace.

Za nju je to značilo borbu sa demonima prošlosti. Odrastajući sa bakom i njenim mužem religioznim fanatikom, za stoj na rukama u haljini dobijala je batine kožnim kaišem. Svoju nesreću lečila je baveći se umetnošću. „Kada nastupam, postajem kao oni muški nasilnici, dominatori iz prošlosti. Verovatno su zato moji nastupi zastrašujući jer sam i sama bila uplašena“, objašnjava ona.

1280-wq2hhf63t5f349xq2xps5ekbf5tfyp2qt3efchbt

Fotografija koja je ušla u modno-muzički istoriju: Grace Jones iza objektiva Jean-Paul Goudea

Preselivši se u SAD kod roditelja kreće putem samooslobađanja. Eksperimentiše sa drogama, živi kao nudista mesec dana i radi kao go-go igračica. A zatim se seli u Pariz i počinje svoju karijeru modela, nakon čega prelazi na muziku, a zatim i na film.

I kroz svaku od tih tranzicija vodi se svojim osnovnim načelom: držati do sebe. Sledeći taj princip prilikom gostovanja u emisiji udarila je šamar voditelju Russellu Hartyju, što su Britanci proglasili najšokantnijim TV momentom u istoriji, a ostala publika klasičnim ponašanjem ove dive.

Ona odbija da bude ista kao svi drugi. Umesto da igra po tuđim pravilima, piše svoja. Poigrava se društvenim konvencijama i odbacuje ih kao koještariju. Tvrdi da je čovek srećan samo ako shvati ko je on sam, i to prihvati u potpunosti.

To je Grace Jones. Lavica u kavezu.