14.03.2017.

Post u intervalima

Mila Rebac
Pinterest

I glad nestaje nakon dve nedelje…

post zdrav zivot interfast post u intervalima 42 magazin

U susret novoj sezoni: pre neki dan sam slučajno naišla na ovaj naslov koji me je zaintrigirao: biohemičar Frank Madeo sa Univerziteta Karl-Franzens u Gracu vodi Interfast istraživanje, odnosno post u intervalima koji – po rezultatima istraživanja – reguliše metabolizam, čini telo zdravijim i punim energije.
Primera radi, on jede na svakih 20 sati – odnosno preskače doručak i ručak, te je večera jedino jelo koje konzumira u toku 24 časa. Vrlo kontradiktoran pristup u odnosu na uvreženi zdrav način ishrane koji nalaže da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Dok većina nutricionista preporučuje od pet do sedam manjih obroka tokom celog dana, rezultati Madeovog istraživanja dolaze od nejela.

Šta je zapravo post u intervalima?
Po Madeu, formula uspešnog i zdravog gladovanja meri se 16:8, odnosno u vremenskom okviru od 24 sata, dozvoljeno je konzumiranje hrane u periodu od osam sati, a u preostalih 16 njegovo istraživanje nalaže da se suzdržimo od konzumiranja hrane i pića (voda se pije tokom celog dana). Kada govori o postu 5:2, to znači da se tokom sedmice pet dana normalno jede, dok su dva dana u nedelji rezervisana za post.

Profesor ističe da je mršavljenje samo propratni efekat interfasta – glavni su obnova metabolizma i zdrav organizam. Kada jednom uvedete post u svoju rutinu, nećete poželeti da se vratite starim navikama…

Šta kažu rezultati istraživanja?
Biohemičar Frank Madeo je u svoje istraživanje uključio 100 osoba. Njih 50 je minimum šest meseci primenjivalo princip 1:1 – jedan dan se normalno jede, drugi se posti, i tako šest meseci. Ostalih 50 su mogli da jedu šta i koliko hoće. Na svakih mesec dana pravljen je medicinski presek – te je ispitivano stanje svakog pacijenta, počevši od nivoa insulina, pritiska, gustine koštane srži itd.

Rezultati su obećavajući: u osnovi, krvni pritisak pada, kao i nivo šećera, a padaju i vrednosti koje ukazuju na neki upalni proces u organizmu. Činjenica koja izaziva wow efekat jeste ta da se menja i ćelijsko obnavljanje (jer ćelije bez hrane troše svoje rezerve). Tako se raspadaju stare, oštećene ćelije koje mogu izazvati teške bolesti poput kancera ili neurodegeneracije, a istovremeno se dobija na energiji. Ovaj proces zove se Autofagija. Sudeći po ovim podacima, post u intervalima čini čuda.

Da li se sa interfastom tope kilogrami?
Profesor ističe da je mršavljenje samo propratni efekat i ne preuzima glavnu funkciju interfasta – to su obnova metabolizma i zdrav organizam. Kada jednom uvedete post u svoju rutinu, nećete poželeti da se vratite starim navikama. Na vama je da odaberete koji interfast program vam najviše odgovara i samo krenete…

Po Madeu, formula uspešnog i zdravog gladovanja jeste 16:8, odnosno u vremenskom okviru od 24 sata dozvoljeno je konzumiranje hrane u periodu od osam sati, a u preostalih 16 njegovo istraživanje nalaže da se suzdržimo od konzumiranja hrane i pića (voda se pije tokom celog dana)