26.10.2020.

Gradski đir! Kalendar dešavanja za nedelju od 26. oktobra do 1. novembra

42 magazin
Promo

Situacija uopšte nije naivna, čuvajte se i budite odgovorni. Kulturna scena mora da preživi

Vidimo se!

Kinoteka Polet: La Haine – 26. oktobar

gradski đir

Poletova kinoteka nastavlja sa radom. Ovog ponedeljka na velikom platnu od 20 sati je film Mržnja (La Haine).

Žensko groblje – performans u Bezistanu – 26. oktobar

gradski đir

Performans Žensko groblje biće izveden u okviru Festivala Umetnost i ljudska prava u Bezistanu 26. oktobra od 17 časova. Nastao je iz potrebe da se ljudima približi fenomen femicida, da se o njemu progovori i protiv njega ustane. Stojimo na ulici nepomično sat vremena, sa imenima ubijenih žena/devojaka. Njih su ubili njihovi tadašnji ili bivši partneri, sinovi, braća, očevi, svekrovi, komšije, samo zato što su žene. Sa razglasa se čuju imena svih ubijenih žena u Srbiji u proteklih deset godina.
Zbog trenutne epidemiološke situacije i poštovanja zdravstvenih mera, broj mesta na događajima je ograničen. Svi zainteresovani posetioci treba da potvrde svoje učešće preko prijavnog formulara.

Izložba fotografija Pod maskom Katarine Filipović u kafeu Šupa – od 26. oktobar do 22. novembra

gradski đir

Izložba fotografija Pod maskom nastaje u periodu Covid-19 pandemije. U toku završne godine na Fakultetu primenjenih umetnosti na odseku fotografija, fotografisala je ljude koji nose maske i ostalu opremu u svrhu zaštite od virusa. Najviše joj je privuklo pažnju to što ljudi nose različite maske i što neki to lepo uklope sa stajlingom.
Dokumentarna fotografija predstavlja izazov za umetnicu i zahvaljujući njoj uspela je da izađe iz svoje sigurne zone

Specijalna projekcija filma Moj jutarnji smeh u Kulturnom centru Beograda – 27. oktobar

gradski đir

Svima nam je ovih dana potrebno malo inteligentnog humora. Zato je upriličena još jedna bioskopsku projekcija filma Moj jutarnji osmeh i susret sa autorima i glumcima ovog već kultnog filma u Dvorani Kulturnog senta od 19 sati. Priča o zakasnelom odrastanju 30-godišnjaka Dejana koji konačno gubi nevinost. Sve to, u širem smislu, govori o jednoj generaciji koja je odrastala „pod staklenim zvonom“ i čiji su roditelji pokušavali da sačuvaju decu od surove realnosti. Iznenađujuće, iskreno i duhovito debitantsko ostvarenje Marka Đorđevića pozdravljeno je višeminutnim ovacijama publike, a zatim i ovenčano Gran prijem na Festivalu autorskog filma.
Zbog mera socijalnog distanciranja ovoga puta kapacitet sale je ograničen na 90 gledalaca. Karte su u prodaji.

Za tvoje dobro – premijera na Festivalu Umetnost i ljudska prava – 27. oktobra

gradski đir

U Malom pozorištu Duško Radović 27. oktobra premijerno će biti izvedena predstava Za tvoje dobro, koja se igra o okviru evropskog projekta Rights4Kids, na Festivalu Umetnost i ljudska prava.
Predstava je namenjena odraslima, ali i mladima od 15 godina, a ulaz na predstavu je besplatan.
Režiju potpisuje Dijana Milošević, dramaturg je Duca Knežević, a glumci Evgenija Eškina Kovačević, Ivana Milenović Popović, Ivana Milovanović, a Ljubica Damčević je radila muzičke aranžmane. Predstava je deo projekta Rights 4Kids koji DAH Teatar realizuje sa partnerima iz Italije, Grčke i Češke, a koji je podržan od EU programa Kreativna Evropa, a sama predstava se zasniva na članovima Konvencije UN-a o pravima deteta.
Zbog trenutne epidemiološke situacije i poštovanja zdravstvenih mera, broj mesta na događajima je ograničen.
Molimo sve zainteresovane posetioce da potvrde svoje učešće na događajima preko ovog prijavnog formulara.

Specijalna projekcija filma Otac DKCB – 28. oktobar

gradski đir

Zbog velikog interesovanja publike evo još jedne prilike da o najuspešnijem domaćem filmu ove godine – Otac – u Dvorani Kulturnog centra Beograda porazgovarate sa ljudima koji su ga stvarali: rediteljem Srdanom Golubovićem i glumcem Goranom Bogdanom.
Projekcija filma počinje u 19 časova. Karte su u prodaji, a zbog mera socijalnog distanciranja kapacitet sale je ograničen na 90 gledalaca.

Partibrejkers, Eyesburn, Mooncage – Humanitarni koncert za Aniku Manić u bašti kluba Fest – 29. oktobar

gradski đir

U četvrtak 29. oktobra na Humanitarnom koncertu za Aninku u bašti kluba Fest nastupiće Partibrejkers, Eyesburn i Mooncage!
Koncert počinje u 19 časova, a ulaz košta 1.200 dinara. Sva sredstva prikupljena prodajom ulaznica za koncert biće uplaćena za lečenje male Anike Manić. Više informacija pronađite na linku ovde.
Za Anikin dug i lep život! Budimo humani! Pomozimo Aniki!
Slanjem SMS poruke: Upišimo 858 i pošaljimo SMS na 3030
Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human858 i pošaljimo SMS na 455
Uplatom na dinarski račun: 160-6000000732571-65
Uplatom na devizni račun: 160600000073290242
IBAN: RS35160600000073290242
SWIFT/BIC: DBDBRSBG
Uplatom platnim karticama putem linka
Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka ovde

Premijera filma Vikend sa ćaletom u Kombank dvorani – 29. oktobar

gradski đir

Pozivamo vas na premijeru filma Vikend sa ćaletom u četvrtak 29. oktobra u Kombank dvorani. Za projekciju od 20.00 karte su u prodaji, a
za 20.30 su rasprodate.
Kašika, sredovečni beogradski kriminalac, pripadnik stare škole, zarobljen u vremenu kada je bio u punoj snazi, žarko poželi da provede vikend sa Ognjenom, 11-godišnjim sinom iz prethodnog braka. Bivša supruga mu izlazi u susret jer je svesna činjenice da se Kašiki bliži kraj i da je to verovatno poslednji susret sina sa ocem. S obzirom na to da ga nije viđao pet godina jer je zbog „malih komplikacija“ imao zabranu prilaska dečaku, Kašika pokušava da po ubrzanom kursu u sina utisne sve ono što on smatra važnim za život i preživljavanje na ulici i da istovremeno iz malog istera sve ono što je po njegovom mišljenju mekano, slabašno i devijantno. Reditelj i scenarista: Miroslav Momčilović. Uloge: Nenad Jezdić, Vasa Vraneš, Branko Vidaković.
Karte su u prodaji na blagajni Kombank dvorane.

Otvaranje prodajne izložbe i promocija grafičke novele Oruđe delanja Biljane Đurđević KROKODIL-ovom Centru – 29. oktobar

gradski đir

U četvrtak, 29. oktobra od 19 časova u KROKODILovom Centru otvaramo prodajnu izložbu printova Oruđe delanja svetski priznate slikarke Biljane Đurđević i predstavljamo njenu istoimenu grafičku novelu u izdanju Besne kobile. Nekonvencionalna kritika kapitalizma Oruđe delanja govori o apatičnosti čoveka, o njegovoj nesposobnosti da se probudi iz novostvorenog sveta u kome se živi da bi se proizvodilo, objašnjava umetnica svoj najnoviji ciklus, koji će biti izložen u KROKODILovom Centru (Karađorđeva 43).
Broj gostiju je ograničen, a rezervacije su obavezne putem e-mail adrese office@krokodil.rs. Izložba je prodajnog karaktera i traje do kraja godine. Otvaranje će biti emitovano i na YT kanalu Krokodil Engaging Words.

Koncert Četiri maljčika u Zadužbini Ilije M. Kolarca – 30. oktobar

gradski đir

Projekat je posvećen sećanju na Vladu Divljana. U njemu učestvuju pijanisti Aleksandar Šandorov i Nemanja Nikolić koji u klavirskom duu povezuju muziku omiljenog kompozitora, Sergeja Prokofjeva, tačnije njegov Koncert za klavir i orkestar br. 3, sa autorskom muzikom Vlade Divljana.
Koristeći citate Prokofjeva i Divljanove autorske kompozicije, stvaraju autentično i novo muzičko delo maksimalno poštujući notne zapise koje koriste. Gradeći mostove ka najvećim Divljanovim hitovima koje vešto ukrštaju sa muzikom Prokofjeva, u aranžmanu urađenom isključivo za dva klavira, ovaj klavirski duo pravi jedinstvenu zvučnu paletu.
Karte za koncert su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine po ceni od 1.200 dinara. Možete rezervisati na broj telefona +38165/2630550; +38111/2630550 ili putem mejla biletarnica@kolarac.rs.
Pošto je kapacitet dvorane smanjen, a interesovanje za koncert je povećano za *30.10. u 20 – RASPRODAT KONCERT, a za *30.10. u 21.50 – KARTE U PRODAJI!!!

Remedy – Sharks, Snakes & Planes – Lipov LOUD u KC Gradu – 30. oktobar

gradski đir

Rokenrol svirka u KC Gradu! Nema posustajanja, nema predaje! Tri beogradska benda sviraće za vas svoja autorska ostvarenja u subotu 30. oktobra od 20 sati. Na programu:
—Lipov LOUD,  garažna rok četvorka sa Zvezdare koja će kao predgrupa publici predstaviti materijal spremljen za prvo autorsko izdanje.
—Sharks, Snakes & Planes, post-grunge atrakcija i bend koji ove godine slavi deset godina postojanja, promovisaće svoj novi singl Rđavi obarač.
—Remedy,  all star crew na čelu sa Nemanjom Kojićem Hornsman Coyote, koji će svirati numere sa albuma prvenca Ethiopian Mountains u izdanju Ammonite Records.
Cena ulaznice: 500 dinara. Broj mesta je ograničen. Koncert će biti održan uz poštovanje epidemioloških mera

SevdahBaby at Eklektik Bar – 30. oktobar

gradski đir

Još jedna premijera i još jedan muzičar čije ime nije potrebno previše objašnjavati. Ovoga petka od 19 sati u ulozi DJ-a u kojoj se podjednako dobro snalazi kao i u producentskoj. Za ovo veče spremio je svašta!

Noć veštica u Ventilu – 31. oktobar

gradski đir

Spremite se za ludi DJ set i maskenbal, za projekciju starih horor-filmova i još nešto pride. Ukrštaju se Noć veštica i pun Mesec. Bife Ventil od 18 sati.