21.02.2019.

Premijera domaćeg garažnog filma Aleksandra na 47. FEST-u

Za samo nekoliko dana – 26. februara – na  47. FEST-u biće prikazano novo ostvarenje scenariste i reditelja Saše Radojevića

film Aleksandra

Na ovogodišnjem, 47.  FEST-u, koji se u više beogradskih bioskopskih sala održava od 22. marta do 3. februara, imaćete priliku da vidite reprezentativan presek filmova koji su obeležili proteklu produkcijsku sezonu, a moći ćete da pogledate i nekoliko domaćih filmskih ostvarenja, među kojima je i Aleksandra scenariste i reditelja Saše Radojevića.

film Aleksandra

Aleksandra i njena majka Draginja zaljubljene su u istog čoveka – Radeta. Svaka na svoj način kroz tu vezu želi da se izvuče iz rutine, usamljenosti, sivila i slabosti. Aleksandra pokušava da nađe svoj identitet, a Draginji je očito lakše da kontroliše i vodi mali porodični posao nego emotivni život, pa i odnos sa kćerkom.

film Aleksandra
„Film Aleksandra je melodrama u kojoj se akteri poigravaju s pokušajem glavne junakinje da dođe do identiteta. Karakterišu gu nežnost, prevare, posesivnost, krađe, melanholija i bolni osećaj večite zarobljenosti. U njemu u vremensku kapsulu smeštam i prizore rukavaca grada pre nego što zauvek nestanu“, kaže scenarista i reditelj ovog garažnog filma Saša Radojević.

Melodrama je žanr koji je redak u savremenom srpskom filmu, ali je i te kako prisutan u dosadašnjoj istoriji filma, literaturi i na televiziji. Autorska ekipa filma Aleksandra pokušala je da spoji andergraund produkciju karakterističnu za garažne filmove oslobođene ideoloških i finansijskih presija i, s druge strane, melodramske motive, koji su kod najšire publike vrlo ukorenjeni i omiljeni.

film Aleksandra

Glavne uloge u filmu Aleksandra igraju Tatjana Venčelovski, Milutin Milošević, Jelena Šušnjar, Ljuma Penov, Dubravka Kovjanić i Anđelija Vujović.

MILUTIN MILOŠEVIĆ: Uvek je dobar trenutak za epiku i mitove

Film Aleksandra će premijerno biti prikazan 26. februara u okviru programske celine FEST predstavlja u Dvorani Kulturnog centra Beograda u 22 časa.

Otkrijte slobodu srpskog garažnog filma