26.07.2017.

Undressed by Mario Testino

42 magazin
Courtesy of Mario Testino

Mislili ste da poznajete opus čuvenog fotografa Maria Testina? Ovom izložbom on se potpuno razgolićuje i otkriva i ono dosad neobjavljeno iz svoje lične i radne istorije

mario testino

Vogue Italia, Paris, 2000 © Mario Testino

Izložba fotografija čuvenog modnog fotografa Maria Testina nosi naziv Undressed, a njegovi radovi gigantskih dimenzija od nje čine više od izložbe, što je i bila početna ideja. Naime, postavka je zamišljena kao specifična umetnička instalacija koja spaja modu i akt. Jedinstvena izložba trenutno je otvorena u berlinskom muzeju Museum für Fotografie u organizaciji Helmut Newton Foundation i javnost će moći da je vidi do 19. novembra.

Mario Testino

Mario Testino. Undressed Installation shot Helmut Newton Foundation Berlin, 2017; Foto: Gerhard Kassner

Kroz postavku je prikazano kako Mario Testino bluruje granice između mode, erotike i umetnosti i istražuje različite načine fotografisanja. Highlight izložbe jeste serija nikada neobjavljenih fotografija koje je Testino uradio u svom studiju. Kroz ovaj krajnje lični rad, u kom se kroz atmosferu dinamično prepliću emocije i golotinja, Testino nikada ne prelazi u pornografiju iako se vešto poigrava na samoj ivici.

Highlight izložbe jeste serija nikada neobjavljenih fotografija koje je Testino uradio u svom studiju, gde se kroz ovaj krajnje lični rad dinamično prepliću emocije i golotinja

Na zidove tri izložbene hale fondacije direktno su pričvršćene 54 fotografije, a formati ogromnih dimenzija, koji idu od plafona do poda, ostavljaju snažan utisak, pa pojedina ljudska tela, iako živa, deluju kao monumentalne statue, što je Testino i želeo.

Mario Testino

Mario Testino. Undressed Installation shot Helmut Newton Foundation Berlin, 2017; Foto: Gerhard Kassner

Pod uticajem Helmuta Newtona, čiji je veliki poštovalac, za njega fotografije postaju apstraktni ljudski pejzaži na kojima se protagonisti pojavljuju kroz forme koje stvaraju određeni dela uhvaćeni u kadar.
On je svoju modnu fotografiju razvio kao posebnu umetničku oblast, što ove fotografije i dokazuju već na prvi pogled.

 Mario Testino

James Gooding and Donovan Leitch, Los Angeles, c. 1999. © Mario Testino

Osim izložbe, u bioskopskoj sali fondacije prikazivaće se kratak film Undressing the Mind, u kome Testino i psihoanalitičarka Kai Hammermeister tokom razgovora analiziraju početke autorove fascinacije ljudskim telom. Između ostalog, modni fotograf otvoreno govori o ljubavi i intimnosti i još jednom se razgolićuje – ovoga puta pred objektivom. Film je ispresecan fotografijama iz Testinove knjige, čime se daje jedinstven prikaz onoga što se dešava u glavi fotografa.

mario testino

Mario Testino Undressed Taschen

mario testino

Naziv Undressed nosi i katalog u izdanju Taschena, koji dokumentuje izložbu, ali i ekskluzivne razgovore Testina i Carine Roitfeld.