07.02.2018.

LISTA ZA ČITANJE: U stvari, knjige su februarska ljubav

42 magazin, Promo
Promor, Picame

Mesec je kraći, dani su duži, svaki trenutak bez ekrana je dragocen, svaka reč koju udahnete je čist mentalni kiseonik. Slavite ovog meseca ljubav prema sebi i čitajte, čitajte, čitajte

giphy

Nakon burnog književnog januara, i Luzitanije Dejana Atanackovića koja je dobila NIN-ovu nagradu, najznačajne priznanje za književnost kod nas, uplovite u nov i bogat život umetnosti pisane reči, domaći izdavači imaju baš dobru i veliku ponudu.

Ovo su neki naslovi do kojih bi trebalo da stigne vaše srce, slaveći svakojake ljubavi.

Manaraga, Vladimir Sorokin
knjige za februar

Posle razornih ratova sa islamistima, koji su protutnjali Evropom i promenili svet, ali ga nisu tehnološki unazadili, knjige se više ne štampaju na papiru (i ne čitaju se), nego se čuvaju u muzejima i bibliotekama.  Književnost se transformiše u duh hrane. Spremanje hrane naziva se čitanjem, a knjige na kojima se hrana priprema – drvima. Glavni junak romana Geza Jasnodvorski vešto spaljuje isključivo vredna drva spremajući probrana jela: jesetrinu na Idiotu, jagnjetinu na Čehovljevoj Stepi, ušećerenu orhideju na Romanu o kokainu Agejeva… Ispostaviće se da spaljivanje unikatnih knjiga nije najstrašnije. Gore od toga je uništavanje same ideje njihove unikatnosti…
Geopoetika

Odsev, Dušan Nedeljković

knjige za februar
Roman o gubitku, obećanju, trudu, promašajima, sticanjima, pronalaženju, o svim delovima slagalice koja se zove život.
Nakon smrti majke, stuba porodice, veze kao da se gube između oca koji odoleva poljuljanim vrednostima u Srbiji, ćerke koja gradi karijeru u Londonu i sina rokera, ogledala očevih najdubljih ideala. Jedan nepozvani gost zatražiće uslugu koja će uplesti sva tri života u strmoglavu bitku za opstanak.
Laguna

Malterego – Knjiga druga: Higijena nesećanja, Marko Šelić Marčelo
knjige za februar

Kraj je početak a početak kraj jer nema dovoljno tesnog pakla za junake ove uzbudljive i na momente zastrašujuće priče. Uvlačeći ih u vrtlog besa, gradeći svoj narativni mozaik, autor u drugom delu Higijene… opravdava naslov i kroz sada već prepoznatljivu fragmentarnu strukturu nudi čitaocima odgovore ne bi li postavio nova pitanja. Jer izgleda da nema bekstva od sećanja, a šta je tačno na kraju – saznaćete ako pročitate ovu knjigu.
Laguna

Livro, Žoze Luis Peišoto

knjige za februar
Šezdesetuh godina 20. veka veliki broj ljudi bežao je iz Portugala u Francusku. Priče migranata su potresna, duhovita, a ponekad i neverovatna svedočanstva o istorijskom kretanju naroda koji nikada ne prestaju da menjaju kulturnu i političku sliku Evrope. „Livro“, na portugalskom „knjiga“, priča i o odrastanju jednog dečaka u ruralnim predelima Portugala i svedočanstvo je teškog života koji se pred izazovima pokazuje žilav i lukav.
Kontrast izdavaštvo

Čarobnica sa sprata niže, Marćin Ščigjelski

knjige za februar
Maja je završila drugi razred, a letnji raspust počeo je kišom. Tata radi od kuće i po ceo dan je za kompjuterom, a beba u maminom stomaku rešila je da izađe pre vremena, pa je mama u bolnici, a beba u inkubatoru. Maja ne zna šta da radi sama po ceo dan, osim da uz picu gleda televiziju i da recituje dijaloge iz omiljenih serija. Ali to mora da prestane! Zato Maju šalju na raspust kod prababa-tetke, iako ona to nije želela. Prababa-tetka, koju svi zovu bakata, živi u sivoj zgradi, ima starinski crno-beli televizor, okrnjene šolje i kadu u kuhinji. Ima i mačka. A on govori! Ima baštu prepunu cveća i voća i u njoj vevericu koja je umislila da je lisica! Ili je obrnuto? I ima prevrtljive ljiljane, oni su ključ svih zagonetki. Ima i nesnosnog komšiju koji svima pravi smicalice. Povrh svega, na tavanu bakatine kuće živi dobrodušni duh jednog dečaka sa amnezijom. Njemu Maja mora da pomogne!
Propolisbooks

Bludni dani kuratog Džonija, Filip Grujić

knjige za februar
Glavni junak je u potrazi za ocem kog je davno „izgubio u pisoarima džez klubova“ – otac je mističan, neuhvatljiv, u isto vreme privlačan i zastrašujuć – kakav je Džoni za nas, čitaoce romana. On je moderan tragički junak, nalik junacima iz romantičarskih romana 19. veka, oštrouman, uobražen, nadmen, razmetljiv, i stalno na ivici žileta u realnom svetu. Njegovo burno putovanje na relaciji Beč–Geteborg–Varšava–Nirnberg–Beograd puno je aluzija na odnos Istoka i Zapada, uzvišenog i niskog, prljavog i čistog, naših posrnuća i pseudopodviga, a ovaj tragički junak zapravo je personifikacija Srbije: on je i enfant terrible i mitoman, čovek koji slepo uzdiže sebe nesvestan svojih nedostataka, nespreman da prihvati realnost do samog kraja svoje pustolovine.
Samizdat

Jedna Svanova ljubav, Marsel Prust

knjige za februar
Šarl Svan je plejboj i dendi, čovek istančanog ukusa i ljubitelj umetnosti koji se fatalno zaljubljuje u Odetu de Kresi, „ženu na lošem glasu“, uz to prostu, zlu i glupu. Za Svana ljubav je neodvojiva od ljubomore i strepnje. Da li će uspeti da održi idealizovanu sliku o Odeti i hoće li ta zanesenost sačuvati njihovu ljubav od propasti? Pripovedajući o Svanovoj i Odetinoj romansi, Prust je ispričao istoriju svoje ljubavi ‒ od flerta, preko strasne erotske žudnje, agonije ljubomore, do ravnodušnosti bivših ljubavnika.
Laguna

Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju, Elena Ferante

knjige za februar
Treća knjiga serijala Napuljske priče vodi nas u sedamdesete godine 20. veka.  Lila i Elena su odrasle žene i vode potpuno različite živote. Lila je nakon udaje i rođenja sina napustila muža i sada jedva sastavlja kraj s krajem od radničke plate. Elena je uspela da napusti stari kraj i posle završetka fakulteta objavila je uspešan roman koji joj je otvorio vrata obrazovanog visokog društva. Svaka se na svoj način bori da izbegne zagrljaj života u bedi, siromaštvu, neznanju i potčinjenosti kome su se otrgle.
Booka

Zimski dnevnik, Srđan Valjarević

knjige za februar
Dugoočekivano obnovljeno izdanje Valjarevićevog Zimskog dnevnika, u kome autor na sebi svojstven način sa toplinom i razumevanjem beleži svakodnevno čudo života.
LOM

Sestre Bronte: Izabrana dela

knjige za februar
Jednotomno izdanje izabranih dela najpoznatijih sestara u književnosti: Orkanski visovi Emili Bronte, Džejn Ejr Šarlot Bronte i Stanarka napuštenog zamka En Bronte. Proza sestara Bronte nije samo prepuna emocija, ona je neposredna i provokativna. Šarlot i En prve su se bavile intrigantnim temama – bar kad je reč o ženama – o samopoštovanju žena, o ženama koje moraju da rade da bi preživele, o zarobljenosti u braku u kom su zlostavljane. En je pisala možda i najmodernije, brinući za položaj i socijalni status žena, naročito guvernanti; Emili je opisala neka od najintenzivnijih osećanja i iskustava, a retko je napuštala svoja četiri zida. Za mnoge, one su prvi put upoznale žene (i ne samo žene) sa onom drugom, mračnijom stranom srca.
Vulkani

Nežna je noć, Skot Ficdžerald

knjige za februar
Džerald i Sara Marfi je imućni par koji u svom domu okuplja najcenjenije umetnike tog vremena, poput Pikasa i Hemingveja, ali postepeno priča skreće na mračnije staze i postaje odraz piščevog života i braka s neukrotivom Zeldom Ficdžerald, koji razvoj kroz odnos Dika i Nikol Dajver. Prikazujući njihove borbe sa unutrašnjim demonima, kao da je hteo da donese i konačni sud o svom braku. Priča o Diku i Nikol prepliće se sa stvarnom pričom Skota i Zelde Ficdžerald, koja će se nedugo zatim zauvek okončati, a Dik i Nikol nastavljaju da žive.
Arete

Pedro Paramo i Dolina u plamenu, Huan Rulfo

knjige za februar
Poštujući poslednju želju svoje majke, Huan Presijado dolazi u izmišljeni meksički grad, zabit Komalu, da bi pronašao svog oca Pedra Parama, koga nikad nije upoznao. Međutim, Huan zatiče grad duhova, u kojem glasovi preminulih odjekuju u svetu živih, ostavljajući čitaoca da u toj snolikoj atmosferi pronađe put iz začarane pustinjske doline na granici dva sveta. To mesto nad kojim kruže gavranovi, izniklo „na samoj zemaljskoj žeravici, skoro u čeljusti pakla“, postaće nezaobilazan literarni toponim svetske književnosti, uzdignut do dimenzija mita. Zbirka priča Dolina u plamenu dolazi uz roman za koji je Markes rekao da je „jedan od najlepših romana na kastiljanskom jeziku“.
Dereta

Okean ljubavi, Vilfrid Lupano i Gregori Panačone

knjige za februar
On, kao i svakog jutra do tada, odlazi na svom brodiću da ribari, međutim, tog jutra postaje žrtva ogromnog broda-fabrike. Ona ga čeka kod kuće. Kažu joj da ga je uzelo more, ali je ona uverena da je živ pa kreće u potragu za njim. I on i ona će prvi put videti sveta, ali i to koliko je velika njihova ljubav. Grafički roman koji se ne čita jer ga zbilja treba doživeti.
Besna kobila

giphy1