15.08.2017.

Mermerni Spajdermen u Luvru

Ivana Vujnović
Léo Caillard

Cilj projekta: hipsteri u poseti muzejima sa smanjenom dozom Insta livea; Sredstvo: Slike govore više od reči!

Leo Caillard

Izložba: Heroji kamena

Francuski fotograf Léo Caillard već nas je oduševio svojim ciklusom Hipster u kamenu, gde se uz pomoć fotošopa poigrao opštim poimanjem tradicije i modernih socioloških tendencija. Mladi francuski umetnik je tom prilikom antičke skulpture iz muzeja Louvre prikazao odevene u modernu odeću s posebnim naglaskom na hipsterskim detaljima tipa lenonke za sunce i podvrnuti rukavi.

 

Da bi sve bilo besprekorno i autentično, on je paralelno fotografisao svoje prijatelje u pozama poput antičkih statua da bi ih veštom manipulacijom na kompjuteru spojio u svoje viđenje budućnosti umetnosti, dobivši sintezu starog i novog s primesama humora.

 Mladi francuski umetnik je tom prilikom antičke skulpture iz muzeja Louvre prikazao odevene u modernu odeću s posebnim naglaskom na hipsterskim detaljima

U svom novom projektu, 32-godišnji umetnik pokušava da približi posetu muzeju ljudima koji su opsednuti digitalnim prikazima. Onima koji ne ispuštaju pametne telefone iz ruku i smatraju da muzejsko iskustvo može da se doživi i bez odlaska na izložbu i susreta s umetnošću uživo.

Leo Caillard

Izložba: Heroji kamena

Tako nastaje njegov novi projekat Heroji kamena, koji predstavlja seriju fotografija bista superjunaka od mermera i bronze postavljenih u muzejski ambijent.

Leo Caillard

Izložba: Heroji kamena

Rame uz rame s grčkim filozofima i rimskim carevima pojavljuju se Supermen, Betmen i ostala ekipa iz Marvelove radionice čuda, kao paradigma pop kulture s novim ulogama i uzvišenim izrazima lica.

Leo Caillard

Izložba: Heroji kamena

Radovi Léa Caillarda mogu se pogledati do 1. oktobra kao deo grupne izložbe Art is Art koja je postavljena u Muzeju savremene umetnosti u Krakovu (MOCAK).

Leo Caillard

Izložba: Heroji kamena