02.03.2019.

Domaći YouTube kanali koje volimo da gledamo

Z. Antonijević

Da li gledate TV? Ne gledate. Okej, ni mi (šatro). Onda verovatno pratite nešto na mreži YouTube. Šta tačno, recite nam, dajte nam predlog, prosvetlite nas, a mi vam unapred uzvraćamo listom onoga što nas veseli

najbolji YouTube kanali

Ukoliko i vi spadate međ one koji se spremaju da zauvek ugase televizor, potpuno vas razumemo. Tu čarobnu ravnu ploču poslednjih godina napušta smisao, a osim još retkih preživelih emisija koje pokrivaju pokoju sferu lepih, nekomercijalnih interesovanja, nema na programu mnogo toga za žitelja ovdašnje stvarnosti koji ne želi da gleda već viđeno i prazno.
Tako je širom planete, zato je valjda iz dana u dan u sve većoj ekspanziji YouTube, kao i prostor te platforme sa atributom srpski.
No, kao što inače u životu velika količina nečega može da nam umanji sposobnost da napravimo pravi izbor, tako je i u slučaju ove imreže, na kojoj je veliki deo sadržaja za izbegavanje, posebno za generacije koje su odrastale uz televiziju dok još nije bila opterećena raznim ograničenjima – od ekonomskih do političkih. Kada u to uračunamo i vremensko neograničenje, mogućnost da gledamo sadržaje koji nas zanimaju kad nam se hoće, ostaje nam da na YouTubeu nađemo korisne video-sadržaje, informacije ili pak dozu zdravog humora.
A za to se treba dobro namučiti – jer broj subskrajbera i broj pregleda u većini slučajeva ne znače i kvalitet. Dovoljno je samo proveriti koji domaći kanali zauzimaju prvih deset pozicija po ta dva kriterijuma, i sve je jasno.

Malo smo istraživali, pa odabrali nekoliko domaćih kanala i emisija koje nam se dopadaju – od književnih preporuka do jedne sasvim drugačije kulinarske video-forme.
Za neke verovatno znate, neke smo tek otkrili, a bilo bi super kada biste nam vi preporučili domaće dragulje zatrpane u dubini YouTubea (napomena: domaća tzv. jutjuberska scena nam je poznata i nezanimljiva!).

Bookvalisti

Bookvalisti su duo biblioholika koji iznova traže izgovor da govore o književnosti na nove i zanimljive načine. Vođeni sloganom Nema ničega van fikcije pokreću razgovore o svojim čitanjima s namerom da ne budu didaktični već poletni i strastveni.
Kanal postoji od jula 2018. godine, a ukoliko volite da čitate ili pak pišete, ovo je mesto na kom ćete iz prve ruke od simpatičnih i duhovitih znalaca čuti prave savete i preporuke.


Marka Žvaka

Marka Žvaka obrađuje ljude, životinje, pojave i fenomene našeg društva. Autori Dušan Šaponja i Dušan Čavić su vam već sigurno poznati budući da su stara TV lica čije su emisije oduvek otvarale nove svetove u našim glavama i terale nas da se zamislimo o sebi i drugima. To i dalje čine, i to jednako dobro.

Elita Cartoon

Elita Cartoon je kanal na kom se emituje animirana serija Elita – koja prati živote Nikole Tesle, Ive Andrića, Vuka Karadžića i Desanke Maksimović. Serijal je nabijen satiričnim humorom, a duhovita je svima koji poznaju domaće istorijske i savremene prilike.

AlmazanKitchen

Kanal Almazan Kitchen pokrenut u maju 2015, a trenutno ima više od dva miliona pratilaca, i to internacionalnih – svi oduševljeni kako recepturama, tako i atmosferom ovog food vloga. Braća Boban i Aleksandar Almažan iz Paraćina, akademski slikar i lingvista, putuju Srbijom i snimaju pripremanje hrane u prirodi. U njihovim klipovima hrana cvrči na otvorenoj vatri uz žubor potoka i cvrkut ptica, a oni sve vreme ćute i skupljaju organske, šumske sastojke iz okoliša.

Talija Loona Loo

Loona Loo već četiri sezone pravi YT serijal Talija – magazinsku emisiju o novitetima i novotarijima, fenomenima, pravim vrednostima, ljubavi, sreći – o kojima autorka razgovara sa zanimljivim sagovornicima. Doživite našu stvarnost provučenu kroz delikatni sarkazam autorke.

Sandra Silađev

https://www.youtube.com/watch?v=GQVRfWfPUCI

Glumica Sandra Silađev je najpre osvojila Instagram kao Dinja. Klipove u kojima glumi razne likove snima od 2013, a najveći deo njih možete naći na njenom kanalu u plejlisti Ne zna svinja šta je dinja. Sandra naglašava da klipovi nisu njen lični stav već preispitivanje njenih i tuđih uverenja, stereotipa i stavova kroz video-skečeve. Od marta 2017. ima svoj stand-up show za www.standup.rs, uradila je sa kolegama film Rijaliti u invalidskim kolicima, a planira da se podvrgne eksperimentu i pokaže kako ovde izgleda realnost osoba oslabljenog vida.

Mondo pop/ Mondo portal

Emisiju o filmu na ovom kanalu vodi novinarka Jelena Đurđević, kojoj se u priči o sedmoj umetnosti pridružuju razne javne ličnosti i filmski znalci koji imaju koriste savete šta pogledati ili nikako ne gledati.

Gradnja – enterijer/arhitektura

Ovo je zvanični kanal portala građevinarstva i arhitekture Gradnja.rs na kojem možete videti razne savetodavne klipove koji će vam pomoći da promenite ili poboljšate uslove u kojima živite.

Vesić

Vesić popravlja stvari, a staloženo i lepo objašnjava sve što radi. On  servisira računare belu tehniku, električne instalacije u kući, izmišlja razne konstrukcije, daje recenzije. Jako zanimljiv.

Vodič za roditelje

Emisija postoji više od 15 godina i sve vreme pokušava da pomogne svima koji su roditelji ili pak roditeljstvo postane bar na tren deo njihove pažnje. Korisno, edukativno, zanimljivo.