12.04.2018.

Upečatljiv primer talasaste arhitekture

Andrijana Živković
Andres Gallardo, Adam Mørk

Ovo je projekat koji je nakon otvaranja privukao svetsku pažnju, a nova serija fotografija jasno pokazuje i zašto

talasasta arhitektura

Foto: Andres Gallardo

Iako smo možda navikli na jednostavne forme, ravne linije, ćoškovite zgrade i prave uglove, naše oko ostaje zapanjeno kada vidi primer arhitektonskih talasa koji svojom formom ostavljaju utisak nečeg živog – poput organizma. A kako je mesto na kome je ovo zdanje sagrađeno vrlo živo po svom reljefu, koji čine reka, močvare i vijugave zelene površine, zadatak da se zgrada stopi sa okolinom nije bio nimalo lak.

talasasta arhitektura

Foto: Andres Gallardo

Baš zato što je rezultat više nego uspešno rešen, možemo slobodno reći da je ovo jedan od najlepših primera svoje vrste sagrađen u skorije vreme iliti prošle godine. Hala Opere u Kini ne oduševljava samo nas već ceo svet otkad je otvorena za javnost.

talasasta athitektura

Foto: Andres Gallardo

A nedavno je poslužila kao model španskom samoukom fotografu Andresu Gallardu iz Španije, koji je napravio neverovatnu seriju fotografija i pokazao sve poetične linije objekta i teatralnost ove opere – delo MAD Architects studija. Harbinska opera rezultat je inspiracije koja potiče iz njenog okruženja, pa je kao takva posvećena lokalnom identitetu, kulturi i umetnosti. Andres je ovom serijom fotografija želeo da naglasi skulpturalnu lepotu zdanja i prenese vizuelni doživljaj ovog arhitektonskog dela.

Opera produbljuje emocionalnu povezanost javnosti sa svojim okruženjem, jer arhitektura ovog projekta je potpuno implementirana u postojeći pejzaž

MAD Architects studio potpisuje ovaj projekat koji se nalazi u gradu Harbinu u severnom delu Kine. MAD Architectsje još 2010. privukao svetsku pažnju osvojivši međunarodno otvoreno takmičenje za čitavo kulturno ostrvo Harbin, a glavni projekat ovog megaprojekta upravo jeste ovo opersko zdanje koje je zauzima centralni deo grada. Sa površinom od neverovatnih 850.000 kvadratnih metara na lokaciji od 444 hektara Opera nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Veliko pozorište unutar ovog kompleksnog zdanja može da ugosti preko 1.600 ljudi, a manje pozorište je tu za nešto intimniju atmosferu i prima oko 400 ljudi, ako se to može nazvati manjim.

talasasta arhitektura

Foto: Andres Gallardo

Građevina je praktično ugrađena unutar močvara Harbina, a dizajnirana je kao simboličan prikaz okolne divljine i hladne klime u ovom severnom gradu. Zgrada se potpuno stapa sa prirodom i topografijom koja je okružuje i na taj način postaje jedinstven arhitektonski izraz lokalnog identiteta, umetnosti i kulture u jednom.

talasasta arhitektura

Foto: Adam Mørk

‒ Zamislili smo harbinsku operu kao kulturni centar budućnosti, kao ogroman prostor za izvođenje radova iz umetničkih oblasti, kao dinamičan javni prostor koji je oličje čovekove integracije, umetnosti i gradskog identiteta, dok se istovremeno zgrada stapa sa okolnom prirodom – kaže nam Ma Iansong, osnivač MAD arhitektonskog studija.

talasasta arhitektura

Foto: Andres Gallardo

Fasada je sastavljena od glatkih belih aluminijumskih panela, koji su postavljeni tako da odgovore na zahtev talasaste arhitekture kojoj kao pravcu pripada ovaj projekat.

Bogato drvo provlači se kao osnovni materijal kroz enterijer, pa se topla atmosfera nameće kao očigledna na fotografijama, ali i uživo. Dotok prirodnog svetla je još jedna vodeća karakteristika ovog projekta, pa su arhitekte dale na značaju ovom segmentu.

talasasta arhitektura

Foto: Andres Gallardo

Opera naglašava javnu interakciju između posetilaca i objekta pozivajući svakog da zaviri i vidi šta se krije unutar nje, a to je i bila i početna ideja projekta.

talasasta arhitektura

Foto: Andres Gallardo

Na vrhu zgrade posetioci mogu da uživaju kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru koji služi kao panoramska platforma za posmatranje grada i močvara u okolini.

Rezultat je Opera koja produbljuje emocionalnu povezanost javnosti sa svojim okruženjem, jer arhitektura ovog projekta je potpuno implementirana u postojeći pejzaž.

talasasta arhitektura

Foto: Adam Mørk

Dizajn: MAD Architects
Forografije: Andres GallardoAdam Mørk