11.09.2018.

Takmičarski filmovi sa aktuelnog Venecijanskog festivala koje možete gledati kod kuće

42 magazin
Pinterest

… u Veneciji je možda lepše, ali kod kuće je udobnije! Predlažemo vam nekoliko filmova koji se u ovom trenutku takmiče za Zlatnog lava na 75. Filmskom festivalu u Veneciji, a mogli bi da se nađu i na vašoj watch listi

Filmska lista, Zlatni lav, Filmski festival u Veneciji

Lady Gaga na premijeri filma “A Star is Born” na ovogodišnjem izdanju Filmskog festivala u Veneciji

Javite koji je vaš lični favorit pre nego što nagrade zvanično budu dodeljene!

Roma (Mexico)
Režija: Alfonso Cuaron

Još od 2001. i legendarnog ostvarenja Y Tu Mamá También, Cuaron nije snimao u rodnom Meksiku. Međutim, ostvarenje Roma prekida tu pauzu dugu skoro 20 godina. Ovaj reditelj, dobitnik Oskara za Gravitaciju (2013), sada se takmiči za Zlatnog lava upravo tim filmom – sagom snimljenom u crno-beloj tehnici, a koja nas uvodi u živote jedne meksičke familije srednjeg staleža ranih sedamdesetih.

The Favourite (SAD – Velika Britanija – Irska)
Režija: Yorgos Lanthimos

Nakon prošlogodišnjeg Kanskog festivala i uspeha filma The Killing of a Sacred Deer (Ubistvo svetog jelena), Lanthimos sada osvaja italijanske festivale ostvarenjem – The Favourite. Emma Stone, Rachel Weisz, Nicholas Hoult i Olivia Colman tumače glavne uloge u ovom filmu, koji nam govori o životima britanske kraljice Anne i njene ljubavnice – Sarahe Churchill.

The Sisters Brothers (Francuska – Belgija – Rumunija – Španija)
Režija: Jacques Audiard

Audiard, dobitnike kanske Zlatne palme za film Dheepan, ove godine takmiči se s prvim ostvarenjem na engleskom jeziku, filmom The Sisters Brothers (Braća sestre), zasnovanom na ekscentričnom i višestruko nagrađivanom vestern romanu Patricka de Witta.  U glavnim ulogama su John C Reilly i Joaquin Phoenix, kao braća na ubilačkoj misiji – treba da likvidiraju izvesnog Hermanna Kermita Warma (Riz Ahmed). Ceo film sniman je u Španiji, a pored Reilleyja i Phoenixa uloge tumače Jake Gyllenhaal i Rutger Hauer.

Suspiria (Italija – Amerika)
Režija: Luca Guadagnino

Posve feministički rimejk čuvenog horora iz 1977. godine, Giadagninova Suspiria, umesto u jarkim, gotovo neprijatnim bojama (kako je to bilo u originalnom ostvarenju) donosi prigušen kolorit i začudnu atmosferu. Glavnu ulogu tumači Dakota Johnson kao Amerikanka koja se upisuje u berlinsku plesnu akademiju. Ispostavlja se da je cela škola zapravo veštičji skup, s Tildom Swinton kao predvodnicom.

Werk Ohne Autor (Nemačka)
Režija: Florian Henckel von Donnersmarck

Debi ostvarenje nemačkog pisca i reditelja Von Donnersmarcka The Lives of Others 2006. godine osvojilo je brojne nagrade, uključujući i Oskara za najbolji film na stranom jeziku. Werk Ohne Autor (Nikada ne sklanjaj pogled) njegov je tek treći film (drugi je bio The Tourist iz 2010) i u njemu se vraća nemačkim korenima. Film priča priču o umetniku (Tom Schilling) koga muče uspomene iz detinjstva u Istočnoj Nemačkoj, pod nacističkim režimom.

The Nightingale (Australija)
Režija: Jennifer Kent

https://www.youtube.com/watch?v=k5WQZzDRVtw

Četiri godine nakon rediteljskog debija, projekcije filma The Babadook na Sundance festivalu australijska spisateljica i rediteljka Jennifer Kent jedina je žena koja se takmiči za nagradu Zlatni lav s filmom – The Nightingale (Slavuj). Ova drama smeštena je u 1825. godinu i prati Aisling Franciosi kao irsku osuđenicu izgubljenu u tasmanijskoj divljini.

First Man (SAD)
Režija: Damien Chazelle

Dve godine nakon osvajanja svih mogućih nagrada na brojnim festivalima filmom La La Land, najmlađi dobitnik Oskara za režiju, Damien Chazelle, vraća se s jednom svemirskom dramom. U njoj ćemo nanovo gledati Ryana Goslinga kao legendarnog Niela Armstronga – prvog čoveka koji je zakoračio na Mesec.

Freres Ennemis (Francuska – Belgija)
Režija: David Oelhoffen

Iskusni francuski scenarista Oelhoffen nekoliko puta se dokazao i kao reditelj, a posebno s adaptacijom romana Alberta Kamija – Far From Men. Ove godine priredio je jedan policijski triler Freres Ennemis (Bliski neprijatelji), u kome glavnu ulogu tumači Reda Kateb – ona je policajka čiji je najbolji prijatelj postao kriminalac.

L’heure de la sortie (Francuska)
Režija: Sébastien Marnier

https://www.youtube.com/watch?v=NIvrghVxvRE

U drugom filmu pisca i reditelja Marniera glavnu ulogu tumači Laurent Lafitte, koji je internacionalno postao poznat nakon uloge u ostvarenju Elle Paula Verhoevena. Lafitte je profesor koji dolazi da radi kao zamena u jednoj prestižnoj privatnoj školi jer se prethodni samoubio. Đaci su, kako ispostavlja, veoma inteligentni, ali i neprijateljski nastrojeni, što on počinje da otkriva kako sve više vremena provodi s njima.