29.08.2018.

Leksikon za otkrivanje i detaljnu negu SVIH tipova kože – prvo poglavlje

42magazin
Rafinery 29, The Coveteur

Definisati tip kože jedna je od najvećih beauty enigma. On se menja u toku života, vrlo retko je ujednačen, ali u isto vreme diktira celokupnu skincare rutinu – od sredstava za umivanje do hidrirajuće kreme ili seruma. I ispada da zapravo vrlo malo ljudi sa 100 odsto sigurnosti može reći koji tip kože ima.

koža, tip kože, masna, suva, kombinovana

Pitali smo nekoliko dermatologa šta misle o ovoj temi i svi do jednog su nam rekli da je važno definisati tip kože, zato što se svaki proizvod koji nabavite mora upravo njemu prilagoditi. Ako ništa drugo, uštedećete novac jer ćete tačno znati šta tražite. Ako koristite one koji vam ne odgovaraju, možete napraviti veliku štetu i zapravo pogoršati stanje vaše kože.

Tip kože se menja tokom života, vrlo retko je ujednačen, ali u isto vreme diktira celokupnu skincare rutinu

Zajedno s njima (dermatolozima) ispitali smo sedam različitih tipova kože zarad vašeg dijagnostičkog uživanja. Pročitajte, otkrijte vaš tip i razmotrite šta ćete zadržati na beauty polici, jer za svaki tip predložili smo i odgovarajuću rutinu. Naravno, neka poslednji korak uvek bude SPF proizvod.

nega različitih tipova kože

U ovom članku bavićemo se suvom, masnom i kombinovanom kožom, dok ćemo u nastavku teme sledeće nedelje objaviti detaljnu negu osetljive kože i kože sklone crvenilu, one problematične, zatim zrele i normalne kože.

Suva koža

Celo lice vas zateže, a ponekad se i peruta? Ćao, ćao ekipo #suvakoža. Pošto smo kraljice drame, moramo vam odmah reći da ćete verovatno dobiti bore veoma rano u životu, a neretko i rozaceu. Dobra strana ovog tipa kože jeste to što sasvim sigurno nemate velike pore, a samim tim imate i manje šansi da se one zagnoje, upale i pretvore u užasne bubuljice. Vama je neophodno preterivanje u nanošenju hidratantnih krema, ali pazite da one ne sadrže alkohol ili veštačke mirise. Hemijske supstance mogu dodatno isušiti kožu.

Nega suve kože
Jutro:
Izbegavajte sapune i nabavite gel sa alojom, glicerinom, ceramidima ili hijaluronskom kiselinom. Ako vam je koža ekstremno suva, možete u potpunosti preskočiti upotrebu kozmetičkih proizvoda i umiti se samo vodom. Dalje, bustujte nivo hidratacije hijaluronskim serumom, nakon čega ćete staviti slojeve guste, hidratantne kreme. Istinsko heavy metal hidriranje.

Mixa pena za čišćenje lica, namenjena osobama sa suvom kožom; Obogaćena negujućom kremom, štiti osetljivu kožu od isušivanja uzrokovanog tvrdom vodom, intenzivno hidrira. Cena: oko 600 dinara

Mixa pena za čišćenje lica, namenjena osobama sa suvom kožom; Obogaćen negujućom kremom, štiti osetljivu kožu od isušivanja uzrokovanog tvrdom vodom, intenzivno hidrira. Cena: oko 600 dinara

Veče:
Šminku skinite uljanim sredstvom. Umijte se, opet stavite hijaluronski serum i još deblji sloj hidrirajuće kreme preko. Alternativno, možete namazati tanak sloj losiona preko kog ćete naneti ulje za lice – u tom slučaju potražite jojobu, kajsiju ili ulje šafranike.

Nije loše imati pri ruci:
Hidrirajući toner u spreju i ulje ili višenamenski balzam kojim ćete „zaključati“ vodu u vašim porama.

Ziaja toner za lice sa acai bobicama; Intenzivno hidrira i tonira epidermis. U svom sastavu sadrži i hijaluronsku kiselinu, D-pantenol, vitamin C

Ziaja toner za lice sa acai bobicama; Intenzivno hidrira i tonira epidermis. U svom sastavu sadrži i hijaluronsku kiselinu, D-pantenol, vitamin C; Cena oko 800 dinara

Masna koža

Ako vam je nakon razgovora ekran telefona toliko mastan da vam deluje da možete ispržiti na njemu jaje – onda je ovaj pasus namenjen vama. Imate masnu kožu! Čestitamo?
Skloni ste pojavi bubuljica, imate proširene pore, a šminka i proizvodi za negu se, jednostavno, grudvaju na obodima lica. Vama definitivno ne treba previše hidratacije, ali vam treba dobar gel (ili sapun) za umivanje kako bi vaše pore bile čiste. Dobra strana ovog tipa kože jeste što sporije stari. Bore su u svačijoj budućnosti, ali u vašem slučaju – onoj daaaalekoj.

Nega masne kože
Jutro:
Važno je da nabavite sredstvo za umivanje koje će raščistiti sebum proizveden u toku noći. Predlažemo ono koje u svom sastavu sadrži ugalj i/ili salicilnu kiselinu. Salicilnu kiselinu možete nabaviti i u formi tonera kojim ćete sakupiti dodatne nečistoće i višak sebuma sa kože. Još neki proizvodi koje možete potražiti, a namenjeni su čišćenju masnog lica su – niacinamid, ulje čajevca i glikolna kiselina. Ako vam je lice veoma masno, izbegavajte kreme za hidrataciju i umesto njih koristite samo hijaluronsku kiselinu ili lagane gelove za hidrataciju na bazi vode.

Veče:
Duplo čišćenje (double cleanse) jeste obavezno! Počnite s uljanim sredstvom za skidanje šminke, a zatim se umijte gelom ili sapunom koji koristite i ujutru. Tonirajte kožu sredstvom koje u svom sastavu sadrži hammamelis (američka leska) ili, kao što već rekosmo – salicilnu kiselinu.

Perfecta No Problem losion za čišćenje lica sa glikolnom i salicilnom kiselinom; Cena oko 700 dinara

Perfecta No Problem losion za čišćenje lica sa glikolnom i salicilnom kiselinom; Cena oko 700 dinara

Nije loše imati pri ruci:
Jednom nedeljno stavite masku na bazi uglja i držite je na licu oko 20 minuta. Pošto na tržištu ima svega i svačega, potrudite se da pronađete onu koja čisti pore, ali ne suši i ne zateže lice (što dovodi do pojačanog lučenja sebuma i još masnijeg lica). To znači da na etiketi među sastojcima mora imati aloju, zelenu glinu, ši buter, ulje jojobe, kakao buter, D-pantenol.

Sofi krema s dodatkom američke leške namenjena nezi masne i mešovite kože; Cena oko 800 dinara

Sofi krema s dodatkom američke leške namenjena nezi masne i mešovite kože; Cena oko 800 dinara

Kombinovana koža

Ovaj tip kože je kao Bijelo dugme – malo rok, malo pop, a u suštini ništa od ova dva. Ovakva koža može biti masna u nekim delovima, dok je u drugim sasvim suva i perutava. Najčešće je sebum pojačan u T-zoni (čelo, nos i brada), dok su obrazi suvlji – ali to ne mora uvek biti slučaj. Ovakav tip kože veoma je podložan uticaju vremenskih promena i godišnjih doba, pa se leti više masti, dok je zimi ten skoro sasvim isušen. Zbog svega toga veoma je teško odrediti ispravnu negu i odrediti rutinu.

Nega kombinovane kože

Jutro
Koristite ili a) gel ili b) losion za čišćenje – ako izaberete opciju a), budite sigurni da sadrži glicerin ili ulja kako ne bi isušio kožu. Hijaluronski serum nanesite na suve delove lica, a zatim hidrirajući gel na bazi vode koji neće izmastiti vašu T-zonu.

Veče
Umijte se istim gelom ili losionom kao i ujutru, a zatim masne delove lica tonirajte hammamelisom ili salicilnom kiselinom. Hijaluronska kiselina je neophodna na suvim delovima, a preko njih možete naneti i neku „težu“ kremu.

Zoja Zec serum s hijaluronskom kiselinom; Cena 1490 dinara

Zoja Zec serum s hijaluronskom kiselinom; Cena 1490 dinara

Nije loše imati pri ruci:
#mutimasking je hešteg koji treba da istražite – on podrazumeva korišćenje više maski različitog sastava i namene u isto vreme, u zavisnosti od toga na koji deo lica ih nanosite. Za masnu zonu birajte one na bazi aktivnog uglja, dok za one suvlje pronađite hidrirajuće – s medom, avokadom, krastavcem…

Sephora collection komplet maski za lice namenjen različitim tipovima kože; Cena jedne maske je oko 600 dinara

Sephora collection komplet maski za lice namenjen različitim tipovima kože; Cena jedne maske je oko 600 dinara