17.05.2018.

Kako pretvoriti mermer u sočnu breskvu?

Nadežda Pajković
Pinterest

Prava je umetnost jedan hladan i beskompromisan materijal oblikovati po svojoj volji.

Nevine Mahmoud

Michelangelu je pošlo za rukom da ukroti mermer i kamen, ali on je jedan u hiljadu  – većina nas, ostalih smrtnika, potčinjena je volji ovih materijala koji nas okružuju. Stameni i tvrdoglavi, svi ti stubovi, ograde, kaldrme i stepeništa…

Međutim, jednom u nekoliko vekova, poput pomenutog Michelangela, pojavi se neko ko zna da govori njihov jezik, da ih zavede, učini mekšim, čak fluidnim. Nevine Mahmoud je jedna od tih, retkih. Ova skulptorka rođena u Londonu, ali s bazom u Los Anđelesu, živi život uklapajući deliće mermera, alabastera i kalcita u jednu zanimljivu slagalicu. Ona ove gorostasne i krute materijale zavodi i preoblikuje u nešto sasvim neočekivano – voće i cveće, koji deluju stvarno, sočno.

Mahmoud je očigledno sposobna da od kamena stvori Rajski vrt, upravo kao što je Michelangelo oživeo Davida, savršenog čoveka

Njen rad veoma je senzualan, a njen mermer podseća na svilu. Džinovska kala isklesana od alabastera deluje kao staklena – nežna i krhka. „Kale su najerotičnije biljke“, rekla je jednom, pa je uspela takvom i da je napravi, da tu emociju prenese.

Mahmoud je očigledno sposobna da od golog kamena stvori Rajski vrt, upravo kao što je Michelangelo oživeo Davida, savršenog čoveka. Njene skulpture poželite da pipnete, samo da biste se uverili da su zaista hladne, beživotne – jer, u ovom slučaju, čulo vida i te kako može da vas zavara.

Sve skulpture kleše sama, ručno, i stvara izrazito ženstvene figure – jedan opus koji upadljivo i samouvereno ulazi u ovaj drevni, tradicinalno muški, zanatski dom.

Mahmoud je očigledno umetnica na koju treba obratiti pažnju jer, iako je postavila jake temelje (aluzija je namerna), karijera i još materijala koje treba istražiti, ukrotiti – tek su pred njom.

Ko zna šta će sledeće praviti? Do tad, pazite da ne polomite zube u pokušaju da zagrizete neku od njenih bresaka. Tako ukusno izgledaju, zar ne?