03.06.2019.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 3. do 9. juna

42 magazin
Promo

Leto samo što nije, iskoristite gust raspored u zatvorenom pre nego što počnu ferije

masimo-42-1

Vidimo se!

Biti mlad i uplašen: o anksioznosti u najlepšim godinama u DK Studentski grad – 3. jun

gradski đir

Kako prepoznati anksioznost i kome se obratiti za pomoć, kako naučiti slušati je šta nam ona poručuje, ko smo mi bez nje,  koja je uloga umetnosti u borbi sa anksioznošću i u kojoj meri nam ona može pomoći?
Detalji na linku ovde.
Ponedejak 3. jun u 19 sati, Mala sala DKSG.
Ulaz slobodan!

Oktobrov bioskop: A LUA PLATZ (Francuska, 2018) – 4. jun

gradski đir

Najbolji strani dokumentirni film na tek održanom BEDOCS-u A LUA PLATZ (Francuska, 2018) biće prikazan u utorak 4. juna u Zadruzi Oktobar.
Reditelj: Žeremi Gravaja, 97 minuta, titl: samo engleski!
Napuštena rumunska sela, nezaposlenost i besperspektivnost teraju nesrećne junake ovog filma na beg u zapadnu Evropu. Divlja i sirotinjska četvrt Pariza u koju su se doselili vlasti beskompromisno ruše. U očajanju, traže pomoć uzaludnim protestima.
Ulaz je besplatan!

Predstava Emigranti na NNK brodu – 4. jun

gradski đir

U utorak 4. juna u 21 čas u Društvenom centru NNK (ispod mosta Gazela sa novobeogradske strane) biće odigrana predstavu Emigranti /The Emigrants (based on Slawomir Mrozek’s play).
Predstava (pun naziv Emigranti – zatočenici slobode/The Emigrants – The Prisoners of Freedom) nastala je 2014. u Berlinu, u dnevnoj sobi mladog umetničkog srpsko-mađarskog para. Mešajući Mrožekov tekst sa ličnim iskustvima imigranata, Maki i Miki na hrabar i iskren način progovaraju o ličnoj istini koja leži iza ostvarenog sna mnogih umetnika – obećane zemlje Nemačke i Berlina. Govoreći na nekoliko jezika (srpski, mađarski, engleski, nemački) Maki i Miki razotkrivaju zablude Vavilona o kome skoro svi sanjaju.
Autorski tim: Marija Maki Lipkovski i Mikloš Miki Barna.
Preporučena donacija: 200 dinara

Izložba Shifting Shelter Vesne Perunović u Galeriji Menjačnica Goethe-Instituta– 4. jun

gradski đir

Projekat Shifting Shelter Vesne Perunović, koji će biti prikazan u Galeriji Menjačnica Goethe-Instituta, iniciran je njenim studijskim boravkom na Malti krajem 2017. godine. Kao integralni deo internacionalnog projekta Evropske unije Risk Change, ovaj projekat Vesna Perunović istražuje politiku/poetiku migracije, istovremeno kroz njeno lično iskustvo života u dijaspori, i migracije kao globalnog fenomena današnjice. Otvaranje izložbe 4. juna u 19.30 časova.

Izložba Trophy Room Jane Danilović u UK Stari grad – 5. jun

gradski đir
Izložba/ambijentalna postavka Trophy Room autorke Jane Danilović biće predstavljena beogradskoj publici u sredu 5. juna u 20 časova u UK Stari grad. Centralno mesto postavke, dopunjene novim elementima i prilagođene specifičnostima prostora, ostaje preispitivanje teme nasilja iz pozicije žene. Izložba će biti otvorena od 5 do 12. juna, a moći će da se pogleda svakog dana osim nedelje od 9 do 22 časa.

Rezidentura predstavlja IrieFM u Jazz kantini Lisabon – 5, 6. i 7. jun

gradski đir
IrieFM, Mascom i Jazz kantina Lisabon vas pozivaju na nesvakidašnji koncertni događaj. Pod nazivom Rezidentura – serija koncerata beogradskoj publici predstaviće se jedan bend, svirajući tri ekskluzivna koncert – u jednom koncertnom prostoru. Čast da prvi prezentuje ovaj koncept imaće beogradski sastav IrieFM, nizom koncerata koje će održati 5, 6. i 7. juna (sreda, četvrtak i petak).

Junska playlista: Vukašin Marković, IrieFM

Noćno vijeće Dževada Karahasana u KROKODILOVom Centru – 5. jun

gradski đir

KROKODILov Centar i Bulevar Books vas pozivaju na predstavljanje romana Noćno vijeće Dževada Karahasana u sredu 5. juna u 19 časova.
Učestvuju: Dževad Karahasan i Branislava Rakočević. Moderator: Milan Tripković.
Ulaz je slobodan.

Massimo Savić u klubu Bitefartcafe Summer Stage – 6. jun

gradski đir

Massimo tradicionalno slavi rođendan sa svojom omiljenom publikom – u omiljenom klubu. On vam za svoj rođendan poklanja pesme koje volite, vaš poklon neka bude uživanje u njima, a ako neko baš želi da donese i neki drugi poklon, neće se ljutiti.
Prodaja ulaznica na www.tickets.rs i www.ddtickets.rs po ceni od 2.200 i 1.500 dinara.
Koncert počinje u 22 časa u klubu Bitefartcafe Summer Stage na teniskim terenima.

42 minuta sa Massimom Savićem

 

Otvaranje junskih izložbi u Kulturnom centru Beograda – 6. jun

gradski đir

U tri galerije Kulturnog centra Beograda u četvrtak 6. juna biće otvorene tri izložbe.
U Galeriji Artget u 20 sati otvara se Betina fotografija godine 2019., izložba traje do 27.  juna.
U Likovnoj galeriji u 20 časova otvara se izložba Lane Stojićević SUNNY SIDE. Izložba je otvorena od 6. do 27. juna.
U Galeriji Podroom u 20 časova otvara se izložba Games And Politics (Igre i politika) u saradnji sa Goethe-Institutom. Izložba traje od 6. do 27. juna.
Galerije KCB otvorene su svakog dana sem nedeljom, državnim i verskim praznicima, od 12 do 20 sati.
Više na linku OVDE.

Kapueristi u KC Gradu – 6. jun

gradski đir

Kapueristi vas pozivaju na performans Kapueristi i predstavljanje rezultata projekta Kapueristi, hrabri umetnici samoprihvatanja i izražavanja kroz pokret i muziku, koji se od marta realizuje u Srednjoj zanatskoj školi. Performans je nastao na radionicama kapuere i teatra potlačenih i izvode ga učesnici i volonteri Našeg plemena.
Performans Kapueristi će se održati u četvrtak 6. juna u 12.30 u Kulturnom centru Grad.


11. KROKODIL – od 7. do 9, juna

gradski đir

Jedanaesti festival KROKODIL održava se ove godine od 7. do 9. juna.
Glavna zvezda prve večeri KROKODIL-a je Mišel Uelbek, francuski pisac koji već četvrt veka slovi za jednu od najvećih zvezda savremene svetske književnosti. „Francuski Orvel“, kako još zovu Uelbeka, u petak 7. juna u polučasovnom razgovoru s Biljanom Srbljanović govoriće o sebi, svom stvaralaštvu te svom kompleksnom odnosu s Francuskom. Glumac Boris Isaković čitaće odlomak iz najnovijeg Uelbekovog romana Serotonin.
Takođe, prve večeri festivala, kroz čitanja, sofa-intervjue i performanse predstaviće nam se i ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, gošća iz Makedonije Rumena Bužarovska i jedan od najprobitačnijih savremenih autora Bojan Babić te naš legendarni filmski i pozorišni reditelj i pisac – Goran Marković.
Druge večeri predstaviće nam se jedan od najvećih evropskih autora danas, bugarski pisac Georgi Gospodinov, ali i Lana Bastašić, koja će čitati iz svog prvog romana Uhvati zeca, dok će Zoran Kesić i Njuz.net tradicionalno biti zaduženi za komična intermeca između nastupa pisaca.
Vrhunac druge festivalske večeri biće nastup Lasla Krasnahorkaija, koji spada u red najznačajnijih i najprevođenijih mađarskih prozaista. On će s Markom Čudićem razgovarati o svom stvaralaštvu za koje je karakteristična apokaliptična ironijsko-parodijska slika savremene Mađarske i savremenog sveta.
U fokusu druge festivalske večeri biće i zajednički nastup dvojice najistaknutijih regionalnih autora Miljenka Jergovića i Svetislava Basare. Posebna draž ovogodišnjeg izdanja festivala jeste prezentacija velike antologije evropske poezije nedavno objavljene u Nemačkoj pod nazivom Grand Tour – koju su uredili Jan Vagner i Federiko Italijano. Program vodi Mima Simić.
Treću godinu zaredom, festival KROKODIL ima i humanitarni karakter. Ove godine predstavićemo humanitarnu akciju Za bebe superheroje i pozvati sve prisutne da do kraja juna svojim donacijama pomognu rad Instituta za neonatologiju Srbije. Za više informacija: office@krokodil.rs ili putem telefona +381642047029. https://donacije.rs/…/za-bebe-superheroje-festival-krokodil/.
Cena jednodnevne ulaznice za festival iznosi 450 dinara, dok je dvodnevne ulaznice 800 dinara. U ponudi su i ulaznice za penzionere i studente sa jedinstvenom cenom koja iznosi 350 dinara. Ulaz za decu do 10 godina je besplatan.
Karte se mogu kupiti svakog dana u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43, ulaz sa malih stepenica) od 10 do 22 časa. Karte se mogu kupiti i online putem www.ddtickets.rs ili u svim Emmi radnjama širom Srbije. Za više informacija o prodaji karata posetite www.ddtickets.rs.
Zbog najavljenih loših vremenskih uslova prvo veče festivala KROKODIL (petak 7. jun od 20 sati) premešta se u Kombank dvoranu, a drugo veče (subota 8. jun od 20 sati) u Dom omladine.
Lokacije debatnog i pratećeg programa ostaju nepromenjene.
Debatni program 8. i 9. jun od 12 časova – CZKD, Birčaninova 21. Ulaz besplatan.
Prateći program 7, 8. i 9.  jun – KROKODILov Centar, Karađorđeva 43. Ulaz besplatan.
Za sve informacije o programu festivala posetite www.krokodil.rs.

Vladimir Arsenijević: KROKODIL je opet rasterao sve bauke

The Strange u Domu omladine Beograda – 7. jun

gradski đir
Sastav The Strange (Chris + kompletni Bambi Molesters) nastupiće u petak 7. juna u Domu omladine od 21 sat.
Ulaznice od 1. juna koštaju 1.400 i na dan koncerta 1.800 dinara.

Hernan Cattaneo & Nick Warren u Barutani – 7. jun

gradski đir

Hernan Cattaneo argentinski progressive izvođač sa karijerom dugom tri decenije i dobitnik nagrade za istaknutu ličnost u kulturi Buenos Ajresa, nastupiće u petak 7. juna u Barutani. Na bini će mu se pridružiti dugogodišnji kolega – progressive house veteran Nick Warren, kao i mladi italijanski di-džej Graziano Raffa DJ.


PLAN B – 4. Festival subverzivnog filma u DOB-u – 7. jun

gradski đir
Kao jedan od najsubverzivnijih filmskih žanrova, horor je već godinama na subverzivan način i otvoreno govori o nekim tabuima o kojima se nije tako otvoreno govorilo ili se čak ćutalo. Horor-film na vrlo efektan način, a to je strah od drugog, onostranog, strah od nas samih, izvodi subverziju, kad to njegovi autori žele. Zato su za predstojeći PLAN B izdvojena četiri savremena horor-filma – Vampir Vidar je norveška horor komedija, brazilsko ostvarenje Mrtvi ne govore je potpuno drugačiji film o zombijima, uvrnuta horor-misterija Pletenica iz SAD i za kraj: film iznenađenja!

Velika Trojkina žurka u KC Gradu – 7. jun

gradski đir

Dragi naši drugari, gosti, prijatelji, kao što znate radno vreme nam ne dozvoljava da pravimo žurke do kasno u noć, pa smo zato rešili da iskoristimo gostoprimstvo naših prijatelja Ljudmile i Dejana i da ovu, dugo planiranu i željno očekivanu žurku, za sve vas i nas, napravimo u KC Gradu. Sve počinje od 22 sata, pa dok nas noge drže.
Za pultom će se smenjivati: Sale Jevtić (Black Yoga), Zoja Borovčanin, Dekadentna Kod Kuće (šef kujne), Ivan Zule Zupanc, Za šankom ćete moći da poručite domaće vino i domaću rakiju iz Trojke.
Ulaz pre ponoći free, posle ponoći 200 dinara.

Sve je #izvodljivo! u pivari KAŠ – 8. jun

gradski đir

U subotu 8. jun u 17 biće održana kreativna radionica Proto koja vas sa velikim ushićenjem poziva na promociju najnovijih majica koju već šest godina za redom kreira u saradnji s domaćim umetnicima.
I ovoga puta Ksenija Pantelić, Monika Lang, Maja Đorđević, Nikola Velicki i Ivan Sarajčić dizajnirali su majice koje ćete rado nositi i želeti da imate u svom ormanu.
Uz osvežavajuća pića, par hranljivih zalogaja i vrelu muzičku podršku DJ-eva: Spacewlkera i Phillie P -a. Sav sakupljen novac od prodatih PROTO majica i prodatog pića ulažemo u nastavak ulepšavanja prostora Specijalne bolnice za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Beogradu.
Vidimo se u prostoru pivare KAŠ pivo, Pregrevica 4 u Zemunu  8. juna od 17 sati.

10. Festival Poezika u Kulturnom centru Novog Sada – 8. jun

gradski đir

Deseto izdanje festivala Poezika 8. juna u Kulturnom centru Novog Sada otvoriće jedan od najtalentovanijih i najintrigantnijih kantautora u regionu J. R. August, koji je po glasovima žirija konkursa Festivala Poezika 2019. izabran za najboljeg kantautora u regionu.
Na festivalu će nastupiti i kantautorka Katarina Pejak i bend The Strange.
Ulaz slobodan.

Future Lab: Design Sprint u KC Gradu – 8. jun

gradski đir

Design Sprint je inovativni format radionice Design Thinking koju je prvi pokrenuo Google, a danas je popularan u kompanijama širom sveta. Osnovna ideja Design Sprinta je da se kroz pet faza, uz druženje i opuštenu atmosferu, osmisle nove poslovne ideje i koncepti koji će se kasnije testirati na korisnicima. Design Sprint je nastavak radionice Future lab UX održanih u martu i aprilu. Ideja je da Design Sprint, koji uobičajeno traje pet dana, zajedno prođemo za pet sati – od ideje do testiranja novih izazova korisničkog iskustva. Radionicu vode Igor Ivanović (Business Analyst) i Mirjana Bajić (Senior UX/UI Lead) iz kompanije Endava. Radionica je besplatna za sve učesnike, ali je broj mesta ograničen. Prijavi se za učešće na https://futurelab.glideapp.io/.

Finnebassen u Jevremovcu – 9. jun

gradski đir

TIME:CODE je pozvao Finnebassena da nastupa u oazi Botaničke bašte. Ako želite da obezbedite jeftinije karte za sledeće događaje, molimo vas prijavite se na ovoj adresi:thetimecode.com/sign-up/ Time:Code je organizacija koja poziva izvođače da nastupaju na jedinstvenim i kulturnim lokacijama. Događaj se snima i objavljuje na YouTubeu.