05.11.2017.

Moćne žene kratke kose inspirišu na promenu i hrabrost

42 magazin
Pinterest

Kosa je oduvek slovila za jedan od najvažnijih i najlepših atributa ženstvenosti, za ukras i prirodni aksesoar, dobar instrument za igru, stilske i beauty eksperimente… I vazda je bila prva na listi kada žena poželi promenu, onu koja u njenom životu označava revoluciju, ali i podršku

kratka kosa

Annie Lennox

Ima žena kojima je duga kosa lična karta, onih koje se iza kose skrivaju, onih koje u trenutka kada se ošišaju naprosto sinu i otkriju svoj pravi personality, ali i dama kojima je kratka frizura ili pak odsustvo kose zaštitni znak. Annie Lennox, Jamie Lee Curtis i Sinéad O’Connor sa dugom kosom jednostavno, makar vizuelno, i nisu baš Annie, Jamie i Sinéad.

kratka kosa

Sinéad O’Connor

Iako nema spora da svaka žena ovaj važan činilac lepote treba da odabere prema ličnom ukusu, svom obliku lica, kvalitetu kose, osećanju, samopouzdanju i samo njoj bitnim faktorima, tu smo da podržimo odluku svake žene na radikalnu promenu.
Ali tu smo da podržimo i sve one žene koje su na ovu promenu prinuđene – kada dobiju dijagnozu raka dojke ili nekog drugog organa jer se najveći broj njih upravo najteže suočava sa činjenicom da usled hemioterapije ostaje bez kose. I to znaju svi koji su sa nekom bliskom osobom prošli kroz ovu fazu lečenja i obreli se kod vlasuljara da zajedno biraju periku.

kratka kosa

Jamie Lee Curtis

A takvih dama i onih koji ih podržavaju i u svetu i kod nas je mnogo, budući da je broj žena s dijagnozom karcinoma dojke sve veći – svake godine u Srbiji od raka dojke oboli oko 4.600 žena, od te bolesti umre njih 1.600, a to nas stavlja na drugo mesto u Evropi po smrtnosti od ovog karcinoma, kažu podaci Udruženja Europa Donna Srbija.

Oktobar, mesec borbe protv raka dojke i buđenja svesti o značaju rane dijagnostike, ali nije zgoreg ni sada podsetiti da ova statistika može da se promeni samopregledima i pravovremenim lekarskim kontrolama – jer rano otkrivanje bolesti daje šanse za potpuno izlečenje.

kratka kosa

Mia Pharaoh

Dakle, mala promena u pristupu zdravlju može značiti veliku promenu u životu. Velika promena dužine kose može značiti malo, ali važno ohrabrenje za žene koje se bore s rakom jer im se daje do znanja da sa dlakama s glave ne odlazi i njihova ženstvenost.
Kosa će svakako porasti – kad se ostane živ.

Annie Lennox, Jamie Lee Curtis i Sinéad O’Connor sa dugom kosom jednostavno, makar vizuelno, i nisu baš Annie, Jamie  i Sinéad

U znak solidarnosti sa ženama koje ostaju bez kose, ošišajte se na kratko. Imaćete trostruku korist – osetićete se humano dobro,  drugačije, a vaše samopouzdanje će naglo skočiti.

Ovo su fotografije žena čija je ženstvenost, povremeno ili uvek, dolazila do izražaja baš zahvaljujući kratkoj kosi, naravno – uz ličnost, hrabrost, energiju i delo.

kratka kosa

Audrey Hepburn

krratka kosa

Tilda Swinton

kratka kosa

Judi Dench

Grace Jones

kratka kosa

Twiggy

kratka kosa

Charlize Theron

kratka kosa

Linda Evangelista

kratka kosa

Lupita Nyong’o

kratka kosa

Sharon Stone