04.12.2017.

EKV: Krug se zatvara

42magazin
Vesna Pavlović; naslovna fotografija: rad Vuka Vidora

Audio-zapis sa akustičng koncerta EKV-a izvedenog u Prištini samo nekoliko meseci pred Milanovu smrt ovih dana izdaje Mascom – i time zatvara krug.

1-autor-vesna-pavlovic

Jedan od najozbiljnijih i najprofesionalniji rok sastav na prostoru Balkana bio je EKV. Milan Mladenović postao je beogradska legenda, a po njemu je nazvan i plato ispred Doma omladine, baš prema zahtevu i inicijativi mladih Beograđana.

Članovi benda EKV uspeli su svojom muzikom da kritikuju čitavu ideologiju komunizma, svojom lirikom, progresivnim zvukom i jedinstvenom aurom koja opstaje i danas, decenijama nakon što su prestali da postoje.

Dvostrukim CD-om, snimkom ovog koncerta, u izdanju Mascoma stavlja se tačka na opus jedne od najznačajnijih domaćih rok grupa i krug se, i zaista, zatvara

Album Krug, poslednje zvučno zabeleženo svedočanstvo kultne grupe EKV sa akustičnog koncerta održanog u maju 1994. godine u Prištini, svega pola godine pre smrti Milana Mladenovića, dugo se smatrao za izgubljen, gotovo mitski snimak.

Dvostrukim CD-om, snimkom ovog koncerta, u izdanju Mascoma stavlja se tačka na opus jedne od najznačajnijih domaćih rok grupa i krug se, i zaista, zatvara (nakon izdanja Iznad grada, snimka sa koncerta iz Sava centra 1993).

2-autor-vesna-pavlovic

„Na upravo objavljenom albumu Krug instrumentarijum je sveden na akustičnu gitaru i klavir. Milan i Margita ostali su, posle svega, sami, ali ih to, sudeći po materijalu zabeleženom na ovom dvostrukom koncertnom ostvarenju, nije nimalo pokolebalo u nastojanju da u svakom trenutku daju najbolje od sebe. Očigledno – i ispravno – odlučivši da nove okolnosti prilagode sebi (umesto obrnuto) stvorili su još jednu nadahnutu i blistavu varijaciju EKV, za koju je jedino šteta što nije duže potrajala. Svedena na same osnove, isključena iz svega osim mikrofona, muzika EKV prezentovana je u drugačijem obliku, ali sa istim nivoom strasti i potpunog, nesebičnog predavanja. U tom smislu nastup Milana i Margite, čiji se snimak nalazi na ovom albumu, uzbudljivo je, dirljivo i bez sumnje veoma ekskluzivno svedočanstvo dostojanstvenog smiraja jedne izuzetne karijere“, kaže Aleksandar Žikić, rok kritičar i pisac jedne od najboljih knjiga o Ekatarini VelikojMesto u mećavi.

3-autor-vesna-pavlovic

Dvostruki CD Krug od danas je u pretprodaji na sajtu Mascoma.