15.03.2018.

Sve teksture drveta u jednom prostoru

Andrijana Živković
Casey Dunn

Drveni plafon i lamperija možda zvuče retro i prevaziđeno, ali ovaj projekat to uspešno demantuje

meksički restoran

Da li ste razmišljali šta vas privlači da uđete u restoran kada prolazite pored njega – miris hrane, ljudi koji sede u njemu, enterijer ili sve tri stavke? Već na prvi pogled se, bez predznanja, može pretpostaviti po enterijerskom stilu o kakvoj je kuhinji je reč. Ali, kao što knjizi ne treba suditi po koricama, isti je slučaj i ovde jer više nema pravila.

meksički restoran

ATX Cocina je restoran u kom se služe najbolji specijaliteti meksičke kuhinje, pa bi asocijacija na enterijer bila možda eklektika, bogat kolorit i neobični komadi nameštaja, no to ovde nije slučaj. Pošto je reč o novom kulinarskom pravcu u kom se koriste organske sveže namirnice i spajaju tradicionalna meksička jela sa novim tendencijama, ključna reč je – prirodno! Pa je upravo ova reč poslužila kao zahtev vlasnika restorana kada je razvijao idejno rešenje enterijera sa arhitektama.

meksički restoran

Arhitektonski studio Michael Hsu Office iz Teksasa je u skladu sa konceptom restorana  dizajnirao zakrivljeni drveni plafon koji dominira prostorom sa velikim zastakljenim zidom i otvorenom kuhinjom. Ovaj restoran nalazi se u okviru stambenog kompleksa, a karakterišu ga podni parket u boji drveta i prozori od poda do plafona koji pozivaju prolaznike da zavire unutra.

Kako nam vlasnici i arhitekte kažu, ovo je savremena verzija meksičkog restorana, pa je idejno rešenje zapravo krenulo od te konstatacije, što se i vidi u rezultatu – u enterijeru gotovo ništa tradicionalno nije prisutno, već se ovaj projekat lako može prilagoditi drugim kuhinjama.

‒ Pre početka realizacije projekta postojala je staklena fasada koja se nije mogla promeniti, pa samo pažnju usmerili na plafone i poigrali se formom – objašnjava arhitekta.

meksički restoran

Još jedna ključna tačka u prostoru jeste veliki ugradni stakleni zid, čiji se zakrivljeni lučni vrh oslanja na plafon. Ovaj pregradni element deli trpezariju stvarajući na taj način manje privatne prostore za jelo.
Otvorena kuhinja sa visokim stolovima i stolicama oko nje je ključni deo restorana, dok je vinski pult jedan od najatraktivnijih segmenata u prostoru.

Pošto je reč o novom kulinarskom pravcu u kom se koriste organske sveže namirnice i spajaju tradicionalna meksička jela sa novim tendencijama, ključna reč je – prirodno!

Klupe su pokrivene tapacirungom od živopisne prugaste tkanine, a kolor je usklađen sa bojom rasvetnih tela koja vise s plafona. Bliže kuhinji nalaze se tamniji tonovi crne, sive i zelene boje, pa ovaj deo ostavlja nešto mirniji utisak za razliku od šarene geometrijske umetnosti po zidovima, koja je delo lokalnog umetnika Aarona Michalovica.

meksički restoran

Odabir prirodnog materijala kao što je drvo u ovom slučaju za pod, zidove i plafon nije čest slučaj naročito ne u restoranima koji na sve to imaju i drvene stolice i stolove, pa su svi ovi  delovi od različitog drveta i imaju i različitu strukturu. Iako su šanse da ovako nešto može dobro da izgleda male, svaka fotografija dokazuje da nije tako. Naturalni tonovi poslužili su kao osnova da se arhitekte poigraju enterijerskom formom, ali i da akcentuju prostor detaljima u boji.

meksički restoran

Dizajn: Michael Hsu Office
Fotografije: Casey Dunn