07.07.2017.

U Kini niče jedinstven šumski grad

42 magazin
Stefano Boeri

Osim u parkovima, baštama i na ulicama… drveće i biljke rašće na terasama, fasadama i krovovima zgrada, a pored ljudi živeće ptice, insekti i male životinje

The Liuzhou Forest City

Na greškama se uči, rekli bi mudri filozofi. To što su nas decenijama ubeđivali da je sjajna stvar da napustimo prirodna staništa i naselimo se u oblakodere, pa se onda dve trećine svetske populacije naguralo u urbane sredine, ispostavilo se kao potpuno pogrešno.

The Liuzhou Forest City

Ali proces se sada se odvija u suprotnom pravcu, a nov projekat – Forest City, jedinstven u svetu – predstavlja budućnost arhitekture i stanovanja, života. Prvi zeleni grad The Liuzhou Forest City biće napravljen u južnom delu Kine, a osmislio ga je arhitekta Stefano Boeri koji je projektovao i zelene solitere Bosco Vertikale u Milanu. Ideja je da sve građevine, stanovi, kancelarije, bolnice, škole, hoteli… u ovom avatarskom gradu, u kojem je predviđeno da živi 30.000 ljudi, budu pokrivene biljkama, preciznije rečeno prašumom od 40.000 stabala i milion biljaka koje bi prečistile ogromnu količinu smoga godišnje i proizvele oko 900 tona kiseonika!

Grad budućnosti prostiraće se na 175 hektara zemlje

Grad budućnosti niknuće u planinskom delu Gvangksi, u dolini reke Liju, i prostiraće se na 175 hektara zemlje. Sa ostatkom sveta biće povezan brzim šinama kojima će se kretati električni automobili, a sva energija za funkcionisanje ovog grada stvaraće se putem solarnih panela na krovovima.

The Liuzhou Forest City

Ukoliko ste pomislili da je ovo još jedan projekat daleke budućnosti zasnovan na nerealnim očekivanjima, sigurno ćete se iznenaditi jer su prognoze da će biti završen do 2020. godine?!

stefano-boeri-architetti_liuzhou-forest-city_human-view-1920x1200

A da li je život realan u ovakvim građevinama? To možda najbolje potvrđuju stanovnici dva pomenuta zelena solitera Bosco Verticali, na kojima se nalazi 900 stabala i pet puta više žbunova koji savršeno upijaju smog i prašinu, štite od buke i zauzvrat nude svež vazduh.

The Liuzhou Forest City

Zelene zgrade Bosco Verticali u samom centru Milana

Ova listopadna šuma svojim krošnjama leti pravi divan hlad, a zimi kroz gole grane propušta sunčeve zrake i toplotu.
Arhitekte su mislile i na obavezu zalivanja, pa su projektovali irigacionu mrežu koja prolazi kroz zgradu sa tehničkom vodom. Izgradnja je trajala pet godina, 400 stanova je useljeno 2014. godine, a cene kvadrata su bile od 3.000 do 12.000 evra.