21.04.2017.

Gde se druže štreberi i hedonisti?

42magazin
Promo, Instagram, @bythewaysweety

Kažu da je odlika kosmopolitskih gradova masovna pojava malih, nezavisnih kafea i knjižara. Beograd definitivno poprima ovaj epitet jer se gotovo svakog meseca pojavljuju baš takva mesta – namenjena i štreberima i hedonistima podjednako.

Naša lista od pet najboljih kafe-knjižara ohrabruje vas da istražite grad kad god poželite da nahranite vaš um, ali i čulo ukusa.

Knjigodrom

kafe knjižare

Knjigodrom je mesto gde se možete opiti knjigama. Ili pivom. Ili samo prelistati ponudu uz nekoliko gutljaja kafe. Ili knjižara u kojoj nećete promašiti sledeći poklon, bilo za sebe ili za voljenu osobu. Pažljiva selekcija knjiga i pića je spoj dve strasti: kulture i uživanja. Život je prekratak za krš piće i lažnu književnost!

GDE: Topolska 18

Klub-knjižara Magistrala

kafe knjizara

Magistrala je osmišljena kao prostor Doma kulture Studentski grad, gde mladi (i oni koji se tako osećaju) mogu da dođu, druže se, pričaju o raznim temama koje ih interesuju, nešto pročitaju, prelistaju strip ili novine, pogledaju film, koriste internet i slušaju ploče po svom izboru sa gramofona, u društvu jednog starog magnetofona DKSG. Uveče knjižara postaje prostor za razgovore o književnosti i raznim drugim oblastima u okviru programa Doma kulture Studentski grad.

GDE: Bulevar Zorana Đinđića 179

Apropo

kafe knjizara

Stvaranje ambijenta gde će ljudi moći da provedu prijatno vreme uz čaj i literaturu koja odgovara njihovom polju interesovanja primarni je cilj konceptualne knjižare-čajdžinice Apropo. Tamo se zaputite ako ste fan drevne tradicije ispijanja čaja, ali u kombinaciji sa čitanjem naslova iz najrazličitijih oblasti. Apropo je 2003. otvoren sa idejom da pokaže kako knjižara i kafić mogu izgledati drugačije i funkcionisati u savršenoj simbiozi.

GDE: Cara Lazara 10

Delfi Cafe

kafe knjizara

Ova kafe-knjižara je možda najpoznatija na našoj listi, a nalazi se u okviru knjižare Delfi u SKC-u. Izdvajamo je zbog toga što ima najveći broj stranih izdanja: stranu štampu, više od 15.000 naslova na engleskom, nekoliko stotina na francuskom, brojna muzička i filmska izdanja. Pored toga, s vremena na vreme organizuju poseban program – književne promocije, tribine ili koncerte, s namerom da se produži duh i kulturni program SKC-a, unesu novi sadržaji i ritual čitanja učini što prijatnijim, te sa što širim i boljim uvidom u strana izdanja.

GDE: Kralja Milana 48

Bookastore

kafe knjižare

Fotografija: @bythewaysweety

Najnovija i najmlađa kafe-knjižara na našoj listi zove se Bookastore, otvorena prošlog meseca kao „dete“ poznate Izdavačke kuće Booka. Bookastore nudi pre svega izdanja kuće Booka i to po specijalnim, nižim cenama. Veoma su aktivni na društvenim mrežama, gde se možete informisati o cenama i datumima izlaska novih naslova.

GDE: Cara Lazara 12