29.11.2017.

Smeštaj koji smanjuje nivo stresa

Andrijana Živković
Jeanna Berger

Već na prvi pogled jasno je zašto, ali tvorci kabina imaju i rezultate studije koji to potvrđuju

koliba

Dok ne uđemo u zimsku idilu, valjalo bi da upijemo sunca što je više moguće, zato tragamo za drugačijim načinom vikend opuštanja koji će imati trajan efekat. Fotografije svedoče da smo našli pravi!

Napravite sopstveni eksperiment, 72 sata u ovom smeštaju nek preraste u 142 sata recimo, pa bacite pogled na rezultate koji pokazuju nivo stresa

Ove male kućice kreirane su posebno za okolinu u kojoj se nalaze. Svaka odluka o dizajnu napravljena je kako bi se poboljšalo iskustvo doživljaja okruženja. Svrha kabine je da se ljudi koji u njoj borave približe prirodi, ali na najprijatniji mogući način.

koliba

Sve kabine nalaze se na privatnom ostrvu i svaka je izolovana, pa je efekat mrežnog pozicioniranja ostavljen za neke druge projekte. Jednostavan dizajn bio je neophodan – sa stanovišta izgradnje,  ali i održavanja ravnoteže između objekta i prirodne.

Kada je reč o materijalima, dizajneri su se odlučili za drvo koje raste u okolini. Stubovi podižu pod iznad zemlje ne samo iz funkcionalnih razloga već i simbolično jer je to znak poštovanja prirode.

koliba

Naziv projekta 72h Cabin, odnosi se na vreme boravka koje je pet osoba provelo učestvujući u studiji koju je Institut Karaolinska sproveo o stresu. Rezultati istraživanja nakon 72 sata pokazuju da se svi učesnici drastično smanjili nivo stresa.

 

Sve ploče – one na zidovima, kao i na podu, postavljene su sa razmakom od nekoliko milimetara, delom zbog kretanja unutar samih materijala, a delom zbog toga kako se filtrira sunčeva svetlost na prelep način, iako je primarni razlog za to ventilacija. Pošto ima toliko stakla, temperatura može biti vrlo visoka, ali zato su kabine odlično provetrene, iako se unutrašnja temperatura ne razlikuje previše od spoljašnje, atmosfera je prijatna zbog cirkulacije vazduha. Ovo mesto, osim dnevnih, omogućuje neverovatne noćne aktivnosti, pod tim podrazumevamo pogled na zvezdano nebo za početak.

koliba

Glavna karakteristika ovih kabina jeste pregledan pogled na gotovo sve strane. Za razliku od šatora u koji se zatvorite kada povučete rajsferšlust, ovde se popnete u ugodan krevet i brojite zvezde u prirodi. Krevet o kom pričamo dominira površinom poda, ali je izdignut nogarima, pa imate skladišni prostor ispod. Dimenzije kreveta su pažljivo sračunate da zauzimaju što manje prostora, ali da istovremeno omoguće nekome da udobno sedi na ivici.

Svaka odluka o dizajnu napravljena je kako bi se poboljšalo iskustvo doživljaja okruženja

Police iznad kreveta su zapravo elementi kojima se fiksiraju ploče između zidova, oni su namerno napravljeni veći da bi njihova dvojna funkcija bila realizovana.

koliba

Svako ko želi da provede svoja 72 sata u jednoj od kabina može da ih bukira online, dostupne su na nekoliko lokacija od sledeće godine, a počinju na ostrvu Henriksholm u Švedskoj. Građevinska kompanija koja stoji iza njih Fridh & Hell Bygg daje mogućnost da ih kupite, ali u posed mogu doći samo oni koji ispune uslov da ih smeste na jedinstvenu i lepu lokaciju. Pa ako mislite da imate neku, probajte da ih smestite, a u tom slučaju napravite sopstveni eksperiment, 72 sata nek preraste u 142 sata recimo, bacite pogled na rezultate koji pokazuju nivo stresa.

Dizajn: Jean Arch
Fotografije: Jeanna Berger