02.03.2018.

VIKEND-RECEPT: Homemade pizza

42 magazin
Unsplash

Ne kupujte gotovu podlogu za picu jer imamo recept za testo koji stopostotno uspeva – probali smo! Više puta

Svi ili gotovo svi vole picu i nema dileme da je ona jedno od omiljenih društvenih jela, naročito kada je kućno okupljanje u pitanju ili porodično druženje. Pored kačkavalja koji se razvlači i mirisa koji sve poziva za sto, tu je i momenat kada svi posegnu za parčetom i dele hranu iz tanjira velikog prečnika. Da li je zbog tog osećaja zajedništva i deljenja, ili pice same po sebi, voda na usta kreće dok pišemo ove redove. Zato da pređemo na stvar – nadev birajte po želji: jedan ili četiri vrste sira, šunka ili kulen, pečurke ili povrće, ali recept za podlogu ne menjajte jer tu nema greške! U prevodu: ne morate da znate da mesite, uspeva iz prve!

testo za picu

Sastojci za testo (za dve-tri uzastopne večeri uz picu)
– 1 kg brašna
–  1 kesica praška za pecivo
– 4 dl jogurta
– 2 dl mleka
– 3 jaja
– 3 kašike ulja
– 1 kašičica soli
– 1 kašičica šećera

Sastojci za nadev
‒ 300 g kačkavalja
‒ 2 dl paradajz-pelata
‒ 200 g pečuraka
‒ 1 glavica crvenog luka
‒ 1 crvena paprika
‒ 1 zelena paprika
‒ 100 g crnih maslina
‒ grančica ruzmarina

Priprema
1. Stavite sve sastojke za testo u činiju i pomešaje ih.
2. Kada se sastojci sjedine, izvadite testo iz činije i mesite ga dok ne postane kompaktno.
3. Vratite testo u činiju, pokrijte ga krpom ili folijom i ostavite u frižideru tri sata.
4. Od celokupnog testa izdvojite komad prečnika 5‒7cm (za porodičnu veličinu pice) i razvijte ga oklagijom.
5. Kačkavalj izrendajte, a pečurke, paprike i luk iseckajte.
6. Na razvučeno testo stavite pelat, narendani kačkavalj i ostale sastojke.
7. Stavite u pleh za pečenje, a zatim u zagrejanu rernu na 200 stepeni dok testo ne porumeni (oko sedam minuta, zavisno od jačine pećnice).

P.S. Još nešto! Ako vam pica dosadi, pa biste sutradan spremali nešto drugo od testa, ovaj recept vam to dozvoljava. Ako mislite na slatke ili slane kiflice za doručak, samo vam fali eurokrem ili sir i jaja.

P.P.S. Za slučaj da niste primetili, upravo ste jednim receptom za testo savladali dva jela (picu i kiflice)!