12.04.2019.

Slovenija – od A do Š

Maja Radivojević
Maja Radivojević, www.slovenia.info, pinterest

Pre nego što se uputite u najčistiju državu na svetu, posetite najmarkantnije slovenačke punktove od slova do slova, od Atlantide do š u višnjevoj torti

Slovenija, nevelika zelena oaza. Najčistija država na svetu. Preko pedeset procenata šumskog tla dominira. Trava savršeno podšišana. Hrana savršeno servirana. Priroda taknuta tek toliko da se malo ukroti, nikako porazi. Čovek pred slovenačkom prirodom može se samo nakloniti, i pri naklonu neće isprljati ruke.

Slovenija nije samo Bled. Predstavljamo vam ne toliko otkrivena bogatstva ove zemlje u kojoj je nekad Marija Terezija tražila porez na svetlost, a koja danas svetli kao zvezda.

Napomena: Nekolicina slova biće izostavljena.

A – Atlantida Boutique Hotel

Slovenija od A do Š

Smešten u Rogaškoj Slatini, ušuškan u šumskom krajoliku, ovaj hotel nudi, u pravom smislu te reči, potpuni spa ugođaj. U kompleksu hotela nalazi se i Donat MG voda, kao i centar za zdravlje, tako da posetioci mogu da uživaju, da se odmaraju i leče. Sama estetika hotela uređena je po modernim standardima s prijatnom notom.

B – Banje

Slovenija od A do Š

Banjanje na sve načine. Slovenija vam omogućava banju na svakom nivou: vazdušnom, vodenom, duhovnom i mentalnom.

V – Vino

Slovenija od A do Š

Dobro. Imate hotel, imate pogled, imate prirodu, a imate i vino. In vino veritas bi mogla biti maksima slovenačkog vinskog kraja. Iako je i tamnije vino popularno, bela vina koja naročito dobro idu uz ribu, kojoj se poklanja posebna pažnja, pružaju vinski raj sladokuscima. Malvazija vas može samo zavodljivim imenom opiti. Kad kupujete vino u Sloveniji, pokušajte da pronađete lokalna mesta i lokalne prodavce, ne kupujte ga u skupim suvenirnicama.

G – Grand hotel Bernandin

Slovenija od A do Š

Na korak od mora, portoroški hotelski biser. Ovaj hotel grandiozan je veličinom i sadržajem. Pet zvezdica zaslužuje na više nivoa: u restoranu hotela kuva za vas cenjeni kuvar, imate i plažu, bazen neveliki, ali s velikim pogledom, spa ugođaji na svim nivoima (i spratovima), prijatno i predusretljivo osoblje, sobe visokog estetskog sklada. Ovaj hotel je luksuz na mnogo spratova. Možete dobiti tajlandsku masažu, potom uživati u šampanjcu i pojesti grožđe, prilično dobar izbor jednog starogrčkog lenčarenja i napajanja.

D – Donat MG

Slovenija od A do Š

Legenda kaže da je izvor rogaške mineralne vode nastao kada je Pegaz svojim kopitom dotaknuo tle i izazvao pomeranje slojeva zemlje. Mnogo turista dolazi u Rogašku Slatinu da se odmori i isceli telo i duh. A ako ste u prolazu, možete vodu degustirati direktno s česme. Postoje topla i hladna voda i svaka ima svoju funkciju. Onima koji su na višednevnom lečenju tačno se određuje doza vode koju smeju popiti. Karakterističan simbol prirodne mineralne vode Donat Mg i dan-danas ostaje Apolon, bog lepote i zdravlja, za šta je prema legendi zaslužan upravo Pegaz.

E – Energija

Slovenija od A do Š

Energija spoja tradicionalnog, modernog i prirodnog je neuništiva.

Z – Zamak Rajhenburg

Slovenija od A do Š

Na planinskom puteljku na stenovitoj uzvisini, nad veličanstvenom Savom, nalazi se zamak Rajhenburg i odatle ne mrda vekovima, tačnije od 12. veka. U prvih nekoliko vekova ovaj zamak nije imao mnoštvo turbulencija dok nisu stigli monasi Trapisti, koji su zamak pretvorili u manastir, i to kakav! Dr Helena Rožman pripovedaće vam o jednoj od najzanimljivijih priča koju jedna monaška porodica čuva – priču o čuvenim Trapistima. Ali zamak nije samo to, u sebi pohranjuje i kutak za savremenu umetnost, čime se povezuje s prohujalim vekovima.

I – Istra

Slovenija od A do Š

Iako će, možda, mnogi na reč Istra privući asocijacije na Hrvatsku, ne treba zaboraviti da svoj komad Istre ima i Slovenija. Slovenačka Istra je ono najbolje što istarska regija nudi: Jadran, vino, riba, arhitektura, kamen, so. Jedan pravi mali skup za nostalgičare i hedoniste. Luka, miris ribe, Portorož lasvegaske otmenosti, Piran umočen u more. U Istru se ne putuje, u Istru se zaljubljuje.

J – Jabuke

Očigledno jedan od omiljenih sastojaka za desert. Jabuka u svim oblicima! Jabuka pečena, u piti, umotana, ušećerena, sveža, topla, hladna, s bademom, mlekom, vanilom, kremom, domaćim sladoledom od grožđa i čokoladom. I kako kažu u Sloveniji: „Da se poslatkamo!“

K – Kopar

Slovenija od A do Š

Jedina luka u Sloveniji. Idite u Kopar i osetite mletački duh, prodaju antikviteta pored Jadrana, trg italijanskih estetskih razmera i, ako ništa drugo, posetite Lejdi, koparskog papagaja slomljenog krila.

L – Lokalno

Slovenija od A do Š

U koji god restoran da odete, u koji god hotel da kročite, na kom god putu se nađete, ono čime se ova obimom nevelika država ponosi – to će vam i prikazati! Lokalno, lokalno, uzemljeno, utemeljeno, u istoriju upisano. Svako vino govori. Svaki kamen peva. Svaka riba ima svoju priču. I tako možete u Portorožu pojesti brancin po kog dolaze avionom milanski kuvari kad očekuju važne goste.

LJ – Ljubljana

Epicentar kulturnog slovenačkog života.

M – Monasi trapisti

Slovenija od A do Š

Volite sireve? Volite trapist? E onda nije zgoreg da znate da je od tog sira privređivao jedan specifičan katolički monaški red – trapisti. Pored toga što su pravili sir, među prvima su počeli da se bave proizvodnjom čokolade i piva. Ali ono što je specifično, pored toga što su doprineli proizvodnji, jeste njihov habitus. Način života ovih monaha je ono što fascinira. Nosili su plašteve s kapuljačama da im pogled ne bi sezao levo ili desno, već samo ispred. Spavaonice su im bile tek tolike da stanu krevet i ikonica. Nisu mnogo govorili, u kodeksu njihovog življenja bio je život bez mnogo reči, pa su čak koristili i neverbalno sporazumevanje. Uglavnom su se hranili skoro kao vegani, moglo bi se reći da su oni arhivegani. Ali uz sav taj asketski život, umeli su da prave i po sto tona čokolade i postanu njeni najveći proizvođači.

N – Natrijum-hlorid

Slovenija od A do Š

Ili – so. Ako svraćate u Piran, Soline ne smete propustiti, na Tartinijevom trgu, preko puta spomenika gospodinu kompozitoru u prirodnoj veličini, prodaje se so u svakojakim oblicima, a tradicija ručnog spravljanja soli stigla je čak i do Japana.

O – Otočec zamak

Slovenija od A do Š

Prva odrednica – jedini zamak na rečnoj obali u Sloveniji. Ali nije to ono što ga čini posebnim – srednji vek se ovde spaja sa elegancijom, modernost i autohtono se sudaraju. Unutar bedema možete se osetiti zatočeno, ali ne kao da želite da pobegnete, već kao da želite da se prepustite. Ono što me je zadivilo jesu smela dizajnerska rešenja geometrijskih oblika koja su se savršeno uklopila uz teški i masivni stil zamka. Zamak je deo svetskog lanca dvoraca Relais & Châteaux. Nije ni čudo što ovaj zamak ima svoj Wall of fame i što je, jednom Rodžer Mur tražio vino odatle, ali o svemu tome – zaseban tekst.

P – Piran

Putnici, pažnja! Piran nije samo usputno stajalište na putu do Venecije. Piran je mikroraj za sebe. Jeste mali i dovoljno je nekoliko sati aktivnog obilaska da se obiđe, ali za upijanje mu pružite još neki dan. Ovo nije grad u kojem ćete, nužno, osoliti stopala. Ali ovo jeste grad u kom možete da pišete. Baš tako izgleda grad u koji odlazite da pišete i da šetate stenovitim priobaljem. Pomalo trošne građevine pastelnih boja pružaju neumitni osećaj pripadnosti. A kad je grad mali, sve je lokalno, ali ono što nije bilo lokalno – bio je gradonačelnik iz Gane. Meštani su pak u jednom trenutku odlučili da žele novog gradonačelnika, te su postavili stranicu na Facebook i tako su dobili novog gradonačelnika koji je fotograf. Svašta stane u dušu malog grada!

R – Riba

Slovenija od A do Š

Ljubitelji morskih plodova, ujedinite se i celivajte tle koje nosi takve plodove.

S – Salina, restoran

Slovenija od A do Š

Dobro. Želite nešto baš elegantno, čisto, estetski dovedeno do savršenstva – restoran Salina u Portorožu je to što tražite. Restoran nije stalno otvoren za javnost, ali spreman je da ugosti konferencije, događaje, manje svadbe. Kad uđete unutra – sve je toliko čisto i na granici sterilnog da niste sigurni da li se tu uopšte jede, ali baš to mu daje neku posebnu draž. Dominiraju opuštajuća bela boja i boja roze zlata. U prostoriji se nalazi i jedna instalacija u obliku drveta, na kom se služi mezetluk. A da bi sve bilo začinjeno ekskluzivnim tonom, hranu dobijate služenu pod staklenim zvonom koje je pravljeno za taj restoran, a samo to staklo vredi oko 200 evra. Hrana je lokalna i za nju je zadužen gospodin koji je naširoko priznat u Sloveniji. Ali ono što se ne meri novcem jeste pogled na more.

T – Tri lučke

Slovenija od A do Š

Kako, izgleda, tradicija nalaže – i ovaj se dragulj nalazi na bregu s tri svetiljke, pa otud i naziv, a one su putokaz za pogled koji, opet, nema cenu. Zato u ovaj restoran treba doći danju, posebno za one ljubitelje dobrih instagramskih, panoramskih fotografija. Na ulazu će vas dočekati prijatni, dobro informisani ugostitelj koji će vas sprovesti do vinskog podruma. Izbor vina je fascinantan, a najviše se ponose lokalnim vinima. S debelim razlogom. A dok jedete predjelo, možete videti kuvara kako izlazi ispred i bere začinsko bilje koje će koristiti za glavno jelo. Prava mala hedonistička priredba. Jelovnik nije kvantitativno bogat, već je kvalitativno pravljena selekcija najboljeg što mogu ponuditi. O prostoru govore fotografije. Dovoljno je veliki da primi i mladence, i svatove, i kumove, i pse. A za one kojima bude toplo – napolju je infinity bazen s pogledom na vinograde. Voila!

U – Uf, tartufi

Slovenija od A do Š

Slovo t mi je bilo zauzeto, ali morala sam negde udenuti. Mart, 2019. – mesec kad sam se zaljubila u tartufe. Slovenija nije samo plodno tle za vinovu lozu, već se i na tridesetak centimetara u mračnoj zemlji nalazi jedna od najskupljih gljiva na svetu. A kulinari je, zdušno, mešaju u svakojake specijalitete. Preporuka: u restoranu dvora Otočec jela sam najfiniji potaž od špargle i tartufa.

F – Fontana vina

Deset kilometara od Kopra, vinskim putem stižete i do jednog finog restorana, a preko puta – zastakljena kućica, ljubazni radnici, drveno burence i… wait for it… vinska fontana. Prva i jedina u Sloveniji. U kućici za sedam-osam evra možete pazariti užitak s pogledom, što je, izgleda, prateći dekor svakog slovenačkog užitka. Dobijate staklenu čašu u vrećici i tri žetona. Jedan žeton – jedno sipanje. Možete izabrati vine koje želite, a u ponudi su malvazija, šardone, županovo vino iz Istre.

H – Hotel Piran

Slovenija od A do Š

U Piranu nema mnogo hotela, ali ono što se nudi je stvarno posebno. Hotel Piran ne mrda s obale još od 1913. godine. I, iako hoteli generalno odišu miomirisima, ovaj bih izdvojila kao jedan od najmirisnijih hotela. Na samo nekoliko koraka od vode, moderno uređen enterijer, s pak impozantnim eksterijerom od pre Prvog svetskog rata, pruža vam potpuni ugođaj. A šta bi jedan ugođaj bio bez nestvarne lokacije? Široka terasa hotela, koja je urađena u pomalo berlinsko-hipsterskom stilu, s 2.400 sati sunca, delić su onog što vas očekuje. S obzirom na to da je Piran mali, lokacija je i više nego povoljna.

C – Celje

Slovenija od A do Š

Sigurno ste naleteli na Zlatarnu Celje, a možda niste bili sigurni odakle je – sad znate. U središnjem delu Slovenije, grad Celje odmah vam se otvara, kao i priča o celjskim grofovima. Grad vrca od istorije, pa je tako neizbežno da posetite Muzej Celja i vidite grad pod gradom, lapidarijum i saznate zašto Melanija Tramp nije ni do kolena Barbari Celjskoj.

Č – Čistoća

Slovenija od A do Š

Slovenija je jedna od najzelenijih država. U njoj se spajaju Alpi i Mediteran. Ova oblast iznedrila je ljude koji brišu za sobom i pred sobom, ali i pored sebe. Kad putujete kroz krajolike i duž slovenačkih sela, iznenadiće vas to da je svaki travnjak savršeno podšišan, kao da postoji strogi zakon za to. Međutim, od meštana saznajem da je to njihova volja, budući da su narod vredan i da ne žele da zagađuju ono što imaju. I takvu prirodu koja pruža nasušni kiseonik i mir treba nagraditi takvom čistoćom.

Š – Šta? Višnjeva torta

Slovenija od A do Š

U hotelu Evropa, jednom od najstarijih hotela koji se nalazi u Celju, s prekrasnim pogledom na kulu možete okusiti i višnjevu tortu. A šta je višnjeva torta? Slatkiš čiji recept ima jedan čovek, a jedan od sastojaka torte kuva se i po pedeset sati. Zaintrigirani?