07.03.2019.

Marama može biti mnogo toga, čak i pravo, pravcato umetničko delo

42magazin

Marama je najjednostavniji, a u isto vreme i najupečatljiviji aksesoar. Taj jedan komad tkanine može dosta toga reći o vama i vašim afinitetima

marama

Fotografija: Celebrate the Bird

Za muslimake marama je versko obeležje, za neke druge žene, feministkinje, alat političke borbe, a njome se može izraziti nacionalni sentiment, kao što je bio slučaj u SFR Jugoslaviji (pionirska marama)

No, u zapadnoj kulturi marama se najviše koristi kao modni dodatak, izraz damskog stila, a prvi put je široku popularnost stekla u 19. veku

Lagane, fino tkane svilene i kašmirske marame iz Indije obožavale su dame iz visokog društva. Carica Josephine – prva Napoleonova žena – imala je veliku kolekciju (zahvaljujući putovanjima njenog muža), a ubrzo su slične kopije počele da se proizvode i u Evropi, posebno u Francuskoj i Škotskoj.

Moderne marame prešle su dug put od tih, svojevrsnih statusnih simbola do fantastičnih modnih aksesoara koji usrećuju oba pola svih društvenih staleža. Takođe, one su odlične za razne umetničke eksperimente, izražavanje i oslikavanje.

Modna kuća Hermès bila je prva koja je patentirala grafiku na marami – 1837. godine, a ovaj potez inspirisao je mnoge umetnike poput Henrija Matissea, Jeana Cocteaua i Henryja Moorea, koji su marame doživljavali kao idealna platna za realizaciju svojih artističkih ideja. Neke od tih marama bile su ramljene i izlagane po muzejima, a naročito u londonskoj galeriji Lefevre, gde ih ima preko sto.

Marama kao umetničko delo nije strana ni na našem području, a odnedavno ima ih sve više. Nemali broj savremenih domaćih umetnika/ca, po uzoru na svetske majstore ili domišljate modne brendove, bavi se upravo dizajniranjem ili oslikavanjem marama, spajajući modu, grafiku i likovnu umetnost u jednu skladnu celinu.

Ako imate želju da osvežite vaš stil, ili da kupite umetnički rad – učinite obe stvari odjednom – nabavite umetnički oslikane marame. A evo i koje:

Cream Swan

Manje je više

Jednolinijske ilustracije žena na tkaninama u bojama zemlje i sunca, koje čine brend Cream Swan, kreira Jelena Barišić iz Novog Sada.

Osim dizajnom aksesoara, Jelena se bavi digitalnom ilustracijom, izradom vizuelnog identiteta i modnim stilizovanjem još od 2013. godine.

Ono što izdvaja brend Cream Swan od ostalih na ovoj listi jeste dizajnerkina očigledna težnja ka jednostavnosti, minimalizmu i sinergiji umetnosti i mode.

Dakle, ako volite jednostavan, ali upečatljiv detalj – izaberite maramu is Cream Swan palete, a na Instagram profilu brenda otkrijte i predloge kako da te marame nosite.

Celebrate the Bird

Elegancija na savremen način

Iza brenda Celebrate the Bird stoje dva beogradska multidisciplinarna umetnika, Di Ujdi & MLSTN, koji su nakon rada u oblasti dizajna, art printa i street arta poželeli da umetnički koncept prenesu u formu modnih aksesoara.

Marame Celebrate the Bird štampane su na nežnim materijalima, a zbog upečatljivih ilustrovanih kompozicija imaju mogućnost da izgledaju sasvim drugačije u zavisnosti od načina na koji se vezuju.

Brend je osmišljen sa idejom da pronađe balans između dekorativnosti i mogućnosti da se kroz modni detalj ispriča drugačija priča. Kroz prvu kolekciju New Beginnings dizajnerski duo predstavlja marame koje odišu elegancijom na savremeni način.

Issa Art Studio

Personalizovan umetnički aksesoar

Nakon završenih master studija na modulu dizajna tekstila Fakulteta primenjenih umetnosti i rada u mnogim poslovima i na projektima u struci, Isidora Radojković i Ljubica Isaković shvatile su da ih serijska proizvodnja domaće tekstilne industrije ne uzbuđuje, te su osnovale sopstveni brend – Issa Art Studio.

„Odlučile smo da probamo nešto same, što će spojiti našu strast, talenat, umetnost i praktično znanje koje imamo u rukama. Krenule smo sa minimalnim ulaganjem radeći u garaži, na terasi, u stanu, i posle tri meseca uspele smo da iznajmimo prostor i oformimo pravi umetnički studio“, kažu Isidora i Ljubica.

Svaka njihova marama je unikatna, ručno oslikana i likovno pismena, što se dopada svima onima koju u trenutnoj situaciji stilske monotonije vide mogućnost za isticanje svog drugačijeg ukusa. Svaka Issa marama može biti i personalizovana, tj, rađena po predlogu mušterije.

„Marame su rađene drevnom indonežanskom tehnikom batik, a koju mi potom modernizujemo. Uskoro ćemo u okviru našeg brenda raditi i novitete – elemente dekorativnog enterijera.“

Dulsineja Official

Sklad pravih i krivih linija, geometrijskih oblika, pastela i jarkih boja

Iza brenda svilenih marama nazvanog po Don Kihotovom idealu žene – Dulsineji od Toboza, a inspirisanim bauhausom i stvaralaštvom Lászla Moholy-Nagyja, stoji Dubravka Savić, novinarka i dizajnerka tekstila.

Ova talentovana devojka sve marame ručno slika, a karakteristične su po završnoj obradi i uglavnom apstraktnim desenima. Hrabro eksperimentišući sa suprotnostima – pravim i krivim linijama, kombinacijom pastelnih i jakih boja – Dubravka je stvorila prepoznatljiv modni detalj koji možete lako kombinovati.