18.11.2017.

Svaka slika ima svoju cenu, a jedna košta čak 400 miliona dolara

Nadežda Pajkić
Profimedia

Vest da je slika Salvator Mundi prodata za skoro pola miliona dolara podstakla nas je da po internetu potražimo i ostale koje vrede kao dvadesetak fontana na Slaviji

1200px-leonardo_da_vinci_salvator_mundi_c-1500_oil_on_walnut_45-4_x_65-6_cm

Ove nedelje internetom kruži vest o slici Salvator Mindi, jednoj od dvadeset slika ikada pronađenih koje potpisuje stari majstor Leonardo da Vinci, a koja je na aukciji prodata za neverovatnih 450.312.500 američkih dolara.

Ovo Da Vincijevo ulje na platnu otkriveno je 1909. i portret je Isusa Hrista sa zlatnom kuglom u levoj ruci. Slika je obišla čitav svet, izlagana je po muzejima mnogih gradova, a o njenoj nedavnoj prodaji govore kao o svojevrsnoj okosnici u svetu trgovine umetničkim delima.

Upravo ova vest nas je zaintrigirala da na širokim poljima internetskim potražimo koje su se još to slike prodale za basnoslovne sume. Evo šta smo pronašli:

Slika Kada ćeš se venčati? (Nafea Faa Ipoipo?) Paula Gaugena prodata je za 300 miliona dolara

1200px-paul_gauguin_nafea_faa_ipoipo-_1892_oil_on_canvas_101_x_77_cm

Kažu da svako ima svoju cenu, a jedna slika je svojom iznenadila celu planetu – prodata je za 300 miliona dolara. Punu cenu iskeširao je švajcarski kolekcionar Rudolf Staechelin, i dugo je držala prvo mesto Miss najskuplja prodata slika na svetu. Ovaj bivši direktor aukcijske kuće Sotheby’s u svojoj kolekciji ima preko dvadeset radova impresionista i postimpresionista, koje je pozajmljivao raznoraznim muzejima i izložbama.

Slika Igrači karata Paula Cézanna prodata je za 274 miliona dolara

card_players-paul_cezanne

Ovo je verovatno jedna od prvih, u seriji od pet slika, koju je Cézanne posvetio lokalnim igračima karata – piše na sajtu MET muzeja. Interesantna stvar vezana za ovu seriju jeste to što je slikar zamolio lokalne farmere da mu poziraju kako bi scena bila uverljivija. Katarska kraljevska familija pazarila ju je za tričavih 274 miliona dolara, uz izjavu da nije ostalo dobre umetnosti na tržištu, pa treba zgrabiti ono što je još uvek dostupno.

Slika No. 6 – ljubičasta, zelena i crvena Marka Rhotka prodata je za 186 miliona dolara

pp-180661_1

Američki slikar Mark Rhotko nikada nije želeo da se priklanja umetničkim žanrovima, a tu vrstu buntovništva posebno je cenilo rusko tržište. Možda je baš zato Dmitri Rubolovljev, ruski milioner, s bankovnog računa skinuo 186 miliona dolara kako bi posedovao najskuplju Rhotkovu sliku. Danas se ovaj ruski tajkun sudi s Yvesom Bouveirom, trgovcem umetninama iz švajcarske koji mu je sliku prodao, pošto mu je, navodno, naplatio mnogo više nego što delo zaista vredi.

Slika Les Femmes d’Alger (Verzija O) Pabla Picassa prodata je za 179 miliona dolara

picasso-femmes-d-alger

Picasso je zauzeo svoje mesto na gotovo svakoj umetničkoj listi, a evo ga i ovde. On je kreirao seriju od 15 varijacija inspirisanu francuskim majstorom Eugenom Delacroixom, koji je 1834. godine slikao alžirske žene u njihovim stanovima. Svaku je označio slovima od A do O, a slika Les Femmes d’Alger, Verzija O, o kojoj je ovde reč, smatra se za najbitnije Picassovo delo u privatnoj kolekciji.

Slika No 5, 1948 Jacksona Pollocka prodata je za 165 miliona dolara

number-5

David Martinez kupio je Pollockovu sliku velikog formata od Davida Geffena, suosnivača produkcijske kuće Dreamworks i holivudskog magnata. Kasnije je nastala čitava drama oko ove kupoprodaje jer, navodno, Geffen nije bio legalni vlasnik slike. Ali je svakako fino zaradio.