13.04.2017.

Između dizajna i fikcije

42 magazin
a-p-p-a-r-e-l

Zavirite u budućnost odevnih predmeta

resonate festival

U okviru Resonate festivala, čije nas šesto izdanje očekuje od 19. do 22. aprila

NORMALS studio održaće trodnevnu intenzivnu radionicu kreiranja odevnih predmeta augmented reality (AR) metodom.

Ta radionica biće održavana od 17. do 19. aprila od 10 do 18 časova u Kulturnom centru Grad i tamo će NORMALS studio predstaviti kolekcija radova na granici između dizajna i fikcije. Radovi ovog kolektiva čine jedan bogati univerzum značenja i budućnosti, a predstavlja kombinaciju vizuelnog, literarnog, prototipskog i funkcionalnog. Vizije ovog studija usmerene su na sveprisutnost 3D objekata i algoritamskih značenja. Njihovi radovi uključuju AR kolekcije odeće koju su predstavili na internacionalnim izložbama i na New York Fashion Weeku 2016, kao i parametarske slogovne fontove, nazvane Normaltype, uz seriju grafičkih novela istog naziva.

Data Training za poneti ili originalno TheWearable Data Training Program jeste intenzivna radionica nastala iz APPAREL projekta, istraživačkog poduhvata u polju AR mode.

resonate festival

AR postaje svakodnevica. Isprva zabavna tehnološka metoda sada nudi nove načine komuniciranja sa svetom kao kada deca u stvarnom prostoru jure digitalne kreacije ili AR naočare koje su sastavni deo svakog ormana u Silikonskoj dolini.

Cilj ovog projekta je da otkrije kako će široko rasprostranjena AR uticati na našu stvarnost. Šta ako naša odeća bude mogla da menja boju ili oblik? Šta će to govoriti o nama?

Cilj ovog projekta jeste da otkrije kako će široko rasprostranjena AR uticati na našu stvarnost. Šta ako naša odeća bude mogla da menja boju ili oblik? Šta će to govoriti o nama? Prototip je razvijen, zasad samo za izložbene potrebe, gde pojedinac može upotrebiti besplatnu iOS aplikaciju da bi iskusio šta će njegova online razmena generisati kao varijablu jednog komada odeće. Suštinski, aplikacija beleži korisnikove aktivnosti na društvenim mrežama i traga za specifičnim rečima da bi ustanovila pravila u različitim psihosocijalnim kategorijama. Ovo semantičko istraživanje se potom primenjuje na 3D model koji se prati u realnom vremenu preko kamere mobilnog uređaja i na njegov odevni komad. Na primer: što više neko koristi uzvičnika u komunikaciji na društvenim mrežama, to će mu ramena na 3D odeći rasti.

Ovu radionicu organizuju platforma WE ARE EUROPE i festival SÓNAR iz Barselone.

NORMALS studio će, osim pomenute radionice, održati i predavanje u četvrtak 20. aprila u 16 časova u Jugoslovenskoj kinoteci.

A za ovu radionicu ostalo je još vrlo malo mesta – pa je dobro da se što pre prijavite OVDE.