02.10.2017.

ABBA, Bond, Pablo i Okja znaju put do raja

Sanja Vuletić
Leto tek što se završilo, a mi opet dajemo mašti prostora za neke sledeće destinacije. Aktuelni filmski hitovi, kao i najave novih projekcija, prosto nam sugerišu mesta koja obavezno treba posetiti, ako ne narednih meseci, onda čim temperature porastu kako bismo preduhitrili navalu istomišljenika. Skrećemo vam pažnju na filmske lokacije (koje na sreću zaista postoje u realnom životu),  koje će zahvaljujući sedmoj umetnosti, a pre svega fotografijama i atmosferi, definitivno postati top turističke destinacije sledeće sezone
filmovi i destinacije

Sigurno je da će uvala Barjoška kod Komiže na Visu posle premijere filma Mamma Mia 2, postati mesto koje svi žele da vide

Mama mia, kao da je juče bilo
Kako vreme brzo leti. Verujete li da je prošlo deset godina od premijere mjuzikla koji se mnogima uvukao pod kožu, ne samo zbog sjajne glumačke ekipe koju čine Maryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan… već i zbog ponovno oživljene muzike švedskog sastava ABBA, koji je sedamdesetih i osamdesetih harao planetom. A zahvaljujući filmu Mamma Mia, nepoznato malo ostrvo Skopelos, za koje su samo neki čuli po tome što se nalazi u blizini Skijatosa, postalo je hit destinacija, a interesovanje turista traje i danas. Priznajem da sam i ja jedna od tih koji nisu odoleli scenama neverovatnih plaža, crkvice na hridi usred ničega do koje vode stotine improvizovanih stepenica, tipične grčke luke sa koje puca pogled na idilično mesto. I zaista je sve kao na filmu, uz još mnogo suvenira sa temom iz filma, a posebna ponuda je i hotel, koji je deo nacionalnog parka, u kojem je boravila cela ekipa pomenutog mjuzikla sa autentičnim fotografijama njihovog boravka na šarmantnom ostrvcetu.

E ukoliko ste i vi pali na pomenuti šarm, na vreme se pripremite za novu destinaciju gde se snima drugi deo ove priče. Izmišljeno grčko ostrvo Kalokaira u stvari je hrvatsko ostrvo Vis. Do 1985. na njemu je bila stacionirana vojna baza, što će reći zabranjena zona za turiste i radoznale posetioce, što dalje znači netaknuta priroda, prečisto more i autentična kuhinja. Filmska ekipa, koja već neko vreme boravi tamo, oduševljena je okruženjem, što su mnogi i podelili u svojim statusima na društvenim mrežama. Sigurno je da će uvala Barjoška kod Komiže na Visu posle premijere, koja je zakazana za 20. jul sledeće godine, postati mesto koje svi žele da vide, tako da plan pravite na vreme i u predsezoni otkrijte sve čari obale na koju su pale najveće holivudske zvezde.

I apologize for the obscene scenic photos for the next 5 weeks 🏝

A post shared by Jessica Keenan Wynn (@jkwynn) on

Ako može Bond, što ne biste i vi
A kada ste već na Hrvatskom primorju, razmislite da obiđete neku od 34 lokacije gde se poslednjih godina snimaju najveći filmski hitovi. Fanovi jednog od najgledanijih serijala Game of Thrones sigurno znaju da su mnoge scene sedme i osme sezone, osim u severnoj Irskoj, Španiji i na Islandu, snimljene u Dubrovniku, Splitu i Šibeniku. Izmišljeni grad Kart je pomenuti Dubrovnik i mnogi će prepoznati kamenolom Dubac, Rektorovu palaču, ostrvo Lokrum, a tu je i Trogir i samostan Sveti Dominik.

Specifičnosti ove arhitekture iskorišćene su i za nove verzije filmskih priča kao što su Ratovi zvezda i Robin Hud. I to nije sve, nedavno je procurila informacija da će se 25. po redu nastavak priče o Jamesu Bondu (kog ipak glumi Daniel Kreig) radnog naslova Shatterhand, osim na jugu Francuske i u Japanu, snimati i u Dubrovniku. Ovu vest lično je nagovestio i sam gradonačelnik ovog prelepog grada, što je naljutilo reditelja. U svakom slučaju, kako je premijera zakazana za 8. novembar 2019, imate dve godine da napravite detaljan plan i, who knows, stignete i do Zemlje izlazećeg sunca.

Ulicama narko-bosa
On već dve decenije nije među živima, ali i dalje traje polemika da li je bio bad guy ili heroj svoje nacije. Novu verziju priče o životu Barija Pabla Eskobara (glumi ga Havier Bardem), najpoznatijeg kriminalca, dilera droge i najbogatijeg čoveku svog vremena, čije se bogatstvo procenjivalo na 25 milijardi dolara, pod nazivom Loving Pablo već je videlo mnogo ljudi širom planete, a verujem da su mnogi došli na ideju i da posete kolumbijski gradić Medelin u kojem je Eskobar proveo ceo svoj život. Iz njega je sedamdesetih godina u vreme najveće popularnosti kokaina ovaj savremeni Robin Hud brinuo o svojim siromašnim sugrađanima, tako što im je gradio kuće i omogućio im besplatnu zdravstvenu zaštitu. Dakle, ako se odlučite na ovu ozbiljnu avanturu, obavezno potražite turističke ture inspirisane životom, ali i smrću kralja kokaina. Tokom tri sata obilaska imaćete priliku da posetite kuću pod nazivom Monaco Building u kojoj se krio dok ga specijalne jedinice nisu uhapsile, mesto na kojem je ubijen poznato kao Los Olivos, a imaćete priliku i da posetite njegov grob Jardines de Montesacro, na kojem se i danas mogu naći mnogobrojne poruke koje potvrđuju da je njegov kult sačuvan i dvadeset godina pošto je umro.

https://www.youtube.com/watch?v=NSDaVVqAm4o

Sve je to zbog Okje
Verovatno su male šanse da posetite idilične južnokerejske predele iz filmskog spektakla Okja režisera Bonga Joon-hoa, ali to ne znači da makar u mašti ne možete da obiđete proplanke zelenih planina u kojem je živelo superprase, džinovski GMO mutant, simpatični lik u kog se zaljubljujete u prvoj sceni, i ako već niste, ozbiljno razmišljate o tome da pređete u vegane. Kombinacija spektakla, porodične drame i satire ozbiljno će uzdrmati navike potrošačkog društva, ali i iskarikirati nastupe organizacije za zaštitu životinja i američko poimanje slave. Iako u fokusu ovog teksta nije filmska recenzija, ne mogu a da ne pomenem sjajnu Tildu Swinton, koja je do savršenosti dovela sve apsurdnosti urbanog života i laži zapadne civilizacije. Ali da se vratim na nameru da se prošeta šumom kojom je cunjalo gigantsko prase, da se okupa u bistrim vodama koje se mogu naći samo u ovakvim dalekim predelima, provoza krivudavim putevima koji vode duboko u brda Južne Koreje. A zatim i da se oseti urbani ritam Seula. E to je već izvesnije. Ako već niste, pogledajte Okju i biće vam sve jasno. Čekam vas ispred kolibe dok hranim debelicu narandžastim plodovima (nemam pojma kog voća) dok mi pogled puca u zeleno.