11.07.2017.

Izađite na sunce: Najjači SPF je dobra nega kože

42 magazin
Promo
Leto je sinonim za zabavu, za taman ten koji sužava figuru, ističe belinu zuba, kontrast je beloj odeći – preplanula žena izgleda dobro i zdravo. Naravno, ako poštuje nekoliko pravila, od kojih je najvažnije da nikada, ali nikada, ne izgori na suncu

dbe8711aaabd81d2fbcf329dbb5be796

Ko se sunca krije… bolje da ga nije. Ali jedno „ali“ je uvek tu da nas podseti da i sunce kao izvor života ima i svoju tamnu stranu i može da ugrozi zdravlje. To opet ne znači da od sunca treba bežati. Načelo umerenosti mora biti vaš guru na plus 40 kako bi vaša koža – najveći organ vašeg tela, vaš hram – ostala zdrava.

Pred svako leto poslednjih petnaestak godina horski se ponavljaju osnovna pravila za zaštitu od sunca. Ponovićemo ih i mi: koristite mehaničku zaštitu – odeću (nikako usku), šešire, naočare, senku, hlad, suncobran; ne izlazite bez  preparata sa UVB i UVA faktorom zaštite – minimalni SPF 15; izlažite se suncu postepeno, ne izlazite na sunce od 11 do 17 časova; štitite se i kad pocrnite.

Carroten

Zaštitna i negujuća krema za lice Carroten Age Block

Od sunca ne treba bežati, ali načelo umerenosti mora biti vaš guru na plus 40 kako bi vaša koža ostala zdrava

Važno je znati kad je dosta
Sunce nije štetno ako se na njemu pravilno i odgovorno ponašate. Ova zvezda je izvor života i zdravlja – učestvuje u sintezi vitamina D i utiče na oslobađanje endorfina ili tzv. hormona sreće, pa se na suncu osećamo dobro, raspoloženo i srećno.
Sunce je štetno onoliko koliko mu se izlažemo, a svako preterano i nekontrolisano izlaganje suncu dovodi do oštećenja kože: kratkotrajnih, opekotina i alergijskih reakcija, ali i ozbiljnih, hroničnih oštećenja. A opekotine su predispozicija za hronična oboljenja kože, koja uključuju i melanom, ali i tzv. foto-starenje kože uzrokovano UV zračenjem.

 

Korišćenjem preparata sa zaštitnim faktorom, ali i pravilnom ishranom, predupredićete starenje kože i sprečiti nastanak staračkih promena na koži lica – neravnomernu pigmentaciju, sunčeve pege, bore…

Carroten

Hidratatntno mleko za sunčanje Carroten Aquqvelvet

Štitite se odećom, nosite šešir, naočare, bežite u hlad, ne idite napolje od 10 do 17 časova i uvek koristite kremu sa minimalnim SPF15

Koža se za sunce priprema cele godine
Koža se za sunčanje ne priprema samo pred odlazak na more, koža se priprema tokom cele godine, a posebno pre i tokom boravka na moru. Veoma je važna ishrana –unosite dovoljno antioksidanata, posebno onih iz povrća i voća: beta-karoten, likopen, vitamin C… minerale, kao što su magnezijum i kalcijum, te pijte dovoljno tečnosti.
Važno je napomenuti da solarijum nikako nije za pripremu kože za sunce – solarijum povećava verovatnoću za medicinski ozbiljna oštećenja kože.
Takođe, dok ste na moru, oporavku kože posle sunčanja pomažu preparati za negu kože posle sunčanja, koji uz hidratantnu bazu moraju sadržati i antioksidante, a nanose se uveče, nakon sunčanja, nikako tokom dana (zbog moguće reakcije na sunce).

Carroten

Ulje za sunčanje sa mirisom kokosa Carroten

Unosite dovoljno antioksidanata iz povrća i voća: beta-karoten, likopen, vitamin C…

Ako ste svetle puti, osetljivi ili alergični na sunce
Ljudima izrazito svetle puti sunce i plaža nisu prirodno okruženje, pa moraju biti veoma oprezni. Rešenje je maksimalna zaštita od sunca, prvenstveno mehanička – odeća, suncobran, hladovina – uz preparate sa visokim faktorom, antioksidante i sva pomenuta pravila ponašanja na suncu, koja važe i za decu o kojoj posebno morate voditi računa.
I u hladovini i pod suncobranom koža tamni, ne tako brzo – ali boja koju tako dobijete naziva se zdravom preplanulošču.
Ako imate alergijske reakcije na sunce, važno je da mu se postepeno izlažete, uz terapiju i preparate koje vam je preporučio dermatolog.

Carroten

Za nežnu dečju kožu Carroten mleko u spreju za savršeno apliciranje

Koža posle mora i sunčanja žudi za hidratacijom, negom i  pilingom

I nakon mora – nega
Kada se vratite sa mora, iako ste radili sve kako treba, sunce, so, vrućina i vlaga ipak na koži ostavljaju oštećenja i ona žudi za hidratacijom i negom. Ne brinite, „on neće ukloniti vaš preplanuli ten“ – on će oživeti kožu i istaći preplanulost. Ukloniće mrtve ćelije, ujednačiti ten i pomoći koži u obnavljanju površinskog sloja, ali i pripremiti je za dodatno hidriranje i prehranu. Trebalo bi da koristite hidratantne preparate, ali i hranljiva mleka.

Carroten

Hidrrirajući losion za oporavak kože nakon sunčanja Carroten Aquavelvet

I samopotamnjivanje je sasvim u redu
I za kraj, ukoliko ove godine nećete videti more ili pak pripadate maloj grupi ljudi koja ne voli da se izlaže suncu, a voli fini letnji bakarni ten – i želi ga danas, nabavite neki stvarno dobar preparat za samopotamnjivanje. Na tržištu sada ima onih koji neguju kožu i ujedno pružaju prefinjen morski ten.

Carroten

Antiejdž zaštitina krema za samopotamnjivanje

Vaša koža će biti lepa celog leta ako se pridržavate uputstava i slušate savete dermatologa i kozmetičara.