03.05.2018.

Lista za čitanje: Knjiga je vaša majska srodna duša

42 magazin, Promo
Promo, Picame

Bujanje, rast, razvoj, razmnožavanje i ljubav simbol su najlepšeg meseca u godini, dopustite i vašem duhu da naraste i da se vaše reči umnože uz nekoliko novih knjiga

tenor1

Maj – kako to lepo zvuči. I lepo miriše. I lepo se misli uz muziku od tri slova što pulsira u nazivu petog meseca u godini, koji je ime pozajmio od Maje, grčke boginje planina i polja, a rimske boginje prirode.
Maj slavi život i rađanje, uzvišenu ljubav prema čoveku, biću,  slobodi, radosti… ali i pobedu nad besmislom, tugom i strepnjom.
Evo naše majske liste knjiga, u nekoj od njih je možda po reči vaša srodna duša.

Klara i leksikon minimalnog života – Daniel Kovač

knjige u maju
Ovaj neobični roman na jedan čudan, dilanovski način govori o ljubavnoj priči Klare i Renalda. Od njihovog prvog, romantičnog i misterioznog susreta na ulici, pa do samog kraja, autor ove knjige će nam modernim i nesvakidašnjim pripovedanjem otvoriti vrata u intimni svet osećanja i misli jednog zaljubljenog para, koji možda živi među nama i jednako pokušava da emocijama u svom odnosu od sivila svakodnevice napravi svoj svet magije. Uz suptilne reference na pop-kulturu, muziku, filmove, književnost, fragmentarnom naracijom koja svoj vrhunac dostiže u leksikonu na kraju romana, gde će autor pokazati maestralan psihološki uvid u karaktere koje je oživeo, ovaj roman nam priča na koliko načina ljubavi koje se bore sa razlikama i životnim problemima mogu biti, i uvek jesu – jedinstvene i neponovljive.
Kontrast izdavaštvo

Nevažne tačke gledišta – Paolo Sorentino

knjige u maju

Ova zbirka pripovedaka (ili roman sačinjen od 23 priče-portreta) počiva na crno-belim fotografijama nepoznatih i očito lažno imenovanih osoba, dela italijanskog fotografa Jakopa Benasija. Fotografije otvaraju vrata izmišljenim povestima o dvadeset troje junaka i njihovim sudbinama, a samo poslednja fotografija je prepoznatljiva: to je Paolo Sorentino. Navodno nadahnut licima s fotografija, Sorentino, uz svoj neporecivi smisao za dočaravanje vizuelnog, slika ogromnu, višeslojnu i višeznačnu fresku savremenog, a opštevažećeg ljudskog postojanja: ta slika je bolna, dirljiva, ironična, i pre svega neverovatno duhovita. Od smeha do plača jedva je korak, kao i od ironije do ganutljivosti. Priče o prijateljstvu, ljubavi, vernosti i mržnji istovremeno su komične i tragične, često i melodrame, a neretko paranoje, opsesije i strasti. Deluju stvarno, ali ipak ih doživljavamo kao fantastične.
Sorentino u ovom delu pokazuje svu raskoš darovitosti jedne renesansne ličnosti. Možda bi najbolja preporuka čitaocu bila upravo Sorentinova tvrdnja da je genije osoba u čijem se društvu svako, bez obzira na godine i obrazovanje, oseća veoma prijatno. A to posebno važi za ovu knjigu.
Booka

Modesti Blejz – Piter O’Donel

knjige u maju
Ovo je prvi od jedanaest romana zasnovanih na stripu o kultnoj heroini šezdesetih godina 20. veka. Posle II svetskog rata devojčica beži iz zarobljeničkog logora u Grčkoj, a potom luta Mediteranom i Arabijom sa starcem koji joj je postao učitelj i dao joj ime Modesti Blejz. Nakon smrti učitelja Modesti preuzima kontrolu nad kriminalnom bandom Mreža i proširuje je na ceo svet, a upoznaje i Vilija Garvina, koji joj postaje najodaniji prijatelj. Kada ser Džerald Tarant, funkcioner britanske obaveštajne službe, odlučuje da potraži Modesti Blejz kako bi mu pomogla da zaštiti vrednu pošiljku za šeika sa Bliskog istoka, zatiče mladu devojku koja se razbacuje novcem i smrtno se dosađuje. Kako bi je pridobio, odaje joj tajnu da je njen prijatelj Vili u nevolji. Tako počinju avanture Modesti Blejz, jedne od najkultnijih i najuzbudljivijih strip-junakinja, koju je O’Donel 1965. uveo i u svet književnosti baš ovim romanom.
Dereta

Solunska 28 – Dr Nele Karajlić

knjige u maju
Pošto je Fajrontom u Sarajevu osvojio književnu Ligu šampiona, Dr Nele Karajlić predstavlja svoj prvi pravi pravcati roman – priču o jednoj kući, jednom gradu i dva sveta, o Beogradu s početka 20. veka, gde se odvija priča koju nam do sada niko nije ispričao.
Spajajući najbolje sastojke južnoameričkog magijskog realizma i sarajevskog novog nadrealizma, autor nam pripoveda istoriju jedne kuće u dorćolskoj ulici i vodi nas sa druge strane ogledala, u prostor koji se nalazi na samoj tromeđi života, smrti i večnosti.
Laguna


Filijala – Sergej Dovlatov

knjige u maju

Ovo je poslednji roman danas najpopularnijeg ruskog pisca kako u Rusiji tako i širom sveta. Dovlatov je najveći stilista, najduhovitiji je i najviši od svih poznatih pisaca našeg doba (196 cm). Radnja romana počinje u Njujorku osamdesetih i nastavlja se u Los Anđelesu, gde glavni junak sreće ljubav svoje mladosti i onda mu naviru uspomene. . . Apsurdnost mnogih situacija daje romanu posebnu notu vedrine i humora.
LOM

Lov na veliku ribu – Dejvid Linč

knjige u maju
Lov na veliku ribu pruža uvid u Linčovo stvaralaštvo jer nudi i skup praktičnih ideja koje govore o metodama ličnog ispunjavanja, povećavanja kreativnosti i veće harmonije sa okruženjem. Knjiga je otkriće mnogim fanovima koji su želeli da bolje razumeju Linčovu duboku ličnu viziju, ali podjednako je intrigantna svakome ko se bavi pitanjima kao što su:  odakle dolaze ideje i kako se neguje kreativnost.
„Ja tražim posebnu vrstu ribe, onu koja se može pretočiti u film. Tamo dole plivaju svakojake vrste riba. Ribe za posao, ribe za sport… ribe za sve“, rekao je Linč.
Arete

Let iznad kukavičjeg gnezda – Ken Kizi
knjige u maju

Žestoko, neobuzdano i krajnje upečatljivo delo koje je ostavilo neizbrisiv trag u književnosti. Poglavica Bromden, dugogodišnji pacijent za kog svi veruju da je gluvonem, pripoveda o psihijatrijskoj ustanovi koju vodi svemoćna glavna sestra Ratčed, od koje sve pacijente prožima jeza i koju svi u bolnici bespogovorno slušaju. Jednog dana u taj zastrašujući sivi svet stiže novajlija Makmarfi, sitni prevarant slobodnog duha. Njegova neobuzdana priroda ubrzo uništava svakodnevnu rutinu bolnice u kojoj su bolesnici na jednoj, a bezdušna i hladna glavna sestra na drugoj strani. Znamo da ste već gledali istoimeno remek-delo Miloša Formana.
Vulkan izdavaštvo

Crne sekunde  – Karin Fosum
knjige u maju

Kada devetogodišnja Ida na svom novom biciklu ode u grad i nikada se više ne vrati, sumnja pada na Emila Johanesa, čudnog, povučenog, usamljenog čoveka. Priča se pomera na sve koji su pogođeni tragedijom: bolom skrhanu Idinu majku, Emilovu majku, dobru ženu koja živi svoj mali život, rođaka nestale devojčice koji možda pati zbog neke tajne krivice; i, naravno, inspektora Konrada Sejera i njegovog mlađeg kolegu Jakoba Skarea. I sam Sejer je zbunjen i uznemiren jer je ovo najčudniji slučaj koji je video poslednjih godina… Ovaj roman je prava poslastica za ljubitelje skandinavskih krimi-romana.
Samizdat B92

Prodana duša – Pol Biti

knjige u maju
Rođen u Dikensu na južnoj periferiji Los Anđelesa, narator dela provodi detinjstvo kao subjekt očevih psiholoških studija rase. Rečeno mu je da će očev rad biti krunisan studijom koja će rešiti njihove finansijske probleme. Ali kada mu ubiju oca, saznaje da ni beležaka, a kamoli studije, nikad nije ni bilo. Nešto siće za sahranu bilo je sve što je iza oca ostalo. Pritom, Dikens je izbrisan sa mape da ne bi više sramotio Kaliforniju. Očajan zbog toga, narator se odlučuje na radikalne, nečuvene poteze da bi ispravio nepravdu: vraća ropstvo i segregira lokalnu srednju školu, što ga dovodi pred Vrhovni sud.
Izuzetna kritika našeg vremena; mračna i duhovita satira o rasizmu u Americi koja istovremeno izaziva smeh i upućuje na duboko promišljanje.
Geopoetika

Smešna muka – Boris Mladenović
knjige u maju

Stihovi Borisa Mladenovića sveži su iako su mnogi od njih stari i dve decenije. Zajedno s muzikom Jarbola Borisovi stihovi su među najboljim plodovima u istoriji rokenrola na ovim prostorima. Izvučena iz konteksta, otrgnuta od muzike kao njenog prirodnog okruženja, poezija Borisa Mladenovića je autentična umetnost. Stihovi funkcionišu i bez muzike, jednostavni su, nepretenciozni i, naprosto, lepi.
Ova zbirka je pokušaj da se toj poeziji dâ prostor koji zaslužuje. Rokenrol jeste čežnja za širinom, unutrašnjom i spoljašnjom slobodom. Potraga za poezijom u životu. Zato poezija pripada rokenrolu i rokenrorol pripada poeziji. To je otkrivanje lepote kao načina pobune.
Kornet

Devojčica od leda i druge bajke – Mila Pavićević
knjige u maju

Kada se stereotipi dobro poznatih bajki ukrste sa stereotipima vremena u kom živimo, nastaje pravi eksperiment, izazov za male čitaoce i čitav jedan novi svet koji treba otkriti. Svet u kom postoji Zemlja Šećerne Vune, Republika Snova i Močvarni Grad, svet u kom Snežana ne živi sa sedam patuljaka,već sa sedam kaktusa, a patuljci sklapaju poslovne dogovore s vilama i vilenjacima. Dobre vile ispunjavaju želje, ali traže i nešto zauzvrat. A jedna loša vila umorila se od besmrtnosti, pa ju je prodala za sitan novac. Najvažnije je da prinčevi i princeze i dalje postoje. Kao i u svim bajkama. I na kraju svi žive srećno… ali samo do sledeće prilike.
Propolis books 

tenor