03.06.2018.

Mesec novih muzičkih izdanja

42magazin

Muzika je univerzalni jezik naše planete, a ovog leta iz isključivo rok, fank, džez i soul vokabulara.

Upravo ovim muzičkim žanrovima biće obojen mesec pred nama jer nova izdanja izbacili su bend Električni orgazam i kantautor PetarZ.

Gde smo sad? pita nas kultni bend Električni orgazam

Električni orgazam postoji od 1980. godine i dalje svira sa istom energijom i prkosom. Upravo ovaj bend, koji vodi Srđan Gojković Gile, jedna od ključnih figura beogradskog rokenrola, obradovao je svoje fanove novim albumom Gde smo sad?.

S vremena na vreme svi treba sebi da postavimo pitanje gde smo sad, u ovom trenutku, u našim životima

Ovaj album je dvanaesto studijsko izdanje benda Električni orgazam. Naziv i koncept albuma već su nagovestili singlovi Bio sam loš, Kamerom snimam sve, Istok zapad sever jug, Bila si kao san i naslovna numera Gde smo sad?. Prema Giletovim rečima, s vremena na vreme svi treba sebi da postavimo pitanje gde smo sad, u ovom trenutku, u našim životima jer – kako Gile kaže – isuviše često boravimo u prošlosti ili budućnosti, a retko smo u sadašnjem trenutku.

Električni orgazam, petarZ

„Uvek su me inspirisala različita iskustva kroz koja prolazim u životu. Tako je i sad. Kako neprestano prolazimo kroz različite promene tokom života, tako se i inspiracija menja”, naveo je Gile i dodao: „Gde smo zaista sad jeste pitanje koje bi trebao svako pojedinačno sebi da postavi, ja zaista nemam odgovor.”

Iza projekta Gde smo sad? stoji vrhunska ekipa. Produkciju albuma potpisuje Toni Jurij, sa kojim je grupa sarađivala na albumima: Lišće prekriva Lisabon (1982), Les Chansones Populaires (1983) i Kako bubanj kaže (1984). Muziku su pisali Branislav Petrović Banana, Ljubomir Đukić Ljuba i Gile, dok je tekstove, kao i obično, pisao Gile. Blagoje Nedeljković Pače i Zoran Radomirović Švaba priključili su se i odsvirali sjajno svoje deonice. Tanja Mirković, sa kojom bend sarađuje prvi put, uradila je odličan omot, dok je Goranka Matić zaslužna za fotografije.

Uvek su me inspirisala različita iskustva kroz koja prolazim u životu. Tako je i sad. Kako neprestano prolazimo kroz različite promene tokom života, tako se i inspiracija menja

Ovog leta publika će moći da ih čuje uživo širom regiona, od  Beograda, preko Sokobanje, Mostara, Nikšića, Bijeljine, do Sarajeva.

Album Gde smo sad? od danas je dostupan na CD-u, svim muzičkim digitalnim servisima, dok se izdanje na vinilu očekuje u julu. CD je dostupan širom zemlje, u svim prodavnicama muzike uključujući i Mascom Store Čumićevo sokače, Mascom Record Store TC Delta City (prizemlje) i online www.mascom.rs

Za sve vas, ljubitelje fanka, džeza i soula, multiinstrumentalista PetarZ ima novi singl!

Nakon višegodišnjeg iskustva klupskih svirki i saradnje sa poznatim muzičarima iz regiona, PetarZ nam pesmom Come With Me i propratnim spotom prvi put predstavlja svoju autorsku muziku.

Električni orgazam, PetarZ

Sam komponuje, aranžira i piše tekstove. Pesma Come With Me prvi je u nizu singlova koje nam PetarZ sprema, a koji će se naći na njegovom debitantskom albumu.

Petar Zorkić, poznatiji  kao PetarZ, jeste multiinstrumentalista iz Beograda. Svira gitaru, bas gitaru i perkusije, kompozitor je i pevač, ali i diplomirani sociolog koji se najudobnije oseća „u kariranim pantalonama i međ knjigama“. Upravo takvog ga i vidimo u zabavnom spotu koji je režirao Dragan Jereminov.

Petrov jezik je ljubav, univerzalni jezik sveta. Petrova muzika je kombinacija žanrova, u njegovim notama prepoznajemo rok, fank, soul i bluz, ali i rege i disko muziku

Na pesmi Come With Me radila je mala, ali odabrana ekipa. Petar potpisuje muziku, aranžman, tekst, vokale, gitaru i bas gitaru, na bubnjevima je najvredniji beogradski bubnjar Peđa Milutinović, dok je na klavijaturama i perkusijama Marko Louis, koji je i producent pesme.

Petrov prvenac Come With Me posvećen je njegovoj muzi i inspiraciji, a pisan je na engleskom, mada PetarZ piše i na srpskom. Zapravo, Petrov jezik je ljubav, univerzalni jezik sveta. Petrova muzika je kombinacija žanrova, u njegovim notama prepoznajemo rok, fank, soul i bluz, ali i rege i disko muziku koja nikog neće ostaviti ravnodušnim.