07.06.2018.

Modni rečnik 2. deo – od H do O

42 magazin
Pinterest

Ako ste prešli našu malu modnu abecedu od A do G, vreme je za novih 10 slova rečnika

001

H

Helanke– U 18. veku nosili su ih muškarci, plesačice su ih preuzele 60-ih godina 20. veka, a svoju popularnost dostižu 70-ih i 80-ih, kada počinju da se prave od likre. I dok su odlično išle uz kovrdžavu kosu i kožnu jaknu tih 80-ih, kasnije se sele sa ulica u teretanu ili na atletsku stazu jer prelaze u segment sportske opreme. Kao takve helanke su izrađene od najrazličitijih materijala koji upijaju znoj i brzo se suše, pa su jedan od omiljenih komada sportista. modni rečnikAko govorimo o modi i trendovima, sportswear je od prošle sezone doživeo apsolutni preporod, pa su patike za trčanje zamenile štikle na ulicama, a helanke pantalone, o čemu svedoče street style raporti.

I

Iconic piece– Ikonički komadi jesu oni koji su bili apsolutni trend, a onda su položili i test vremena i godinama kasnije ostali neprevaziđeni u svojoj vrsti. Dobar primer jeste čuvena Birkin tašna koju je napravio Hermès za Jane Birkin, a koja i danas, decenijama nakon prvog modela košta nekoliko hiljada evra i smatra se neprevaziđenom klasikom.modni rečnik

J

Jednostavnost – Može i minimalizam, koji se kao trend odnosi na svedene, jednostavne krojeve, bez suvišne dekoracije koja nema nikakvu funkciju. Minimalistički stil bio bi sinonim, a osim jednostavne forme karakteriše ga i jednostavan kolorit, dakle – crna, bela, siva i bež, bez printova i jarkih nijansi.
Japanke ili jadranke– Nosile su se u drevnom Egiptu, a zatim kao deo tradicionalne japanske nošnje. modni rečnikSačinjene od pirinčane slame i drugih vlakana, japanke su postale prepoznate od drugih civilizacija. Sada ih ima u raznim varijantama, najčešće izrađene od gume i plastike, a popularne i prepoznatljive kao jeftine papuče za plažu koje nosi ceo svet. Kod nas su se još nazivale i jadrankama.

K

Kardigan– To je džemper na raskopčavanje od tanje tkanine. Osnovna verzija je napravljena od kombinacije kašmira, svile i pamuka, tkanje je gusto, džemper je tanak i ima male dugmiće. No, ovaj komad je doživeo evoluciju, pa se sada izrađuje bez dugmadi, ovrsized, sa rajsferšlusom, do kolena, od vune….
Krinolina– To je podsuknja koja se koristila od davnih vremena, posebno u viktorijansko doba. modni rečnikPodsuknja je nekad bila najčešće sačinjena od žičanih, a sada plastičnih obruča spojenih tkaninom. Nekada se nosila na balu, a danas je ostala kao deo pozorišnih i baletskih kostima, ali i kod venčanica. Drugi naziv koji se odomaćio je da je to korpa za venčanice, što nije slučajno jer se prvobitno zaista krinolina pravila od savitljivog pruća.

L

Logomanija ili logo trend– Najupečatljiviji primeri kojima se ovaj termin može objasniti jeste Louis Vuitton ili Gucci tašna sa printom logoa preko celog komada ili Versace total logo look na reviji od prošle sezone, a ako bismo probali da ga beogradizujemo, kod nas bi to bile bele majice sa Levi’s ispisom preko grudi.modni rečnik

LJ

LjubavLjubav i moda je jugoslovenski film iz 1960. godine u režiji Ljubomira Radićevića, a u kome su glumili Beba Lončar, Dušan Bulajić, Miodrag Petrović Čkalja, Mija Aleksić, Ljuba Dedić i drugi, a u kome su na muziku Darka Kraljića i Bojana Adamiča pevali Ivo Robić, Gabi Novak, Vlastimir Đuza Stojiljković, svirali kvartet Predraga Ivanovića i drugi.modni rečnikKasnije na osnovu istoimenog filma nastaju mjuzikl i opera, radio i TV emisije, kolumne… Ljubav i moda kao fraza ostaje da živi i danas budeći lepu nostalgičnu emociju.

M

Must-have– E to je komad odeće ili aksesoara koji je apsolutni trend ovog trenutka, a u bukvalnom prevodu to je objekat koji većina želi da poseduje.
Mini, midi, maksi dužina– Ove tri dužine najlakše je objasniti na primerima sukanja. modni rečnikDakle, ne kaže se džabe minić jer se odnosi na kratku suknju iznad kolena ili do pola butina. Midi dužina bi bila, recimo, suknja na falte do ispod kolena ili do pola listova. Maksi dužina je naravno maksimalna i ide ili od članaka ili do poda kada se obuća ne vidi.

N

Neon– Iako je neon u osnovi hemijski element koji pretežno služi za rasvetu, u modnom svetu odnosi se na boje. Neonske ili fluorescentne boje karakterišu ovaj trend koji, iako danas nije popularan kao ranije, ostao je u komadima novih kolekcija sportske odeće.4

NJ

Njujorška nedelja mode– Postoje četiri modne prestonice u kojima se na nedelju dana zaredom smenjuju nedelje mode, a to su London, Milano, Pariz i, kako kaže naša odrednica, Njujork.

O

Outfit– Stajling, odevna kombinacija ili bukvalno: set odevnih komada obogaćen aksesoarima.
Odora ili odežda – To je starinsko svečano odelo ili savremenim izrazom – uniforma. U istorijskom i religioznom kontekstu to je bila svečana odeća vladara, vitezova, kraljeva i plemića, kao i odeća sveštenika.