09.03.2018.

VIKEND-RECEPT: Žuto-zelena salata

42 magazin
Unsplash

Ovim jelom štiklirate posne, vegetarijanske i veganske zahteve, a dopašće se i onima koji nisu ni na kakvom režimu

kus-kus

Možda kuskus nije često na vašem meniju, ali ova najmanja pasta na svetu, kako ga još zovu, dozvoljena je ako brojite kalorije, ali i nutritivne benefite namirnica koje unosite. Nama se dopada što je jedu u Maroku, Tunisu i na Siciliji, a ovde ga dodajemo zbog strukture. Osim kuskusa, potrebno vam je malo zeleniša, nešto sočno kao npr. čeri paradajz i šaka uljarica i imate spreman obrok za sedam minuta (maksimalno osam).

Sastojci
– 200 g kuskusa
– glavica zelene salate
‒ 50 g semenki bundeve
‒ 4‒6 čeri paradajza
‒ 3‒5 rotkvica
‒ 1 paprika
‒ 1 limun
‒ so
‒ maslinovo ulje

Priprema
1. Iseckajte paradajz, papriku, rotkvice i zelenu salatu.
2. U ključalu vodu stavite kuskus da se kuva četiri-pet minuta.
3. Procedite kuskus i pomešajte ga sa ostalim namirnicama.
4. Dodajte limunov sok, so i kašiku maslinovog ulja i sve pomešajte.
5. Servirate kao na fotografiji i proverite da li je isteklo osam minuta.

Bon appétit! (jer je kuskus izabran kao treće omiljeno jelo Francuza 2011. godine)