17.08.2017.

Talas inspiracije

Nada Pajkić
Instagram, Behance, sajtovi umetnika koji se pominju u tekstu

Ako trenutno niste na moru, onda to sigurno priželjkujete!

more

Pre nego što spakujete kofere i uronite u veliko plavetnilo (ili duuugo nakon povratka s odmora) sigurno poželite da deo mora ponesete sa sobom. Neki od savremenih umetnika tokom cele godine upravo o tome razmišljaju, te svoje misli pretvaraju u umetnička dela – i na taj način more postaje deo njih i njihove svakodnevice.

Koji morski artpiece je vaš favorit?

Novi horizonti: Charles March
Kada Lord March nije na svom luksuznom imanju u Grinvudu, tada je iza objektiva i juri svoju životnu pasiju – fotografiju. Iako je poznat po fotografisanju mrtvih priroda, pre svega za glossy časopise, odnedavno je počeo da slika predele, a pre svega Atlantik. Kamerom u konstantnom pokretu Charles stvara apstraktne prikaze koji isprva i ne liče na fotografiju već na ulje na platnu. U svakom slučaju – utisak grandioznosti i magije okeana ne manjka!

more

Milion talasa: Daniel Ali i Louis Leeson
A Million Waves je mini-dokumentarac o moru i pojedincima koji od njega, na neki način, zavise.

Kadidatu Kamara ili KK je jedina surferka na obalama Sijera Leonea i ima 19 godina. Kada joj je otac umro od ebola virusa, našla je beg od realnosti, ali i novu nadu i sreću baveći se sportom na talasima. Film je vizuelna poslastica uz koju uranjate u jedan zen zalazak sunca, baš onako kako zamišljamo da se KK oseća kada „zajaše“ talas.

Into the Wave: Lidija Delić
Ako pratite naš portal od početka, onda o Lidiji već svašta znate. Ona je jedna od najperspektivnijih mladih slikarki, a ove godine bila je finalista za Mengelos nagradu. Njene radove odslikava serijalnost, ali i sjedinjavanje sa morem, a prvi put smo to primetili kada je izbacila seriju ulja na platnu Seascapes (2013). Nakon toga nastaju radovi Diving (2015) ili Sunset Journeys (2017) u kojima se vidi interakcija sa morskim površinama – siluete koje rone ili zalazak sunca koji se odslikava na njegovoj površini.

more

Instaliranje okeana: Natasha Daintry
Instalacija pod nazivom Okean kreirana je od 1.002 porcelanska valjka, a koje je napravila umetnica Natasha Daintry.

Njena ljubav prema porcelanu kao materijalu vuče je da svakodnevno stvara nove upotrebne predmete, ali kada je reč o instalaciji Okean, primećujemo pametnu upotrebu boja i veličina kojima se stvara iluzija pokreta i formiranja površine okeana.

Tirkiz: Sonja Leković
Sonja je fotografkinja koja se kroz svoj rad bavi pre svega istraživanjem ljudskog tela. Međutim, na nekoliko fotografija primećujemo njenu fascinaciju vodom, ili možda pre – našu fascinaciju vodom onako kako je predstavljena na nekim njenim fotografijama. Bilo da je u vidu pejzaža ili dok se sliva niz kožu – volimo svaku kapljicu na Sonjinim fotografijama.

more

Uticaj čoveka na okean: Alejandro Durán
Alejandro Durán je multimedijalni umetnik iz Meksika, koji danas živi i radi u Njujorku. Njegova serija fotografija Washed Up nastoji da pokaže impakt koji konzumeristička kultura ima na prirodu i intersekciju čoveka i sredine u kojoj živimo. Na njegovom sajtu se dodatno možete obavestiti o temi zagađenja plastičnim otpadom i kako ovaj problem postepeno rešavati.

more

Life by the Beach: Ivana Radmanovac
More nisu samo talasi i pena, već ceo jedan lifestyle! Dizajnerka Ivana Radmanovac nedavno je radila seriju printova za majice inspirisanu morem i životom pored njega, a želimo ih apsolutno svi – za nošenje leti kada se osećamo slobodno, ali i zimi kada nam fali morska atmosfera. Još jedan svež, direkt iz rerne, Ivanin art + more projekat rađen je za Escape Community koji se održava na Hvaru. Pogledajte ilustracije i video na njenom Instagramu.

more

Bela čokolada: Delaney Allen
Jedan od najšerovanijih fotografa na Instagramu jeste Delaney Allen i njegove fotografije talasa koji izgledaju kao da su sačinjeni od bele čokolade. Kako stalno ide na oregonsku obalu, bio je inspirisan igrom plime i oseke, pa je poželeo da je na neki način i zabeleži. Čekao je dugo pravi sat, kada sunčeva svetlost pada tako da prikaže dualnost okeanskih talasa i zlatnu penu na njima.

more

San o moru: Marissa Quinn
Inspirisana predelima koji je okružuju, kalifornijska ilustratorka Marissa Quinn stvara čarobne crteže morskog sveta. Na gotovo svakom radu nalazi se (barem) po jedan kit kog okružuje maštovitom ikonografijom i smešta u nadrealne, snenolike scene. Radi crnim tušem, a svaki njen crtež je realističan i pun detalja. Životinje su toliko precizno nacrtane i pokazuju Marissino impresivno znanje o njihovoj anatomiji.

more

Geometrijski talasi: Kajsa Klaesén
Kajsa ima 27 godina i živi u Švedskoj. Ona je grafička dizajnerka, a glavni fokus njenog rada jesu pakovanja i brending. Kada je dobila zadatak da uradi izdanje za kolekcionare Hemingwayevih naslova, bila je inspirisana okeanom, ali i željom da ga predstavi na nekonvencionalan način – kroz geometrijske oblike i boje. Što veću ulogu more igra u određenom romanu – to je talas na koricama veći i zaobljeniji.

more