17.03.2017.

Ko je ove godine dobio najveću arhitektonsku nagradu?

42magazin
Courtesy of Pritzker Prize

Nedavno je dodeljena čuvena Pritzker Architecture Prize za najboljeg arhitektu 2017.

laliratheater_3

La Lira Theater Public Open Space, Španija; Foto: Hisao Suzuki

Šta je Oskar u svetu filmadžija, to je Pritzker Architecture Prize u svetu arhitekture – najveća godišnja nagrada za arhitekte. Svake godine stručni žiri se okuplja i dugo veća ne bi li nagrada i ček od 100.000 dolara otišli u prave ruke. A kao i kod Oskara, ovde se uglavnom ispravno pretpostavlja ko su potencijalni dobitnici. I to su uglavnom arhitekte koji su prethodne godine stavile u svoj rezime projekte velikih, da ne kažemo megalomanskih razmera, kao što su opera, muzeji, umetničke galerije i poneki manjih proporcija, ali velikih tehničkih mogućnosti – čak do granica neizvodljivosti. I tako je još od prve nagrade Pritzker dodeljene 1979.

Ove godine, na iznenađenje svih, ova prestižna nagrada otišla je u ruke španskog trija, za koji do tada mnogi nisu čuli, a o njihovom radu se internacionalno malo zna.

bellllocwinery_1

Bell–Lloc Winery, Španija; Foto: Hisao Suzuki

„Oni ujedinjuju okruženje i arhitekturu i stvaraju građevine koje su intimno povezane sa mestom i vremenom u kom nastaju“, kaže žiri.

RCR Architects tim čine Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, kao deo skromne firme koja stvara iz malog grada Olot u Kataloniji od 1988. Važno je skrenuti pažnju i da je ovo treća žena koja je dobila nagradu otkako su počele da se dodeljuju.

Iako su reakcije podeljene, komentari i kritike stižu sa svih strana jer nesporno je da je žiri svojom odlukom apsolutno iznenadio ove godine.

RCR Architects su arhitekte koji pravilnim izborom materijala daju istovremeno ogromnu snagu, ali i jednostavnost projektima na kojima rade. Oni odaju počast prošlosti, reflektuju sadašnjost i gledaju ka budućnosti“, kaže stručni žiri o dobitnicima nagrade.

Svečana ceremonija dodele nagrada održaće se u Tokiju 20. maja u prostorijama Akaska Palace.

U galeriji pogledajte projekte ostalih kandidata.
Fotografije: Courtesy of Pritzker Prize