29.11.2017.

Novembarska playlista: KIŠOBRAN

Dunja Jovanović
Dalibor Stanković

DJ/VJ Kišobran kolektiv čini ekipa dobrih drugara koji prave super žurke, organizuju koncerte, hostovali su radio-emisiju na B92, a neretko realizuju izložbe i predstave. I sve to sad već devet godina!

Kišobran

Pred veliki rođendanski parti, koji se dešava 2. decembra u Domu omladine, pravimo rekapitulaciju s kišobrancima Markom i Ivanom, koju su, na kraju teksta, podelili i devet omiljenih pesama za devet godina koliko đuskamo zajedno.

Kišobran nije samo žurka ili di-džej ekipa, već svojevrstan pokret promocije dobre zabave. Radite već desetak godina, kako je sve počelo?
Marko:
Haha, ovo je možda pitanje na koje najčešće dajemo odgovor, trudim se da uvek bude malo drugačiji, a smešno je što je sve počelo u prvim redovima. Ivan i ja nismo zvanično u Kišobranu od samog starta, pridružili smo se nakon godinu dana, a pre toga smo bili na svakoj žurci i pomagali ekipi oko svega. Može se reći da je sve počelo praksom 🙂

Imate li neke uzore na domaćoj sceni, ili one koji možda nisu u tom smislu uticali na vas, ali ih veoma poštujete?
Ivan:
Žanr muzike koji puštamo nije baš popularan među DJ-evima, jedina ekipa koja je pre nas puštala indie muziku je Indie-go!. Ne mogu da kažem da su mi bili uzori, ali sam definitvno poštovao njihov izbor muzike.
Marko: Meni kao delu VJ tima mentor je bio Goran Balaban, on nas je ubacio da radimo main na EXIT-u 2011. i oduvek verovao u nas. Takođe, tu je i neizostavni Izvanredni Bob. Njegov rad i diy estetika me beskonačno oduševljavaju.

Žurka/ koncert: 1. na kojoj/ kom ste bili; 2. koju/ koji ste organizovali, a pamtićete čitavog života?
Marko:
Pamtiću mini-turneju vozom 2010. gde sam išao na koncerte The National u Zagrebu, Broken Social Scene i Tortoise u Parizu i na Arcade Fire u Barseloni u rasponu od pet-šest dana.
Ivan: Ufff, trudim se da godišnje obiđem što više festivala i live nastupa, tako da mi je malo teško da kažem koji mi all time najbolji, ali bih možda izdvojio ovogodišnje nastupe bendova Tycho i Grizzly Bear.
Marko i Ivan: Naj koncert koji smo mi organizovali je verovatno Efterklang. Taj koncert je početak naše saradnje sa koncertnom agencijom Pop depresija, sa kojom sada radimo sve naše koncerte, ali pored toga, Efterklang je bio nešto posebno zato što smo dobili dozvolu od Vinsenta Muna (između ostalog kreatora serijala Blogoteque Take Away Shows) za privatnu projekciju njegovog filma An Island o Efterklangu.

Najbolji koncert koji smo mi organizovali jeste verovatno Efterklang. Taj koncert je početak naše saradnje sa koncertnom agencijom Pop depresija

Da li postoji nešto što vas nervira na domaćoj DJ sceni? A na svetskoj?
Ivan:
Pa ovo je možda fuzija obe scene, ali najviše me nervira učestalost „big room techno“ žurki, koje nikako ne utiču dobro na razvitak naše DJ scene.

Kišobran

Da imate moć da potpuno izbrišete jedan žanr iz muzičke istorije – koji bi to žanr bio?
Marko (Ivan se slaže):
Verovatno EDM, ali bih rado brisao te neke međužanrove koji zbunjuju ljude i izjednačavaju ih brišući žanrovske granice, pa zbog toga više nema muzičkog fanatizma, već svi slušaju sve. Užas. To su fuzije kao što su tehno pop, turbo hip-hop, indie elektro, hilbili grajm, Disney kantri…

Kakav je vaš stav vezan za razliku između old skul dižejinga, gde je sve bilo ograničeno na vinil, i modernog didžejinga, gde se većina traka gotovo nikada ne snima na fizički medij pre nego što se pusti u javnost? Da li je i koliko modernizacija uticala na kvalitet didžeja na sceni i muzike koja se pušta?
Ivan:
Moje mišljenje je da nije bitno koji medij DJ koristi, već da li pravi atmosferu ili ne. Trenutno je u svetu trend da se ponovo vraćaju vinil only setovi. Svakako je potreban veći skil za to, ali mislim da je za kvalitet provoda to poprilično nebitno.

Dugme koje najviše trošite?
Ivan:
Cue.

Rado bih brisao međužanrove koji zbunjuju ljude i izjednačavaju ih brišući žanrovske granice, pa zbog toga više nema muzičkog fanatizma, već svi slušaju sve

Traka koja vam nikada nije dosadila?
Ivan:
S obzirom na to da odgovaram u ime Kišobran DJ kolektiva, mislim da je himna Kišobrana i pesma koja nam nikada nije dosadila M83Midnight City.

Gde vidite Kišobran za jednu godinu? A gde za pet?
Ivan:
  Pre svega bih voleo da zadržimo isti duh koji imamo već devet godina, sve ostalo će lako doći.
Marko:
Za godinu dana slavimo naš deseti rođendan i mislim da ćemo čitavu 2018. posvetiti planiranju tog jubileja koji obeležavamo u decembru. Naši rođendani su uvek posebni događaji prepuni divnih emocija. Jedan takav, naš deveti, dešava se 2. decembra u Domu omladine Beograda i voleli bismo kada biste nam se pridružili!

42magazin: Vidimo se tamo, naravno!