13.05.2018.

Pablo Picasso – slikar, skulptor, keramičar i POP ikona!

Nadežda Pajković
Pinterest

Jedan je od dominantnih i uticajnih umetnika prve polovine 20. veka. Zajedno s Georgesom Braqueom bio je pionir kubističkog slikarskog pokreta, pored toga – među prvima se bavio i kolažom.

Pablo Picasso

Iako su poznate njegove skulpture, crteži i keramika, sebe je smatrao, pre svega, slikarem – to je bio medij kojim se najveštije izražavao.

Harizmatičan lik, pop ikona, otelotvorenje modernog umetnika – Pablo Picasso.

Slikar iz slikarske porodice

Pablo Ruiz Picasso rođen je u kreativnoj porodici – otac mu je bio slikar i odmalena ga je podučavao raznoraznim trikovima s četkicom.

Formalni umetnički trening počeo je kada je Pablo imao 11 godina. Nekoliko slika iz tih tinejdžerskih godina preživelo je i do danas, poput First Communion (1895) – jedne tipične akademske studije.

Formalni umetnički trening počeo je kada je Pablo imao 11 godina

Otac nastavlja da ga usmerava i sakuplja novac kako bi sina odveo u Madrid da vidi radove španskih umetničkih majstora. Na kraju, familija se seli u Barselonu, gde Picasso nastavlja da se školuje, i opet – za umetnika.

Els Quatre Gats

Upravo je u Barseloni Picasso počeo da sazreva u umetnika kakvog znamo. Bio je čest gost kafea Els Quatre Gats, jednog zadimljenog mesta u kom su sedeli boemi, anarhisti i modernisti. Oni ga upoznaju sa Art Nouveau pokretom i simbolizmom, kao i slikarskim opusom umetnika kao što su Edvard Munch i Henri Toulouse-Lautrec.

Zakoračio je međ kulturnu avangardu i mesto na kom su mladi umetnici bodreni da se izraze na najrazličitije i najkreativnije načine. Tu se razvilo seme njegove inspiracije.

Picasso se združuje s Georgesom Braqueom – forme na platnima postaju teže i solidnije, a ivice oštre i linearne. Tako je počeo njegov slikarski put ka kubizmu

Od 1900. do 1904. Picasso često putuje, provodi vreme u Madridu i Parizu. Počinje da pravi skulpture, ali u isto vreme radi na slikama koje su danas poznate kao Plavi period – po plavo-sivkastoj paleti koja dominira platnima i čini ih melanholičnim. Kritičari i analitičari povezuju ovu seriju s tugom koju je umetnik osetio nakon samoubistva Carlosa Casegemasa – prijatelja iz Barselone.

Plavi akt, 1902. godina

Plavi akt, 1902. godina

Godine 1904. Picassova paleta biva veselija, i prerasta u crvenu – tako nastaje serija slika, čuveni Crveni period. Na ovim platnima preovlađuju nijanse crvene boje, a fokusirao se na oslikavanje cirkuskih performera i plesača. Slike deluju vedro i optimistično, opisuju jedno duševno stanje više nego specifične situacije.

Pirejka s rukom na ramenu, 1901. godina

Pirejka s rukom na ramenu, 1901. godina

Nakon Crvenog perioda i od 1906. godine, Picasso se združuje s Georgesom Braqueom – forme na platnima postaju teže i solidnije, a ivice oštre i linearne. Tako je počeo njegov slikarski put ka kubizmu.

Umetnička kuća koju je Pablo izgradio

Uticaj Pabla Picassa na čitav svet, ne samo umetnički, dubok je i dalekosežan.

Guernica

Guernica

Kubizam, umetnički pokret koji je proslavio, bio je aktuelan gotovo pedeset godina. U svakoj etapi karijere, od klasičnih dela do radova iz Pariza četrdesetih godina, jednako je dobro prihvaćen – kako među publikom, tako i među kritikom.

Pa i danas, gotovo 40 godina nakon smrti umetnika, možemo gledati aktuelne serije i filmove o njemu, njegovoj umetnosti i životu, jer ovaj čovek ne prestaje da fascinira!

Nakon rata, iako se energija avangarde i modernističkog umetničkog stvaralaštva seli u Njujork, Picasso ostaje umetnički titan i ne dozvoljava da bude ignorisan. Iako su apstraktni ekspresionisti uspeli da nadjačaju određene segmente popularnosti kubizma, Muzej moderne umetnosti u Velikoj jabuci poznat je kao kuća koju je Pablo izgradio zbog činjenice da je malo-malo izlagala njegove radove.

Tri muzičara

Tri muzičara

Kada je otvorena MoMA, 1930. godine, prva izložba uključivala je čak petnaest Picassovih radova. Bio je deo visokouticajnih ekspozea Alfreda Barra – Cubism and Abstract Art (1936) i Fantastic Art, Dada, Surrealism (1936‒37).

La guitara

La guitara

Iako je njegov slikarski uticaj opao nakon šezdesetih, duboko se urezao u temelje savremene umetničke istorije i postao istinska pop ikona, čiji je začudan život nastavljao da fascinira javnost.

Pa i danas, gotovo 40 godina nakon Pablove smrti, možemo gledati aktuelne serije i filmove o njemu, njegovoj umetnosti i životu, jer ovaj čovek ne prestaje da fascinira!