04.09.2018.

Tajanstvena elektroumetnica Vaal na Kalemegdanu

42 magazin
Bryan Adams

Stingova ćerka Eliot Sumner stiže u Beograd i svoju mračnu energiju pretvara u pozitivnu eksploziju

Eliot Sumner Vaal

Eliot Paulina Sumner, 28-godišnja producentkinja elektronske muzike – ćerka čuvenog pevača Gordona Matthewa Thomasa Sumnera, poznatijeg kao Sting – nastupiće na Kalemegdanu 7. septembra u okviru trodnevnog Apgrade Weekenda u Beogradu.

Sa samo 17 godina potpisala je ugovor sa izdavačkom kućom Island Records i njena muzička karijera je počela. Godine 2010. sa grupom I Blame Coco objavila je svoj prvi album The Constant, koji je bio fuzija popa, elektonike, panka i ska.
Kada je imala 21 godinu, Coco je već bila deo groblja u muzičkoj industriji koje čine mladi, naivni umetnici.
„Rečeno vam je da morate uraditi nešto popularno i čim to učinite, možete uraditi sopstvenu stvar“, kaže Vaal. „Ali nisam verovala u ono što sam radila. Ja nisam verovala.“

Ona je sistematski sabotirala svoju karijeru – prestala je da nastupa, prekinula je saradnju sa menadžerima i potpuno se isključila. Preselila se u vikendicu u Okrugu jezera i tamo obavljala opipljive svakodnevne zadatke. Takođe, interesovala se za žanrove muzike koje nikada ranije nije istraživala, uključujući i haus. Ubrzo je iza sebe ostavila Coco i postala Vaal, tajanstvena elektroumetnica.

Hit Monument ispalio je Vaal u misteriozne dubine elektronske muzike, a svoju mračnu energiju najbolje je predstavila u spotu Burning Desire za Mercedes-Benz

Priča elektroumetnice Vaal počinje sa tehno duom Tale of Us, koji je čuo za nju. Nakon nekoliko meseci druženja sa njima, Vaal je nastupila na uglednom festivalu Sonar u Barseloni, u okviru večeri Life & Death, što joj je otvorilo mogućnost za brojne nastupe. Usledili brojni bukinzi, te nastupi na popularnim Afterlife žurkama na Ibici. U Wander to Hell iz 2016. kombinovala je više uticaja, od mračnog tehna do indie muzike, dok ju je njen prošlogodišnji hit Monument, koji je uradila sa Tale of Us, ispalio u mračne dubine elektronske muzike. Takođe, pokrenula je i sopstvenu izdavačku kuću Baastards.
Eliot je glumila je u dva filma (Sturdust i Me Without You), a svoju mračnu energiju najbolje je predstavila u spotu Burning Desire za Mercedes-Benz, koji je za kampanju proleće/leto 2017. snimila sa nemačkim modelom Lucie von Alten, a u režiji čuvenog filmskog producenta Christiana Larsona.

Prošle godine Vaal je u tandemu sa Tale of Us i domaćom umetnicom svetskog glasa Tijanom T zagrejala Hangar za nezaboravno Afterlife veče.

A ove godine Vaal je ubeležila 5. Apgrade Weekend i Beograd kao nezaobilaznu tačku na svojoj svetskoj turneji.

Vidimo se na Apgrade Weekendu!