19.08.2017.

Izbeglička kriza iz ugla kineskog revolucionara

42magazin
Promo, ilustracija na naslovnoj strani Shepard Fairey

Ko je Ai Weiwei?

ai weiwei

On je najkontroverzniji kineski umetnik današnjice. Aktivista koji teži da, kroz svoj rad, ukaže na povrede ljudskih prava. Tako on proširuje definiciju savremene umetnosti i uključuje u nju društveni angažman.

I to sve nije slučajno. Zapad nije izmislio revolucionare. Kina ima čitav spisak disidenata, protivnika autoritarne vlasti, ekscentrika i aktivista. Weiwei je apsolutno takav, te je prolazio kroz mnoge državne opresije. U Kini, gde je odrastao, sloboda govora praktično ne postoji, pa je često, zbog svojih radova ili aktivizma, bio tučen, zatvaran, pod prismotrom, rušili su mu studio i konstantno ga ispitivali. Na njega se gledalo kao na pretnju „harmoničnom društvu“.

image001-9

Danas on živi i radi u Evropi, a tema kojom se već neko vreme bavi jeste izbeglička kriza. Prošle godine organizovao je u Atini izložbu upravo tim povodom. Podsetimo se, Lesbos je tada bio ulazna tačka u EU za desetine hiljada izbeglica iz Sirije i Iraka, ali zbog ugovora između Brisela i Ankare migranti su primorani da se iz Grčke vrate u Tursku. Atinskoj izložbi sledila je i jedna u Pragu i nekolicina manjih u Berlinu.

Paralelno s izložbama, Ai Weiwei počinje da radi na svom prvom dugometražnom dokumentarcu Human Flow, koji se bavi istom temom, a premijerno će biti prikazan na Internacionalnom filmskom festivalu u Veneciji krajem avgusta. Nakon toga, najavljeno je da će film biti i na redovnom repertoaru američkih bioskopa, a s tom informacijom nadamo se da će možda doći i do nas! U svakom slučaju, Amazon Studios zakupio je prava na ovaj film, tako da će fanovi kineskog umetnika i aktiviste ubrzo nakon festivalske i bioskopske premijere moći da strimuju ovaj naslov u svojim domovima.

Film Human Flow rađen je s dubokim uverenjem da se ljudska prava moraju poštovati i s porukom da nam je potrebno mnogo više tolerancije, saosećajnosti i međusobne vere jer, na kraju krajeva – svi smo mi ljudi

Tokom filma pratićemo putanju migranata isteranih iz domova zbog siromaštva, rata i klimatskih promena. Iako je većinom sniman na grčkom ostrvu Lesbos, dokumentarac sadrži intervjue i snimke iz više od 40 izbegličkih kampova u 23 zemlje (ne znamo ima li i Srbije na tom spisku). Sama tema sugeriše i autorski komentar, s obzirom na biografiju autora, koji je, kako smo već rekli, bio na mnoge načine ograničavan od države, a čak mu je jedno vreme oduzet pasoš, te nije bio u mogućnosti da putuje.

Human Flow je zbog toga i njegov lični put i pokušaj da se shvate uslovi u kojima danas žive mnogi ljudi. Rađen je s dubokim uverenjem da se ljudska prava moraju poštovati i s porukom da nam je potrebno mnogo više tolerancije, saosećajnosti i međusobne vere jer, na kraju krajeva – svi smo mi ljudi.

human_flow_still-h_2017

Pretpostavljamo da će i sama premijera u istorijskom srcu Italije biti kontroverzna. Teška situacija u kojoj se izbeglice iz severne Afrike nalaze, a u pokušaju da brodovima dođu do italijanske obale (mnogi od njih ne prežive putovanje) bitno je pitanje tamošnje i evropske politike. Međutim, italijanska televizija RAI je koproducent filma Human Flow, pa se nadamo da će to naslovu dati na važnosti, ali i da će nacionalni medij pokazati svoj stav prema ovoj tematici.

Internacionalni filmski festival u Veneciji održava se od 30. avgusta do 9. septembra 2017. Ukoliko vas zanima tema izbegličke krize u Srbiji, pročitajte naš intervju s Lazarom Marinković, foto-reporterkom koja je tokom proteklih godina fotografisala migrante i pisala članke upravo o tome.