20.11.2016.

IZLOŽBA: Žena koja čita

chanel

Volite modu, muziku, umetnost i poeziju? Onda se nadamo da imate dovoljno novca da se spakujete i skoknete do Venecije, gde se trenutno održava izložba o čuvenoj Coco Chanel, a koja govori o tome kako je umetnost oblikovala njen fantastični život

Ako čitate ovaj tekst, onda smo sigurni da ste pasionirani ljubitelji mode i Chanel imperije. A da li ste znali da je ona gotovo svu svoju inspiraciju pronalazila u jednom od najlepših gradova na svetu – u Veneciji? Pomislili ste – pa naravno da je Venecija, čudno bi bilo da je Zaječar (ne fali ništa Zaječaru, ali Venecija je, priznaćete, znatno romantičnija), ali ona je zapravo tamo otišla potpuno skrhana nakon smrti njenog ljubavnika Boya Capela 1919. godine, ne u potrazi za romansom, već tragajući za zaboravom. Kako je vreme prolazilo, ovaj grad, koji je za nju bio obavijen velom tuge – počeo je da je inspiriše svojom kitnjastom arhitekturom, uskim ulicama i razigranim bojama. Usvajajući neke od ovih elemenata, Coco je kreirala linije nakita, a najpoznatija je La Serenissima – iz koje je čuven privezak u obliku lava, simbol dizajnerkinog horoskopskog znaka.

la-donna-che-leggea

Pablo Picasso: Žena koja čita

Danas, nova izložba otvara se u Ca’Pesaro, predivnoj palati iz 18. veka smeštenoj na venecijanskom Grand kanalu. Ipak, iako smo spomenuli jedinstvenu emotivnu vezu koju je Coco imala sa ovim gradom, kurator izložbe Jean-Louis Froment nije se fokusirao na Veneciju, već se odlučio za nešto mnogo suptilnije. „Želeo sam da ispričam priču o Chanel, koja pravi pauzu kako bi čitala knjige i uživala u umetnosti“, kaže on. Izložba je nazvana La Donna che Legge (Žena koja čita) po slici Pabla Picassa, a govori o modnoj vizionarki kroz knjige koje je čitala ili pisce, mislioce, kompozitore i umetnike koje je cenila, a koji su je obožavali. Otkrićete pisma Jeana Cocteaua, poeme Pierrea Recerdyja, Picassove skice, muziku Igora Stravinskog, Giacomettijeve skulpture… nije li dovoljno?
„Ona je bila istinska heroina“, kaže kustos Froment. „Želela je da bude poznata i jaka, ali je romantizovala svoj život i imala jedan tajni – unutrašnji život. Život uma. Tražila je mesto gde će moći slobodno da sanja.“ I da, Froment je bio u pravu. U jednoj od tašni koje je Coco nosila sa sobom pronađena je mala poruka koju je samoj sebi napisala, to je isečak iz dela Sentimentalna inicijacija, a kaže: „Život o kom sanjamo je divan jer on će se nastaviti mnogo nakon smrti.“ I da li ste sigurni da ste znali baš sve o Chanel, vi ljubitelji mode?