07.07.2022.

REPUBLIKA SRBIJA SE PREDSTAVLjA PO PRVI PUT NA 23. MEĐUNARODNOJ IZLOŽBI TRIJENALA U MILANU PROJEKTOM INFINITY OF STRUCTURE

15. jula 2022. godine otvara se 23. Međunarodna izložba Trijenala u Milanu, Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries, na kojoj učestvuje preko 40 zemalja. Republika Srbija se prvi put predstavlja projektom arhitekte Ivana Mangova, Infinity of Structure, koji je odabran na javnom konkursu, sprovedenim od strane Muzeja primenjene umetnosti. Autorski tim Ivana Mangova čine umetnici Marko Lađušić, Aleksandar Vac, Dorian Jovanović i Marko Todorović. Realizator nastupa je Muzej primenjene umetnosti u Beogradu u ime Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Komesarka nastupa je Biljana Jotić. Kustoskinje su Biljana Jotić i Nataša Radojević.

6-infinity-of-structure-visual

Infinity of Structure, vizual, 2022

Infinity of Structure je antropološka vizija savremene umetnosti koja se bavi istraživanjem odnosa čoveka sa nepoznatim kroz urođenu potrebu za stvaranjem svetih simbola. Kroz različite medije savremene umetnosti, umetnici stvaraju novu realnost koristeći srpske srednjovekovne ornamente kao polazište. Ponovljeni srednjovekovni motivi skriveni u živom ritmu slobodnih struktura, kroz gotovo mikroskopski pristup autora, preklapaju prošlost i sadašnjost – ono što je potisnuto se vraća, ono što je nevidljivo pronalazi put.

1-marko-ladjusic-installation-detail

Marko Ladjušić, detalj instalacije, 2022; Ph. credit: Nemanja Maraš

23. Međunarodnu izložbu Trijenala u Milanu dizajnira arhitekta Francis Kéré, a kustoskinja je Ersilia Vaudo, astrofizičarka i direktorka Kancelarije za diverzitet u Evropskoj svemirskoj agenciji (ESA). U organizaciji Milanskog trijenala, a pod pokroviteljstvom Bureau International des Expositions (BIE), međunarodna izložba je pažljivo strukturirana od strane Savetodavnog odbora koji čine Herve Chandès, generalni direktor Fondation Cartier pour l’art contemporain; Emanuele Coccia, filozof i profesor na École des hautes ètudes en sciences sociales u Parizu; Joseph Grima, kustos, arhitekta i autor; Sarah Ichioka, urbanistkinja, kustoskinja i autorka; Mariana Siracusa, dizajnerka i istraživačica, kao i Weng Ling, kustos i osnivač Arts Innovation.

2-aleksandar-vac-wall-installation-detail-smoke-fired-ceramics-2022

Aleksandar Vac, detalj zidne instalacije, dimljena keramika, 2022

Pomeranjem našeg pogleda sa antropocentrične izvesnosti i razmenom između umetnosti i nauke, izložba Unknown Unknowns. An Introduction to Mysteries pomoći će posetiocima da se upuste u uzbuđenje traženja, iznenađenja i osećanja krhkosti pred prostranstvom misterija. Izložba  istražiuje nepoznato svuda oko nas, u potrazi za odnosom koji nije odnos prisvajanja, već deljenja i obuhvata niz izložbi koje otvaraju interdisciplinarne perspektive i tačke sagledavanja i promišljanja.

3-aleksandar-vac-wall-installation-detail-smoke-fired-ceramics-2022

Aleksandar Vac, detalj zidne instalacije, dimljena keramika, 2022

Trijenale u Milanu je institucija u kojoj se umetnost, dizajn, kreativnost i tehnologija, tradicija i inovativnost susreću i spajaju. Mesto na kome izložbe, susreti, konferencije i performansi podstiču javnu debatu i razmišljanje o ključnim problemima našeg društva. Milansko trijenale još od 1923. godine predstavlja jednu od vodećih institucija kulture u svetu, prenoseći kompleksnost savremenog sveta kroz različite umetničke oblike: dizajn, arhitekturu, vizuelne, scenske i izvođačke umetnosti. Osnovni cilj Trijenala je pronalaženje proširenih i inovativnih načina razmišljanja, spajajući iskustva različitih kultura i jezika.

4-augmented-reality-expansion-of-marko-ladjusics-installation-2022-jpg

Detalj proširene realnosti instalacije Marka Lađušića, 2022

Naziv: Infinity of Structure

Autor: Ivan Mangov
Umetnici: Marko Lađušić, Aleksandar Vac
Animacija i AR: Marko Todorović, Luka Tilinger
Muzika: Dorian Jovanović

Komesarka: Biljana Jotić
Kustoskinje: Biljana Jotić, Nataša Radojević
Eseji: Domenico de Chirico, Biljana Jotić, Nataša Radojević
Grafički dizajn: Dejana Cvetković
Dizajn izložbe: Ivan Mangov

Realizator i organizator:
Muzej primenjene umetnosti u Beogradu u ime Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije

 Partneri:
Drina Gallery, Logic Art Space, The 42 Media Society, Express Global, Adria Media, Mondo, Biograf Printing, Diplomacy&Commerce, Italijanski kulturni centar u Beogradu

5-ornaments-of-serbian-medieval-monastery-hopovo-courtesy-of-the-museum-of-applied-arts-in-belgrade-jpeg

Ornamenti iz manastira Hopovo